19/11/2015

Kalendar 2016

Salam..

Tahun 2015 dah nak berakhir..
Seperti tahun sebelomnya, asma-felt-box ada hadiah istimewa untuk korang..

Jeng jeng jeng!


Kalendar 2016

Comel tak?
Design simple2 je macam kalendar 2015 punya.
Ala-ala calendar kuda tapi versi Islamik gitu..

Cuma bezanya kali ni saye tempah yang saiz besar punya..
Haaa..
Baru syok tengok..
Dari jauh pun nampak tarikh2 tu..
Dan sebelah kanan tu ada waktu solat..

Kalendar ni akan diberi percuma dengan pembelian RM30 ke atas (sebelom kira kos pos)
Jadi RM36 ke atas la kalo termasuk kos pos pembelian tu..
Boleh paham ke..
Macam berbelit je ayat..
Huhuhu..

Minggu ni baru start bagi..
Harap-harap korang suka hadiah kecik dari saya ni.. ^^

Okay, ada pengumuman penting ni..
Tak lama lagi no 0139325870 akan saya terminate (tak pasti bila, in shaa Allah dalam bulan ni juga)
Korang whatsapp no 014 849 2746 okay..

Bila dah whatsapp no baru ni, mesej2 kita yg lepas2 tu dah takde tau..
Maka, jangan terkejut kalo tetibe saya tak kenal..
Atau tak ingat alamat dan order yg lepas2..
Semua conversation tu dah hilang..
Bukan saje buat2 tak kenal.. T__T

PAstu apa lagi nak bebel?

Owh..
Baru2 ni saya check azam 2015..
Wooo... dah hampir complete..
Yay!

Tapi bab turunkan berat badan tu belom complete.
Muahahaha..
Ada 2 bulan lagi ni..
Kalo berjaya sebelom tahun baru, memang syok wooo..
Sikit je lagi..

Chaiyuk! Chaiyuk!

Okay la..
Nak sambung keje sat..
Korang pun sambung keje gak tau..
Jangan banyak main.. Dunia sekarang ni dah mahal-mahal.
Kene kerja dengan sangat rajin dan kreatif untuk dapatkan second income..

Salah satu caranya ialah buat felt craft ni..
Sekarang kan tengah musim busy book @ quiet book 
Kalo nk jimat, bole buat sendiri...
Atau kalo korang terer, bole buat dan jual..

Ramai para ibu nak tempah busy book dari asma-felt-box
Malangnya saya terpaksa tolak..
Saya tak buat busy book.. Takot tak sempat nak siapkan..

Saya suka/banyak buat tempahan untuk craft kecik-kecik seperti keychain, fridge magnet, purse, casing dan mini pillow..
Ntah la, mungkin jiwa ni suka kraf kecik2 kot..
Huhuhu..

Kat mana nak dapatkan bahan-bahan untuk buat busy book?
Sudah gaharu cendana pula..
Dapatkan je kat http://asma-felt-box.com/

Nak jimat lagi, order minimum RM100 untuk dapat free postage.
A'ah, Sabah dan Sarawak pun sama.

Pastu korang dapat point, kumpul banyak2 dan tebus dalam next order..
Pengguna bijak, faedahnya banyak,... ^___^

Oit, tadi nak stop dah, pastu bebel lagi..
Okay, kali ni betul2 stop..

Jom jom sambung jahit..

Wassalam...


16/11/2015

HEART BUTTON 11mm

Salam...

Senarai harga bahan-bahan kraf di asma-felt-box korang boleh tengok kat :



Hari Sabtu dan Ahad saya offline untuk fokus aktiviti lain
JAdi yg tanya harga Jumaat malam tu, pada Isnin pagi baru dapat jawapan..
RAsa ralat pulak sebab lama tunggu..

Kalo klik kat link ni, atau "SHOP" kat facebook, atau website yang tertera kat facebook, bole terus nampak harganya..
Tak perlu tunggu sampai 2 hari..

