Kebun Mini : Tanam Kentang dalam Polybag kat Balkoni Rumah

Salam..

Bulan lepas saya cuba-cuba tanam kentang dalam poly bag...
Tak tau la menjadi ke tak..
Kita try je...

Beli kentang kat supermarket pastu simpan dia kat tempat gelap untuk membantu dia bercambah..
PAstu saya dh terlupa tentang dia..
Bila teringat balik, tengok2 dah jadi gini..

18 Ogos 2015

Patotnya cambah sikit2 je..
Ni macma dah lebih je ni..
Tapi okay kot...

Pastu tanam terus dalam poly bag..

18 Ogos 2015

Kalo ikotkan kene pakai poly bag sebesar guni gula tu..
Untuk eksperimen ni, pakai yang kecik je dulu..
Nak tau sebiji ni dapat menghasilkan berapa biji kentang..


Pastu kambus je..
Tunggu dia mengeluarkan daun..
Saya buat dua bekas..
Kita tunggu je la yer..

Pada 6 September 2015; daun dah mula kelihatan..
Yipppii!!
Seronoks nyaaa...
RAsa tak sabar nak tengok keadaaan dalam tanah tu..


Yang ni pulak daunnya pada 9 September 2015
Aik, cepatnya membesar...
Time ni kita kambus lagi, bagi nampak sikit je hujung daun tu..
Sori, lepas kambus tak amik gambar pulak..

Dah besar sikit nanti saya update lagi ya..

Yang pokok cili pulak, situasinya agak merunsingkan..
Nanti saya update..
Banyak gak hal nak bincang pasal pokok cili tu.. :(




Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
17 September 2015 at 13:39 delete

jimat duit tanam sendiri je kan.

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
9 June 2016 at 23:44 delete

Jimat..
tapi hasilnya tak seelok kat pasar.. BAru2 blaja lagi. Hehe..

Reply
avatar