24/04/2016

Mekap Blog

Salam...

Mesti korang terkejut kan tengok header tu..
Eh, tak ke...?
Syok sendiri rupanya aku ni..
Hohoho...

Mula-mula nak pakai header yang ni..


Pastu rasa macam majalah Ujang pulak...

Tukau-tukau nampak menarik pula header yang ni..

Amik yang ni and taruk tahun kat hujung..


Okay tak header tu..?
Cam lain sangat dengan karakter asma-felt-box yang korang kenal..
Ye la, asma-felt-box ni kan jenis cute-cute gitew (eh, perasannya aku..)
Tetibe buat header yang feminin dan classy looking..
Cam tak kena je..

Takpe la..
Nak buat perubahan sket..
Kot-kot tersuka kan..

TApi header tu nampak cam butik pakaian atau jewellery la pula.. XD

Lantak la..
Nanti boring kita tukar...

Pastu...

Ingat nak minimizekan ruang..
Jadi gambar bahan kraf semua saya buang.
Dan senarai craft supply tu letak kat sebelah kiri blog ni..

Kalo korang klik, contohnya ACRYLIC FELT nanti korang akan sampai terus ke rak tu untuk untuk membuat pembelian..
Pandai tak saya?
Pandai tak?
Muaahhaha..

Pastu

Saya ada nampak kat blog lain, dorang pendekkan widget yang panjang tu dengan letak scroller..
Godek-godek tenet, jumpa beberapa cara, tapi saya buat tak dapat pun..
Penat sangat test & error semalam..

Ingatkan dapat pendekkan archive tu, namun gagal..
Takpe la, nak wat camana...
Terpaksa biarkan sahaja archive tu jadi panjang..
Bayangkan selepas 30 tahun, lagi la panjang widget tu nanti.. :(

Ada lagi nak buang, tapi rasa sayang pula..
Dah lama sangat dorang ada kat blog ni...
Nanti la, bila dah cekal nanti saya akan buang widget lain tu..

Ada apa-apa lagi nak ubah ke..

Wassalam..

21/04/2016

Thinking... thinking...

Salam..

Dah lama tak tulis santai-santai kat blog ni..
Seriously speaking, saya takde idea dah nak tulis apa..
Muahahaha...

Bole ke gitu...

Takde idea mungkin sebab terikat dengan genre craft kot..
Bila nak start taip, duk pikir, hal kraf apa yang aku nak update kali ni ek...

Huhuhu..
Memandangkan takde apa-apa update, maka saya pun takde apa nak ditulis..
Hemo hemo hemo..

Sebelom ni banyak juga yg boleh ditulis kerana saya buka booth 3 hari seminggu, dan pernah ada kedai keci, dan pos barang sendiri dan lain-lain sebagainya..

Kini 24 jam sehari saya cuma duduk sendirian di rumah..
Takde apa2 yang terkini nak ditulis..
Semuanya sama..
Harini berapa haribulan pun tak tau...

HAritu nak tulis pasal percutian keluarga, pastu rasa cam tak sesuai je..
Ada haritu nk tulis pasal jalan-jalan kat Penang, pastu rasa cam tak sesuai jugak..
Pastu pasal sambut birthday, pun rasa tak sesuai...

Erm...
Kenapa macam itu...

Sekarang ni saya masih fikir, nak tulis apa kat blog ni...

Wassalam...

18/04/2016

Handmade Felt Pouch untuk Perfume

Salam...

Jeng jeng jeng...
Comel tak?

Ini ialah felt pouch yang saya jahit sebagai doorgift untuk family dinner 30 April nanti..
Ada 4 corak warna..
Biru tu untuk lelaki dewasa, pink untuk wanita dewasa..
Merah tu untuk remaja lelaki; oren untuk remaja perempuan..
MAcam syok je kaler lain2..

Hampir setiap tahun kami sekeluarga berkumpul untuk dinner atau sukan..
Tahun ni kami buat dinner dan sukan sekaligus..

Family dinner ni untuk sebelah ayah saya..
Semua 12 adik beradik ayah termasuk pasangan mereka dan anak2 akan berkumpul untuk makan malam kat hotel..
PAstu kitorang akan buat acara berkaraoke, persembahan dan mini game..
Memandangkan adik beradik semua jauh; famili day ni adalah salah satu cara untuk refresh semula hubungan kami dan dapat kenalpasti semula berapa orang sepupu kami sebenarnya..
Hohoho..

Time raya ada yang balik ke kampung pasangan kan, jadi bukan semua dapat dikumpulkan..


Ini felt case yang dah dimasukkan hadiah di dalamnya..
A'ah, hadiahnya bukan pouch ni, tetapi barang lain..

Perfume yang saya borong dari airwangi.com
MAsa tengah pikir2 nak bg apa tu, tetibe nampak iklan dari airwangi..
Saya minta sample dan baunya pun best dan tak buat saya saket kepala macam minyak wangi lain..

Sebenarnya dia cuma ada 2 wangian (company baru kot).
Saya request 4 wangian, dan mereka hantar 2 sample lagi..
Sedap punya pasal terus je borong..
Yang best dia tahan lama, setakat saya pakai kat tangan 7 jam tak hilang bau..
PAkai kat baju, sampai esok pun tak hilang..

Ada sesetengah minyak wangi, harini pakai, esok baju masih bau minyak wnagi tapi baunya da berubah tak wangi dah..
Tapi yg ni lain, baunya kekal...

Korang pun tau saya kan alergi minyak wangi..
Bila dapat dari airwangi.com ni seronok pulak hati aku..

Okay, jom tengok proses menjahit pouch ni ...

Agak mencabar juga nak memotong misai ni..
MIsai ni idea ibu dan adik saya Amir..
Cute kan..