Setakat harini ada 211 item craft supply kat asma-felt-box. 
Saya sendiri pun tak hafal semua harga.
Perlu juga buka website untuk rujuk harga tu..

Kalo taknak order kat website, bole order kat whatsapp atau facebook atau email..
Mana2 antara 3 tu..

BArang baru minggu ni:


Aik..
MAcam tak baru je...

Eh, baru ni tau..

Kecik comel je saiznya..

Bentuk sama dengan butang love 14mm, cuma saiz je kecik..

Ada satu lagi love button 12mm; tapi bentuknya lain sikit kan...

Harga sama juga 

RM1.50/10pcs
RM13/100pcs

Mixed colour

Ada 7 barang baru saya dah upload kat website..
Nak tau apa barnag2 tu..
Nanti saya update..

Kalo tak sabar, pi la ushar..

Huhuhu..

Wassalam...





13/11/2015

Pengsan!

Salam..

Eh?
Dah Jumaat dah? Camana bole jadi macam tu..?

MAcam baru semalam je update yg bobbin tu (isnin lepas); tetibe harini dah Jumaat..?
Wow!
Takotnya..

Dah dekat dah kiamat.. T__T

Untuk elakkan fitnah dajjal, korang baca Surah al-Kahfi ayat pertama hingga ke 10; serta 10 ayat yang terakhir pada setiap hari Jumaat..
Nak senang, korang print-out surah tu dan download mp3 dia; tengah2 buat keje ni korang pasang je..
Sambil-sambil tu ikot dia baca sekali sambil merujuk pada print-out tadi..

Itu la yang saya buat setiap Jumaat..
HAri lain pula suka buka surah Yasin dan al-Matsurat..
Biar terngiang-ngiang je kat telinga..

Yang terbaik ialah hafal surah al-Kahfi tu..
In shaa Allah, sama2 kita memohon perlindungan daripada-Nya..

Ada yang tanya saya camana nak buat dengan felt yang ada kesan lipatan atau renyuk?
Sayang la nak buang..

Memang ler sayang..
Felt bukan murah.. T___T

Senang je nak baiki masalah tu..

Korang on iron aka seterika; pastu buka ke function antara silk dan wool..
Adjust la mana2 yg sesuai..
Pastu iron je.. kejap je dah hilang renyuk..
Iron felt lagi senang dari iron baju tau..

Itu la keje kami setiap kali potong felt yg saiz ala-ala A4 tu..
Kalo tak iron, tak comel pula...

Harga barang semua dah naik..
Sakit kepala saya buat costing..
Bukan sikit2 naik tau..

Contoh la kan:

Dulu
Beli USD100
Convert ke RM; darabkan kepada 3.2 = RM320
Kos shipping = RM10
Jumlah = RM330

Kini
Beli USD105 (dah naik)
Convert ke RM; darabkan kepada 4.6 = RM483
Kos shipping = RM11 x 6% (GST) = RM11.66 (dah la naik, tambah plk gst)
Jumlah = RM494.60

Nampak tak banyak mana kenaikan..
NAik RM194.60
Woooo... Banyak tu...

Kalo korang check currency; harini USD1 = RM4.39
Tapi bila bayar kan, bank atau paypal akan darabkan kpd 4.6.
Saya pun tak tau kenapa camtu..
Tu la selalu silap bajet...

Selalu juga tgk kat fb orang ramai salahkan peniaga naik harga barang..
Minyak naik sikit je, harga barang naik melambung2..
Memang susah nak explain bila kita tak berada di tempat mereka..

Sewa kedai naik, tariff api naik, gaji pekerja naik setiap tahun,
Setiap bahan mentah dalam kedai naik kerana setiap supplier naikkan harga akibat kenaikan kos pengangkutan, sewa kilang/premis. tariff api, gaji pekerja juga.

Tapi akhirnya peniaga yang jahat..
Peniaga yang jahat tu pulak; tak kaya-kaya pun..
Kalo untung banyak mesti dah jadi jutawan peniaga yg dikatakan jahat tu..
Kesian kan..

