19/02/2014

My New Activity :SWAP!

Salam...

Saya ada hobi baru tau..
SWAP!

Swap tu macam tukar2 barang secara rawak kpd ahli group yang kita tak kenal.
Kat situ kita bole kenal antara satu sama lain dan belajar something tentang manusia yang totally different dgn kita.. Swap ni jugak tak kira umur, bangsa, agama, janti atau apa2 pun sebab bole dikatakan kita swap dgn totally strangers..

Saya swap dengan orang luar negara..
Ni la swap pertama yang saya dapat..

Postcard dari 2 partner swap saya..

Ni muka depannya

Yang paling saya suka ialah dapat stamp dan postcard dr serata dunia..
Walaupun baru dapat 2 keping; tapi in shaa Allah byk keping akan muncul pasni...


Setakat ni saya cuma swap postcard dan email je..
Email swap tu biasanya kita diberi beberapa soalan peribadi dan kita jawab lalu hantar kat swap partner.
Yg seronoknya soalan tu pelik2 je.. 
Sampai jawab pun sambil gelak2..

BAru2 ni saya dapat pm dari sorang partner email swap saya..
Dia tiba2 wish me luck, dan doa saya dapat anak cepat2.
Bila tengok profile dia rupanya dia seorang nenek kpd 12 orang cucu..
Wow! Saya borak dgn dia macam teman sebaya, rupa2nya nenek..?
Saya dah terbayangkan martha stewart. 
Hohoho...

Actually, pada asalnya saya join swap ni sebab nak swap hasil craft, tapi korang tau je la kan; kadar pos ke luar negara seketul keychain felt pun dah RM25.00; camana aku nak swap.. Baik aku gi shopping.
LAst2 saya join postcard swap dan email swap je la...
Ni je yang mampu.. :'(

Saya cari group Malaysia tapi tak aktif pun..
Kalo aktif bole gak swap dlm Malaysia je kan.
Sekali pos kene RM6.00 takde la rasa berat sgt..

Maybe korang pun pernah swap dgn grup dalam Malaysia.. Grup craft, grup jahit, grup buku, grup game, grup bola dan sebagainya kan...
Kalo grup buku syok gak tu... Setiap bulan swap buku dlm grup yg sama, setahun dapat baca 12 buku.  Syok kan..! Swap komik ke...

Tapi kalo swap novel cinta yang tebal giler dan merepek2 tu minta maaf la bebanyak..
Last sekali saya baca novel cinta time matrik; kawan suggest baca novel tu sebab best giler..
Baru masuk chapter 4, terus saya tutup novel tu  dan campak (dengan lembut) atas katil..
Saya tak boleh teruskan sebab meluat dan tak logik tahap Ultraman Taro baca citer tu..
Kawan saya tak puas hati lalu dia dengan rela menceritakan kepada saya kisah dlm novel tu..
Siap dialog, siap buat gaya lagi; macam mana perempuan tu berpaling, macam mana perempuan tu menjeling, terkejut, terluka dan sebagainya...  MAcam pementasan pulak aku tengok...
Dan pementasan itu berlarutan selama sejam plus plus..

Dan persembahan kawan saya tu not bad la...
Rasanya gaya penceritaan kawan saya tu jauh lebih baik dari penulis novel tu..
BTW, nama kawan saya tu Izma Yanti Ishak...
She was a very good friend of mine.. :>

Eh, chup.. Camana saya bole sampai ke kesah novel ni...?
Back to the story k..

Saya pun pernah swap dengan group craft... Dua kali..

Swap yang pertama swap barang craft yang kita jahit sendiri...
Tapi partner saya tak pos pun barang saya tu..
Saya pula jenis tak tuntut; akibatnya tak dapat la barang craft dari dia..

Swap yang kedua, swap kad raya handmade..
Sama gak, saya tak dapat pun kad raya dari dia dan dia senyap je terus..
Dan cam biasa saya tak tuntut..

Luka tau...
Kita punya la excited tunggu posmen dari sehari ke sehari..
Tapi habuk pun tarak..

Pastu bila group tu buat swap2 saya dah takde hati dah nak join..
Cuma tengok orang post barang swap yang dorang dapat dan komen puji2..
Bila dorang ajak, saya tolak dgn alasan tak sempat.. Padahal sempat je...

