My first Crochet Project.

Salam..

Saya start belajar crochet setahun yang lalu..
Dan saya cuma pandai buat chain dan single crochet..
Dan pada masa tu saya pikir nak buat table runner, tapi akhirnya terbengkalai kerana lama giler nak bagi siap.. Kikikiki..
Tu la, baru belajar dan berangan nak buat benda besar2..
PAdan muka..

Projek table runner tu..
Sampai sini je la projek tu menemui ajal.

BAru separuh jalan (sebenarnya baru 5% jalan je) saya stop sebab rasa diri tak berbakat..
Susah giler crochet..
Nampak dalam youtube macam senang je..
Bila buat, terkial-kial sampai lenguh jari jemari I yang botoq ni..
Sampai tensen tau..

Dan baru-baru ni saya ada nampak member-member crochet buat macam-macam projek, cantek2 pulak tu. Tiba-tiba minat tu timbul kembali.
Dan semasa jalan-jalan kat kedai buku, saya terpandang satu buku crochet yang agak menarik..
Belek-belek sikit dan ada steps crochect yang sangat detail dan beberapa projek mudah yang steps nya snagat detail dan mudah diikuti..
Syok pulak terus je beli.. Kuikuikui..

buku crochet yang lengkap dengan steps dan pattern
Dan pada 1 Mei saya dapat surprise.
Cik Abang bawak saya pegi mall pastu saya dipimpin terus ke tingkat atas tanpa saya sempat nak cuci mata..
Tiba-tiba dah sampai kat panggung wayang..
Nak tengok The Avengers
Yay!

Teruknya, saya tak tau pun The Avengers dan start ditayangkan..
Salah satu benda yang best ialah kami dapat free poster.
Malangnya Iron Man, Captain America, dan Thor (serta tiga yang lain tu) dah sold out..
Tinggal poster 2 karakter baru ni je..
Barang free, amik je la..

Dia tanya nak Quicksilver atau Witch apa ntah nama
Disebabkan Quicksilver tu macam lagi senang nak sebut, saya sebut la nama dia..
Yang satu lagi tu saya blur2 je namanya...
Maklum la belom tengok lagi, mana tau siapa dua karakter baru ni..
PAstu dapat sample Listerine sebiji..
Wow! Segar la nafas saya selepas ni.. Kikiki..

Ni la poster tu..
Dah tampal kat bilik craft.
Kalo malas-malas takde mood bole amik mood dengan merenung poster yang kacak ni..
(Kalo ada Captain America atau Iron Man, lagi la semangat aku nak berkraf..
Amboi, gatal namapak..)
Aik, bukan saya cakap tentang crochet ke tadi?
Camana bole sampai sini?
Gostan balik..

Okay sekembalinya dari menonton The Avengers yang sungguh dramatik dan humor tahap tinggi tu, saya pun start projek pertama yang simple ni..

BAlik je terus buat, Hebat tak? Hebat tak?
Kali ni nak buat betul-betul simple.
NAk buat segi empat sama sebesar tapak tangan..
KAlo bole dua hari je nak siap..
Orang terer kejap je bole siap ni, tapi ye la kan, saya tak terer *sob sob*

PAgi esoknya dalam pukul 10 pagi gitu, taraa!

Siap! Phew...
Siap pun..
Segitiga simple saya..
Ya, saya tau.. Ia nampak buruk dan lintang pukang..
But who cares..
Yang penting ia hasil tangan saya..
And I'm happy I made it.. ^^

NI saya nak gunakan untuk cuci pinggan..
Dah puas cari pukat bulat kat pasaraya tapi tak jumpa-jumpa.
Nak try guna benda ni, tengok ok ke tak..
Tak suka la guna span sebab banyak sgt guna sabun.. Kejap je dah abes dlm mangkuk sabun tu..
Kena tuang pulak yang baru..
Almaklum la, sejak GST ni, jangan kata sabun, seekor ikan bilis pun berkira tau..
Selagi bole jimat, jimat la seadanya..

Yang ni saya buat chain, pastu sambung single crochet bertingkat-tingkat; pastu buat single crochet lagi sekelilingnya..
Saya hanya guna single crochet sebab itu je saya reti buat..
Bila nak buat double crochet je terus pening lalu muntah-muntah (konon la.. padahal tak pon.. kekekeh)..
Oleh itu, projek ni sekadar nak ajar tangan ni biasakan diri pegang benang dan jarum dengan betul.
Ia juga ajar saya erti kesabaran (kerana saya memang tak penyabar)

Erm..
Next projek nak buat apa pulak ek?

Wassalam..

Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
Yati
AUTHOR
3 May 2015 at 09:39 delete

Tahniah, Asma! Dah boleh crochet dah. Yeh! Cara Asma pegang benang kot, kena jaga, supaya tension benang tu sama.Takde bahagian Asma tarik ketat, takde bahagian Asma tarik loose. Tu jadi tak sama segi. Practice lagi.. dan lagi. Kak Yati pun belajar crochet dari youtube je. Boleh punya lah! Teruskan usaha anda. ^_^

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
5 May 2015 at 11:47 delete

Oooo.. Mungkin jugak kot.. Ada lubang yg susah nak masuk jarum.. Ada lubang yang senang je.. Mekasih kak.. ^^
Geram tau tengok pengkrochet buat macam-macam benda comel. Saya buat kejap je dah lenguh jari. Haha.. :D

Reply
avatar