Hahaha..
Cam saya ni..
Konon2 nak buka kedai (mula2 ni nk buka ofis dulu kot)
Tapi harga felt pun dah naik sebanyak RM1.80 setiap meter..

(bukan harga menjadi RM1.80 semeter ya; tapi naik RM1.80 bagi setiap meter. Contohnya sebelom ni RM10 semeter, sekarang tambah lagi RM1.80 semeter, maka jadi RM11.80 semeter..)

Bayangkan la 45meter segulung darab dengan 32 gulung..
Berapa ringgit kenaikan..

Memang pengsan!

NAmpaknya hasrat nak buka kedai kene hibernate lagi la..
Huuuu.. sedihnya... T___T

Wassalam...

p/s: ini bukan merungut. Cuma rasa sedih. Baru je nak rasa senang sket, dah saket balik.. T__T

09/11/2015

NEW CRAFT SUPPLY : BOBBIN CARD PLASTIC untuk BENANG CROSS-STITCH

Salam...

Korang yang selalu guna benang cross stitch pasti tau apa bendanya ni..


Ini ialah bobbin card versi plastik yang berfungsi untuk simpan benang tu supaya tak berselirat
Cara guna senang je..
Korang gulung gulung gulung sampai abes, pastu hujungnya selit kat bukaan secoit yang nampak macam kaki tu..
Pastu simpan dalam box..
Comel kan..


Ini ialah benang cross-stitch..
Saya guna benang ni utk jahit felt craft.
Kalo yg jahit pukal tu, saya guna benang biasa je; sebab bebang cross-stitch ni mahal sket..
Bila dah mula pakai, lama2 dia akan tersangkut2 jadi.
Oleh itu bobbin card tu akan bantu dia menjadi lebih organised

Apa yang penting?
Kerjasama...
Apa yang penting?
Kerjasama...

Kalo nak, dapatkan:

BOBBIN CARD kat SINI
BENANG CROSS STITCH kat SINI


**********

Jumaat, Sabtu dan AHad yang lepas saya ada masalah nak online..
Asyik2 putus..
Berpuluh2 kali restart asyik tak dapat detect line..
Bila dah detect, line terlalu perlahan sampaikan saya reply pun dia tak sent.
Memang nak jadi HULK la haritu..

Harini saya dah dapatkan line umobile broadband.
Guna wifi.
Harap2 okay..
Maxis mmg takde coverage terus kat sini..
NAk kata celcom tak ok, sejak pindah sini bulan 12 haritu, okay je..
Takde masalah pun.
Awat beberapa bulan ni ada masalah pulak..

Banyangkan la, saya pakai RM120-170 sebulan; tapi line macam !@#$%^
Berbaloi tak?
Sabar je la..

Ingat kalo umobile ni okay; dan celcom masih sengal macam biasa, nak terminate je la number ni..
Masih bersangka baik kot2 celcom nak upgrade service dia..
Upgrade apa sampai berapa bulan dah ni..?

HArap2 okay la pasni..
Sayang gak number ni, bertahun2 dah pakai..

Wassalam... 

05/11/2015

Irony

*entry panas hati yang mengadungi ayat-ayat kasar yg tidak sedap dibaca dan akan mengganggu mood korang sepanjang hari.. better korang jangan baca, nanti menyesal. saya tulis kat sini sebab ni blog saya*

Salam...

Kalo kita jual baju, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual produk kecantikan, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual kek, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual phone, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual peralatan memancing, kita updat egambar apa kat fb?
Kalo kita jual novel, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual kereta, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual felt, kita update gambar apa kat fb?
Kalo kita jual emas?

Kita bole update apa saja gambar kat fb.
Tapi tak bole update gambar emas kat fb sebab bahaya?