Kalo korang minat nak swap2 ni bole la join komuniti ni : http://swap-bot.com
Mana tau kalo ramai orang Malaysia, bole kita swap sesama kita plk...

K tu je la..
Banyak pulak bebel harini...

Wassalam...

18/02/2014

Flower Shank Buttons

Salam...

Selain butang bulat ada juga butang shank bentuk bunga tau..


Butang Shank bentuk Bunga
Saiz: 16mm diameter
Colour: Mixed

RM1.50/10pcs

Function saya beli butang ni sama macam semalam, nak letak kat purse, pouch dan beg..
Nak bagi timbul2 gitu..
Heeee... Excitednya nak buat ready made felt pouch.
Ingat nak buat 10biji...

Chaiyuk2!!

Berminat nak beli, bole isis borang kat sebelah kanan ni ya..
Atau direct order kat http://asma-felt-box.com

Wassalam...

17/02/2014

Round Shank Button

Salam...

Ada 2 barang baru masuk kedai tau...
Apa lagi, buttons la..
Saya ni macam dah gila button dah.. camne nak mengubatinya ek...

Kali ni saya bawak masuk button yang pesen lain sket...

Butang Bulat Belakang Timbul atau Round Shank Button
Saiz : 15mm (diameter)
Warna : Mixed 5 kaler

Harga: RM1.70/10pcs

Button ni saya nak guna utk fasten tali kat phone pouch, ipad pouch, wallet purse, bag dan sebagainya...
Sebelom ni saya guna butang leper, kali ni nak tukar angin sket...
Rasanya butang jenis ni lebih praktikal koy...

Butang jenis ni juga sesuai utk letak kat baju2, tapi memandangkan saya tak menjahit baju, jadi saya tak gunakannya kat baju...

Yg ni saya belom update lagi kat website http://asma-felt-box.com

Esok saya update satu jenis butang lagi ya..

Wassalam...

14/02/2014

Cara Kira Harga Produk Handmade

Salam...

Salah satu soalan yang kerap ditanya kepada saya dan saya susah nak jawab ialah, "Bantal ni nak letak harga berapa?". "Keychain love nak letak harga berapa?". "purse ni letak harga berapa?"

Aiyooooo....
Susahnya nak jawab soalan ni kerana jawapannya ada pada si pembuatnya; bukan pada saya...

Kat sini saya nak share formula yang saya gunakan untuk letak harga barangan handmade saya...

Harga Produk Saya = (Kos bahan + Kos Upah) x 2 

Contohnya nak buat keychain love : 

Kos bahan : sekeping felt bahagi 4 bahagian = RM1.10/4 = RM30sen
                  keychain sebiji = RM20sen
                  butang sebiji = 15sen
                  benang = 5sen
                  fiber = 30sen
                                           Jumlah = RM1.00

Kos upah : Kalo korang nak upah pekerja, korang nk bg upah berapa kat dia? Contohnya nak bg RM3 sejam.. Jadi nak siapkan sebiji keychain perlu setengah jam (contoh)..
                 Jadi upah = RM3/2 = RM1.50

Oleh itu, harga produk = RM2.50 x 2 = RM5.00

Kalo harga borong pulak, biasanya saya tolak RM1.00 atau 25%; bergantung kpd kesesuaian produk..

* Kenapa nak ada kos upah? Padahal korang upah diri sendiri?
   - Kos upah perlu supaya pada masa akan datang bila bisnes dah established dan order masuk berduyun2; time ni korang perlukan pembantu untuk jahit ke, gunting ke, tampal ke, packing ke.. Kalo tak kira kos upah; susah nak dapat pembantu pd masa akan dtg sebab tak mampu*

Ni pulak saya tunjukkan cara sebenar nak kira harga handmade:

Harga borong produk saya: (Kos bahan + Kos Upah) x2
Harga runcit produk saya : Harga borongx2

Lepas kira ni mesti terkejut kan.. Sebab mahal giler...
Actually, barang handmade memang mahal giler... Ianya exclusive dan yang paling penting ia dibuat satu persatu dengan teliti dan khas untuk si penempahnya... 