Mula-mula memang nak guna insang pari..
Pastu pikiaq, nak try jahit gini je la..
Nasib baek cantek juga.. HUhuhu..

Pastu penutupnya saya guna velcro..
Tapi leceh jugak nak gam kerana velcro tu kecik sangat..
Yang biru dan pink je guna gam


Bila buat pouch kuning ni teringat pula snap button pliers..
Aiyooo. kenapa lambat sangat ingat?


Maka 2 warna lagi saya guna snap button
Senang nak pakai dan nampak smart..
Tak gitu...

Okay..
Jom sambung pending order...
Wassalam...


11/04/2016

New : COTTON RIBBON PELBAGAI CORAK

Salam...

Atas permintaan, ribbon cotton yang sebelom ni dijual secara meter, telah diubah suai..
Kini ia dijual secara pek pula..

Betul juga tu, cara ni lebih adil..
Baru nampak berapa keping kita akan dapat kan..
Terima kasih atas idea tu..

Ni yang sayang korang ni..
Muah muah!

Cotton ribbon ni ada 4 corak untuk dipilih..

Corak Garden
Corak meow

Corak Sunny Day
Corak Ballerina
Dapatkan kat asma-felt-box.com

atau whatsapp 0183798330

Wassalam..

07/04/2016

Pos Heat Transfer Paper menggunakan Pos Ekspress

Salam...

BAru-baru ni saya terima aduan bahawa Heat Transfer Paper tu renyuk bila sampai kat tuannya..
Terima kasih sebab bagitau..

Mungkin packet tu dah dilipat masa dalam proses delivery...
Walaupun dah masuk dalam envelope, tapi ia masih bole dilipat..

Untuk mengelakkan masalah kembali berulang, korang boleh request transfer paper tu dipos berasingan menggunakan pos ekspress..

Kos dia bertambah la sket, tapi kertas tu akan terpelihara...
Pos ekspress tu dah ada envelope tebal khas untuk dokumen; konfirm poslaju tak akan dilipat..

Kat website saya dah tambahkan option tersebut..


Penerangan bagi setiap option tu boleh tahan jugak la panjang lebau dia..
Supaya tak terkeliru..

Korang bole pos sekali dengan barang2 lain...

Dan bole pos berasingan menggunakan pos ekspress...

Terpulang pada penilaian masing2..
Sepanjang saya pos kertas transfer ni, ni 1st time dapat komplen pasal renyuk..
Yang lain takde komplen..
Tak pasti sama ada semuanya ok, atau dorang pilih untuk tak nak komplen walaupun renyuk..
Mungkin juga cara handling di kawasan masing2 tak sama..

Apapun, saya suka orang komplen, supaya boleh buat penambahbaikan..
Kebanyakan upgrading yang saya buat ialah atas komplen para pelanggan juga..

Terima kasih tau..
Ada apa2 nak komplen bagitau je ya..
Tak komplen, saya tak tahu elok ke tak elok servis yang saya tawarkan selama ini..

Mekasih korang..
Muah!

Wassalam...

04/04/2016

Update Craft Supply : RIbbon Polkadot

Salam..

Ribbon polkadot bukan barang baru..
Tapi yang barunya ialah kaler2 dia..
Yeehaaaa!


Dulu kan ada 5 warna je..
Kalo ni kita bagi masuk lagi menjadikannya 10 warna..
Apakah warna-warna itu?

Jom kita kasi close-up sket..

Ribbon polkadot biru

Ribbon polkadot hijau

Ribbon polkadot hitam

Ribbon polkadot kuning

RIbbon polkadot merah

RIbbon polkadot orange

Ribbon polkadot soft pink

RIbbon polkadot striking pink

RIbbon polkadot white

Ribbon polkadot purple

Warna pink tu ada 2 jenis tau..
Kalo order kat whatsapp, bagitau ye nak striking pink atau soft pink..

Klik bawah sini untuk order
Dan pilih warna kegemaran korang.

Wassalam...


01/04/2016

Alat Pemasang Eyelet Baru!

Salam..

Eyelet tool yang biasa saya jual tu masih belom restock2 lagi..
Lalu saya amik inisiatif untuk dapatkannya dari manufacturer lain..

Cari punya cari akhirnya jumpa pun!


Lain sikit kan rupa dia..
Tapi fungsinya masih sama..
Cara penggunaanya pun sama..

Nanti ada kesempatan saya akan tunjukkan cara nak guna alat pemasang eyelet ni..

Apapun, korang bole juga tengok kat sini --->

Caranya masih sama, cuma rupa alat je yang lain kerana kilang lain2..

Bole dapatkan eyelet tool ni kat SINI

atau whatsapp 018-3798330

Cuma tinggal 6 set je lagi..
Tapi jangan bimbang, kalo abes pun stok baru akan msuk dalam beberapa minggu je lagi..

Dapatkan satu sebagai koleksi craft tool korang..
Ia memang menjimatkan masa..

Kenapa?

Contohnya, korang buat keychain, tak perlu lagi jahit loop (untuk sangkut keychain ring pada produk kraf) dengan menggunakan tali halus..
Mungkin ok la kan kalo ada order 7 biji keychain..
Tapi kalo dah 700 biji keychain, lelah la juga nak menjahit loop tu..
Ia agak memakan masa..

Alternatifnya; pasang je eyelet ni pada keychain dan terus sangkut keychain kat lubang tu..
Memang mudah..

Kepada korang yang buat quiet book atau busy book; eyelet ni terbaik untuk jaga kualiti dan ketahanan buku tu nanti..
Tak perlu risau ia terkoyak..
Eyelet ni kukuk dan sangat memudahkan kerja korang..

Jom order sekarang..

Wassalam..