Saya ditegur secara private supaya jangan tunjuk gambar emas kat fb tu, sebab bahaya..
Abes tu, saya cuma tulis je saya jual emas macam-macam jenis, tapi tak bole tunjuk bukti yg emas tu memang berada di tangan saya..
Emas yg saya tunjukkan tu harganya dalam RM150 sahaja; tak bole tunjuk, bahaya.
Orang jual phone ready stock berharga RM1000, takpe tunjuk, tak bahaya?

Irony...
Orang tanya saya buat apa beli emas? Apa manfaat beli emas? Rugi beli emas.. Membazir duit je.. BAik beli bla bla bla..
Tapi bila tunjuk emas yg tak sampai pun 1gram; tetibe panik dan suruh jangan tunjuk sebab bahaya tunjuk kat orang..
Kalo emas tu takde manfaat, takde makna, takde nilai, takde orang berminat pun nak beli, rugi, membazir je simpan; kenapa panik bila saya tunjuk emas cinonet bernilai RM100?
TAk pelik ke...?

Taknak beli emas sebab takot kene tipu..
Takot dah bayar, tapi takde pun emas..
Takot itu ini...
Saya buktikan, setiap kali saya order, dapat emas..
Tak pernah tak dapat..
Penah lewat sampai lebih 20 hari, tapi takde yang tak dapat...
TAkde yg tipu..
Semuanya dalam tangan saya sekarang...

Apa buktinya emas awak order dah sampai..
Eh, saya tak bole tunjuk; bahaya..
Kalo tak tunjuk mana tau betul ke tak? Ni mesti tipu ni..
Pulok...

Apa buktinya emas awak order dah sampai?
Ni buktinya (taruk gambar emas 1gram, background meja tulis saya dengan hari gemok saya yg seksi ni)
Eh, kenapa tunjuk? Bahaya!
Pulok...

Abes tu nak buat apa?
Tak tunjuk cakap tipu, reka cerita, konon2 kumpul emas tapi takde sebiji emas pun nampak..
Bila tunjuk, cakap bahaya tunjuk..

Dah tu nak buat apa ni?

Orang lain upload gambar emas sampai 10x sehari; takpe tak bahaya..
Bila saya upload bahaya?
Kenapa pulak?

Takot kene rompak..?
Sape yg tau kat mana rumah saya?
Yg tau cuma saya, CIk Abang, ayah dan adik saya...
Jiran, sepupu, kawab2 saya pun tak tau kat mana..

Sebelom masuk rumah saya, awak perlu jumpa dengan guard, dan kalo takde pass, tak bole masuk..
Abang lori, abang posmen, abang kurier semua kene tunggu saya kat luar pagar..
Tak bole masuk ke perkarangan flat ni..
Kalo berjaya masuk, awak perlu naik lift ke tingkat yg saya tinggal..
Sampai kat tingkat yg saya tinggal (yg awak tak tau tingkat berapa tu), awak perlu guna pass utk buka gate. Pass tu spesifik utk tingkat yg kita duduk je..
Kalo awak berjaya masuk jugak awak sampai kat pintu rumah saya, kene pecahkan mangga yg besar gedabak tu..
Dan jangan bimbang, ada cctv yg nampak keseluruhan perjalanan awak tu..
MAsuk rumah selongkar sampai 2 jam tak jumpa pun emas, kenapa?
Sebab sapa kata saya simpan emas dalam rumah?
Mana awak tau saya simpan kat pajak gadai? Atau kat bank?
Mission impossible..

Tau apa yg sebenarnya lagi bahaya..
Kereta saya tu, saya beli 40 ribu, tak abes bayar lagi..
Awak tau saya simpan kat mana kereta tu?
Dekat luar rumah je tau..
Tak bahaya ke letak kat situ?

Kalau nak cakap tentang bahaya la...

FB saya cuma bole view oleh friends..
Jadi apa yg bahayanya?
Saya ada dalam 400 friends je..
Tu pun yg like status saya ialah beberapa orang yang sama..
Yg saya tak pernah bersua muka di alam nyata..

