Tutorial : Cara Nak Kecilkan Link - url -

Salam..

Korang mesti biasa tengok link yang pendek2, kecik kementoto dan huruf dia mcm takde apa2 makna..

Bila tekan, laaaa.. rupa2nya blog kawan-kawan korang je pun..
Ingatkan apa la tadi..
Kus semangat...

Pastu tengok balik url dia kat atas tu eh lain pulak..
Sikit punya panjang siap ada slash, titik, tanda soal, tanda sama dengan dan lain-lain sebagainya..?

Camana dia buat gitu?
Camana dia kecilkan url yang panjang tu?

Sebenarnya tak susah pun..
Ada website yang tolong kita kecikkan link tu..

Berapa kene bayar?
Takyah bayar, free je pun..

Website yang paling saya suka guna ialah : BITLY.COM

Klik link tu dan korang akan sampai ke muka ni:


Taknak sign up pun takpe..

Okay , sekarang copy mana2 link yang korang nak..
Pastu tampal kat ruang kosong bertulis Paste a link to shorten it

Sebaik sahaja tampal, secara automatik dia pun pendek..
Lepas dah pendek..

Lepas dah pendek tu, copy url yang pendek tu pastu paste la kat mana2 korang nak..

Haaaa..
Senangkan..
Tak yah tutorial pun takpe.. :P

Biasanya saya guna untuk tampal kat twitter je..
Tempat2 lain saya biar je dia panjang gedabak..

Okay la..
Nak tido jap..

Penat la menaip.. Puasa..
Hohoho..

Wassalam..
Previous
Next Post »