Friends yg pernah bersua muka?
Haram nak like.. Tak layan pon..
Kita je terhegeh2 komen status dia konon2 nak kekalkan silaturahim..
Dia dah hide pun update kita ni..

Saya tak tau apa yang orang fikir..
Kalo awak fikir logam tu takde nilai, membazir, buat apa awak takut?
Takyah takot la, bukan ada orang nak pun..
Kalo jatuh kat kaki lima, orang sepak terajang je, bukan ada nilai kan..
Bila tunjuk je, terus suruh sorok..
Irony betul kata-kata lawan tindakan tu..

Saya tak aktif jual emas..
Dan sebenarnya dalam sistem jualan emas ni, bukan emas yg dorang jual..
Yg dorang jual ialah keahlian..
Keahlian tu yg dapat banyak komisen..
Jual emas, komisennya sikit..

Pendek kata jual kraf ni jauh lebih banyak untung berbanding jual emas..
Contoh, phone pouch, kos bahan RM2, upah RM5. Jual RM25. Untung berapa? RM18.

Emas RM100. Harga ahli RM90. Untung berapa RM10.. Eh, lebih kurang je..
Yeke lebih kurang..?
Cer tengok ni..

Emas sekeping RM100. Untung RM10
Phone pouch sekeping RM25x4 keping = RM100. Untung RM18x4keping = RM72.
Okay, sekarang awak nak jual emas ke, nak jual kraf?
Saya mesti la jual kraf,, Muahahhaha...

Bezanya saya ada market utk phone pouch; maka saya bole senang mudah jual 4 keping tu..
Manakala saya takde market utk emas, maka nk jual sekeping tu bapak payah..

Saya ahli biasa, dapat diskaun atas pembelian setiap emas, dan dapat point tiap kali order emas.
Point tu memang sikit giler.. Tapi biar la sikit pun..

Sebagai ahli biasa, saya tak bole dapatkan emas direct dari kilang..
Saya perlu order kat stokis..
Stokis ada akses utk key-in setiap pembelian ahli...
Setiap kali key-in dia akan dapat upah dari bos.

Kenapa saya tak jadi stokis..
Untuk upgrade stokis, saya perlu bayar keahlian bernilai Rm3800
Dan ROI dia lama sangat...

Kalo ada RM3800 dalam tangan, nak beli bahan kraf atau jadi stokis?
BAhan kraf, sebab saya dah ada market dan akan dapat pulangan yg berganda dalam tempoh beberapa bulan..
Emas? MAsih belom ada market lagi..
Lagipun saya cuma aktif menyimpan, bukan menjual..

Adakah saya nak jadi stokis?
Nak!
Apabila saya ada ready stok emas di tangan..

Saya ni lain sikit..
Saya tak bole buat dropship..
Saya tak bole jual benda yang takde dalam tangan saya..
Saya tak bole jadi orang tengah dalam urusniaga..
Bagi saya ianya rumit..

Saya ada piagam pelanggan..
HArini bayar, harini pos..

KAlo buat dropship
Bila orang order bahan kraf dan emas sekali, dia perlu bayar 2 penghantaran.
Satu utk bahan kraf , dan satu lagi utk emas..
Bagi saya ia membebankan..

Instead of that, better saya bagi stok sedia ada utk buat satu kali penghantaran.
Bukankah tu lebih jimat..

Dan customer suka tanya, dah pos ke belom?
Saya dah pos, saya abg tracking no..
Kalo dropship, saya perlu tunggu tracking no utk bg kpd pelanggan.
Dan kalo brg tu belom dipos, yang terima kutukan ialah saya..
Sedangkan itu bukan silap saya.
Saya hanya orang tengah..

Beberapa pengalaman yg lalu, yang meresahkan tu; buat saya amik keputusan untuk in charge sendiri penghantaran..
Perkara pertama ialah stok..
Saya perlu ada stok; kalo nk jual barang..
Dan itu la yang saya buat sekarang..
Kumpul sikit2...

Sekarang ni dalam fasa mengumpul..
Dan ya, saya bagitau orang yg saya kumpul emas..
Kenapa saya perlu bagitau?
Diam-diam sudah la..

Kerana saya berniat nak jual emas ni..
Saya berniat nak jadi penjual emas..
JAdi saya bagitau semua orang yg saya ada emas..
Salah ke..?

Kalo saya suka kumpul spender, saya perlu ke tunjuk koleksi spender saya kat semua orang?
Tak perlu. Gila ke apa? Sape peduli nk tengok koleksi pender saya tu..
Kalo saya jual spender, perlu ke saya tunjuk koleksi spender saya?
Perlu... Kalo tak mana orang tau saya ada stok spender untuk dijual..

Sekrang tukar perkataan "spender" tu kepada perkataan "emas"
BAca sekali lagi..

Satu lagi..
Saya pun tak bole ajak orang menyimpan emas, kalau saya sendiri pun tak menyimpan...
Cuba bayangkan kita cerita ttg kebaikan emas sana sini, tapi bila ditanya;

"berapa kilo dah kau simpan?". Ni bahasa yg selalu muncul kalo org menyampah kat kita yg ajak simpan emas la sangat, 1 gram sebulan, apa la beban sangat, rokok pun hari2 hisap lagi mahal, vape lagi bla bla bla.,..
Kalo yg jenis beradab sikit, "Awak dah simpan banyak ke emas tu?"

"Owh, setakat ni ada la dalam 5 dinar", jawapan kita..

"Berapa lama dah?"

"5 tahun dah"..

Ermmm....

Tapi nk jaga air muka punya pasal kita jawab, "ada sekilo dah tu, aku simpan dalam peti kebal kat bank. Bahaya simpan kat ruma, bla bla bla."

Awak rasa kawan awak percaya tak...?
Walaupun memang betul awk ada sekilo emas...

Adakah awak sudi bawak dia ke bank utk tengok secara live emas awak?

Ataupun, bulan ni awak beli dan tunjuk kat fb (yg rata2 tu kawan awak je kan) bulan ni punya emas..
Emas ada no siri, jadi kalo awak upload 2x, orang tau la.. Hahaha..

PAstu setiap bulan upload sampai la 5 tahun...

Pastu awak berjumpa dengan kawan awak yg kat atas tadi tu, dia bukan tanya "berapa kilo dah kau kumpul," dengan niat menyindir..
Dia tanya ayat yg sama, dengan niat ingin tahu..
Sebab dia tahu awak kumpul...
Awak dah pun buktikan setiap bulan sejak 5 tahun yg lepas...

Itu la sebabnya saya upload gmbar emas yg saya beli..
Saya nak buktikan yg memang saya simpan, yg memang saya kumpul..
Saya nak goda orang utk sama2 simpan..
Kalo dorang taknak beli kat saya, beli la kat sapa-sapa pun..
Saya nk orang simpan emas sebagai simpanan di hari tua...

Saya nmpak perkara ni sebab saya order barang dari luar negara sejak 5 tahun yg lepas..
5 tahun lepas, bila saya bayar 100usd, akaun bank saya akan deduct RM290.

HArini saya bayar 100usd, akan bank saya deduct RM440
NAmpak tak..

Bayangkan ini emas..
1 keping harini, nilainya RM100
20 tahun kemudian, awak dah tua, dah tak larat nak keje, takde pencen sebab keje swasta; 1 keping tu berapa nilainya bila awak jual?
Adakah RM100 lagi? Tak semestinya..
RM300, RM500? Tak mustahil..

Kalo awak simpan duit, awak akan guna duit tu..
Simpan emas takleh guna, kalo nk guna kene berusaha pegi kedai emas pajakkan atau jual.

Itu la sebab saya nak goda orang..
Saya taknak simpan kesedaran ni sorang diri..
Saya nak kita sama2 beroleh manfaat..

Saya nak orang tengok emas saya dan sebut, "bestnya emas asma, nak beli jgk la"
Pastu lupa..
Bulan depan, "wah, dia beli lagi. Nak gak la."
Kalo nk bulan asyik2 lupa, lama2 mesti ingat..
Dan dorang terpikir, asma beli emas rm100 je sebulan..
Dah ler dia tu suri rumah, bole je beli..
Aku ni keje gov, gaji besar. Dia bole buat, aku lagi la bole buat.

PAstu dia pun beli, 5 keping sebulan..
Dia tak kabo ke saya yg dia pun kumpul sebab tergoda dengan kehebatan saya..
Dia buat senyap2 beli kat orang lain..
Dia taknak saya amik komisen RM10 dari duit dia RM100..
Suka hati dia la. Yang penting dia dapat manfaat dari perbuatan saya yg tidak disenangi sesetengah orang yg tak paham kenapa saya berbuat demikian..

Tiap kali saya beli dan tunjuk, dia pun teringat nak beli jgk, tapi tak tunjuk..
Akhirnya siapa yg dapat manfaat?
Dia la yg dapat..

Saya?
Sayatak dapat apa2 saham pun dari manfaat dia tu..
YG penting, kami ada cara simpanan yg berkesan..

Satu lagi sebab saya upload gambar emas2 tu adalah untuk membuktikan yg saya jual emas tu, dan emas tu memang wujud.
Bukan bayar tapi takde emas...
Bukan bayar tapi company simpan emas...
Bayar dan dapat emas.. Simpan sendiri. Memang awak punya.

Dapat je emas tu awak terus pegi pajak gadai check ketulenan emas tu..
Jangan percaya je,,
Check!

Satu perkara yg saya perasan tentang sistem ni (bukan emas je, produk lain pun)
Mula-mula kita excited, ceria, mesra, gembira, bersemangat, bla bla bla..
Sampai satu masa, kita berubah jadi sombong dan malas layan..
Perubahan tu berlaku apabila kita nampak bahawa apa yg kita dapat tak sepadan dengan apa yg kita buat.
Lalu kita fikir cara utk buat perkara yang berbaloi pulangannya...
Perkara yg berbaloi ialah recruit ahli. Komisen sangat tinggi kat situ..
Berbaloi dengan penerangan panjang lebar dan masa yg kita korbankan...
Manakala repeat order dari ahli pulak, komisen sangat sikit..

Bila kita berjaya recruit ahli, ahli tu akan datang repeat order lagi..
Repeat order dapat ringgit; recruit ahli baru dapat ratus; awak nak abeskan masa yg berbaloi kat mana?
Recruit ahli la kan..
Bila kita dapat banyak order dari ahli, lama2 kita stress..
Keje banyak, komisen ciput; kita nak fokus recruit ahli baru... ahli yg sedia ada ni pulak abeskan byk masa kita key-in order yg ciput je dapat..

Akhirnya keluar la ayat, "awak dah lama dah jadi ahli, upgrade la jadi stokis pulak; key-in order sendiri. Sampai bila nak tumpang bisnes orang?"

Pernah dengar kan ayat ni..
Saya pernah tulis dalam entry yang lepas-lepas..

Mana tak nya..
Awak bayar yuran RM450, dapat diskaun pembelian dalam RM20/gram.

Dia bayar yuran RM3800, tiap kali awak beli dia yg kene key-in, dapat dalam RM4-6 camtu..
Yuran dia banyak; keje pun banyak..
Baik recruit ahli, dapat ratus2..
PAstu ahli2 yg ramai ni pulak hari2 tanya "dah pos?" "dah pos?"
MAcma tak percaya je kat stokis..

Bukan tak percaya, memang kastemer macam gitu..
Itu hak dia utk tau barang dia dah dihantar ke belom..
Apalagi kalo dia beli 10gram gold bar..
PAstu stokis senyap sampai seminggu..
Taj ruga perut hamba Allah tu?

Kalo awk rasa ahli-ahli awak ni menumpang dan membebankan..
Kenapa tak recruit dorang jadi stokis terus?
NI tak, ajak jadi ahli dan ternagkan apa kelebihan ahli..
Dorang ofkos nk jadi ahli..
Bila dha jadi ahli, buat mcm dorang beban pulak..

Jangan la macam gitu.. Kata upline, kene jaga la downline ni..
Takpun suruh terus jadi stokis..
Takde la rasa terbeban...

Saya dulu pun igt cukup sampai ahli.. Tak terfikir nak jadi stokis..
Dah ada bisnes utama ni, tak mau abaikan; jadi cukup la jadi ahli je..
Tu la yg saya fikir time tu..
Tapi bila tengok stokis yg otai2 semua bolayan je, pastu keluar pulak ayat macam tu; baru la paham perkara yg sebenarnya...
Kita dianggap menumpang rupanya..

La ni saya dah ada beberapa stokis yg mudah berurusan..
Saya harap mereka tak rasa saya ni membebankan...
Tak lama lagi upline saya pula akan jadi stokis in shaa Allah..
Tak sabar nak order kat dia..

Ada tak sapa2 nak sponsor saya jadi stokis?
Rm3800 tuuu..
Saya pulak tak aktif..

Kalo kumpul RM100 sebulan, 3 tahun baru dapat jadi stokis..
Warghhh!
Bole ke ni?

Duk pikir2...

Wassalam...



*lega sikit lepas jerit kat sini. Mintak maaf, entry marah ni memang bahasa teruk. Langit Pertama terkeluar selepas lama menidurkan diri*

02/11/2015

First Time : Props Photo Booth for Wedding

Salam..

Tab saya dah berat..
Maksud berat tu ialah lambat loading.
Nak buka satu apps tu kene termenung sat..

Maka minggu lepas saya dah delete banyak gambar2 dalam tu..
Salah satu punca tab tadi berat ialah gambar-gambar dari whatsapp
Gambar yg saya re-upload pun dia save sekali..

Aiyoooo...

Saya dapat beberapa request dari whatsapp yg mintak saya upload semua gambar bahan-bahan kraf yang saya jual..
Tau berapa jumlah barang craft yang saya jual?
Setakat hari ini ada 204 items (bahan kraf sahaja). Belom termasuk emas, Auliya, dan susu kambing...
Dan ada lagi items yg belom saya introduce..
Serta item yg planning nak masukkan kelak..

Upload satu2 gambar tu ke dalam whatsapp consume so much time...
Bayangkan la 204 gambar..
Nak mencari dalam album yg bersepah tu amik masa juga..

Oleh itu, saya sarankan korang buka je link tu..
Semua maklumat yg korang nak, lengkap dalam tu..
Kebanyakan waktu saya bg link yg specific dengan item yg korang cari.
Klik je link terus muncul gambar, harga, warna saiz.

Tak mau order kat website, bole order kat whatsapp..
Cuma tulis item apa dan kuantiti, nanti saya kira harga...

Orait...

Saya dapat request dari sorang regular customer yang bakal menamatkan zaman bujangnya bulan ni, in shaa Allah..
Beliau minta saya buat props utk wedding tu nanti..

Huhuhu..
Saya belom pernah buat props..
Terus macma blank, tak tau nak buat apa..
Yang saya ingat ada misai2 dan spek mata camtu..

Mula-mula rasa tak mau buat..
PAstu rasa macma challenging jugak ni..
Buat benda baru kan..

Akhirnya jadi la beberapa props yang tak seberapa ni..


Ok tak?

Ada lagi planning nak tambah macam-macam..
Boss kata cukup banyak ni, cukup la kot..

Ada tu macam kissing lips, tapi rasa kurang sopan pulak..
Ada lagi ayat2 yg menarik nak tambah..

Kalo nak tambah ni, kene tambah masa gak ni dalam beberapa hari..
Camana, nak mintak extend ke?

Macam syok pulak buat benda ni kan..
Kikiki...

In shaa Allah nak tambah dalam ready made nanti.. ^__^

Wassalam..