Cuba korang search handmade felt keychain... Korang akan jumpa keychain yg berharga USD15.00 dan ramai gila orang beli... Kalo  keychain USD5 tak laku pulak sebab dalam fikiran pembeli; confirm jahitannya tak cantek sebab tu jual murah gila...

Kenapa saya tak guna formula kedua?
Sebab rakyat Malaysia taknak barang mahal2; dan 95% dari mereka tidak tau nilai sebenar handmade..

Apapun sekarang ramai kastemer yang request buat mahal2..
Sebabnya nak saya jahit satu persatu n halus2, nak teliti n taknak pakai gam..
Bila saya letak harga tinggi pun, dorang ok je...
Oleh itu dengan senang hati saya abeskan masa siapkan order tu; dan hasilnya memang masterpiece,,
Sebab apa? Sebab menjahit bukan hanya dengan jari, tapi jugak dgn hati n akal.. ^_^

Semoga ilmu ni dimanfaatkan...
Pasni berusaha la kira sendiri harga produk handmade...
Jangan banding dengan orang lain...
Orang yang jahitannya kasar tak sama nilai dengan jahitan halus dan teliti
Orang yang potong felt pakai ikot suka, tak sama nilai dengan orang yang lukis dulu, pastu potong pastu tekap pastu potong lagi.. Gunting saja pun ada 4 5 jenis ikot kesesuaian saiz dan bentuk.
Orang yang boleh siapkan dalam masa sejam, tak sama nilai dengan yg siapkan dalam setengah hari...

Saya tau la..
Saya pun suka beli produk handmade...
Kebanyakannya mengecewakan, tapi ada yang menakjubkan...
Jangan putus asa ya.. Chaiyuk2!!!

Wassalam...

11/02/2014

Felt Couple Pillow

Salam...

Arini jom kita walkthrough kesah saya buat bantal couple felt yang comel ni...

Mula2 saya tampal happy couple ni kat felt pastu jahit keliling dia...

Pastu tampal kat sarung bantal ni.. Nama mereka pun tampal sekali...

Pastu sumbat fiber dan siap!!!

Kastemer minta adjust sikit...

Lepas adjust... SIAP!!
Gambar ni tak berapa cantek la sebab nak cepat2 pos petang tu..

Dah lama tak abeskan masa jahit applique ni dengan sebegini cermat..



Sesiapa nak order bantal couple camni sila isi borang kat sebelah kanan ni ya..
Hantarkan drafnya sekali...
Dan saya akan jahit ikot draft tu... 

Biasanya saya akan 100% jahit ikot draf...
Kalo dah siap dan korang nak tukar apa2, saya kene tambah extra charge sebab kene tetas n jahit semula...

Kalo korang jenis cerewet, bole request tnjuk gambar design sebelom saya start jahit...

Harga depend pd saiz, design n kerumitan ya..
Apa lagi, jom isi borang... >_<

Wassalam...

09/02/2014

GIVE AWAY FEBRUARY BIRTHDAY

Salam...

Birthday GA kembali lagi...
Kali ni hadiah utk bulan February pulak...


Berikut ialah syarat2 penyertaan:
  • Terbuka kpd semua penduduk di Malaysia. Bangla pun bole asalkan duk kat Malaysia.
  • Peserta dan penerima hadiah wajib mempunyai alamat surat menyurat di Malaysia (kerana saya akan gunakan alamat peserta sebagai pengirim dan alamat penerima sebagai penerima... Sy cuma tukang sponsor je..)
  • Peserta perlu memilih orang tersayang yang lahir pada bulan Januari sebagai penerima hadiah. (pakwe, makwe, suami, isteri, ayah, ibu, anak ,kakak, abang atau sesiapa asalkan korang sayang kat dia)
  • Peserta TIDAK BOLEH memilih diri sendiri sebagai penerima hadiah, kerana niat saya nak sponsor hadiah UNTUK orang yang korang sayang. Kalo korang sayang diri sendiri lebih dari menyayangi orang lain, mungkin korang bole cuba berkorban dan pilih orang yg kedua paling korang sayang.. Kalo tak berjaya berkorban, cuba lagi smpai berjaya.. Jangan putus asa k...
  • Peserta perlu mengisi borang di bawah dengan lengkap dan jujur. Borang yang tidak lengkap atau berunsur kepalsuan akan didakwa. (borang itu yg akan didakwa, bukan penulisnya. Jadi jgn bimbang.. Hahaha)
  • Peserta hanya boleh menghantar satu borang sahaja. Lebih dari satu borang secara automatik penyertaannya akan terbatal.
  • Pemenang akan dipilih secara musyawarah (ahli panel asma-felt-box)
  • Hadiah akan diposkan pada 20hb February.. Oleh itu kemungkinan hadiah sampai pada bukan tarikh lahir penerima adalah tinggi.. Oleh itu kpd mereka yang sangat menepati masa, anda tidak digalakkan menyertai kerana khuatir tidak berpuas hati dgn waktu sampainya hadiah tersebut dan tidak dapat tidur malam memikirkannya.. 
  • Hadiahnya:

Onigiri Plushie ni.. Kiyut kan..

  • Tarikh tutup penyertaan ialah pada 19 February 2014.

Nak try your luck? Jom isi borang kat sini ya---> BORANG NI HAA...

NAnti dah sampai masa saya terus pos je tau..

Wassalam... :>

07/02/2014

I Love You Sherlock!

Salam...

Aik, kejapnyer dah Jumaat...?
Macam baru je haritu Isnin kan... Cepat betul masa berlalu...

Harini taknak cakap pasal craft.. Nk cakap pasal lain...

Semalam saya dah jatuh cinta tau..
Jatuh cinta kat Sherlock Holmes...
Pergh.. Hebat giler citer tu.. Takleh blah la...

SHERLOCK yg pelik; DR. WATSON yg terpinga-pinga. Haha..

Tapi yg paling best ialah lakonan si pelakon utamanya tu; dan pelakon keduanya jugak..
Dua2 best!
Dah lama tak rasa excited camni...
Tapi puas hati la.. 2 jam 1 episod.. Macam movie plk.. Dah la iklan tak berapa nak ada je..
Rasa macam masuk dlm filem tu sekali (amboi, lebih2 nampak)..

Saya suka citer penyiasatan..
1st citer penyiasatan saya baca ialah siri Hardy Boys..
Walaupun tak baca semua episod, tapi banyak juga la dah baca..

Frank and Joe Hardy.. I love Joe.. :>

Pastu baca komik Kindaichi dan Detektif Conan...
Pastu abes Kindaichi keluar pulak Sekolah Detektif Q..

Kiri tu Heiji (detektid muda Kansai), sebelah kanan tu Conan
Kindaichi Hajime - lukisan tak best; tapi misterinya best!
Sekolah Detektif Q - Kumpulan budak2 genius yg solve macam2 misteri. Sape yg paling bijak? Takde yg paling bijak, semua ada kelebihan dan bekerjasama membongkarkan misteri. Tapi watak utamanya mesti la yg paling meonjol dlm gambar tu.. :>
Saya suka time nak selesaikan misteri tu dia mesti cakap, "Ada 3 pembayang, dan jawapannya cuma 1"
Waah, time tu dah menggigil jari nak tau sape pembunuhnya dan yg lebih penting bagaimana pembunuhan itu dilakukan... Hohoho...

Pastu start tgk drama CSI, sekarang dah season 13.
Walaupun ada csi NY n Miami; tapi saya tetap suka versi Vegas yg ada Grissom n Catherine..
CSI yang asal.. 

Sebab dorang nampak lebih real scientist...
Satu lagi drama NCIS; yg ada Gibbs n DeNozzo...
Watak yang paling saya suka ialah Abby, sebab dia pelik tapi bijak sangat...

Abby yang pakai lab coat tu..


Dan yang latest ni Sherlock.. Huhuhu...

Ada banyak lagi komik, novel dan drama penyiasatan lain, tapi saya senaraikan saya paling best..
Semoga ada banyak lagi citer misteri macam ni...
Yg membuatkan jari jemari saya menggigil..

Wassalam...



06/02/2014

DISKAUN dan POS PERCUMA di WEBSITE ASMA FELT BOX

Salam...

Mekasih kpd korang yang sudi mebuat tempahan barangan handmade dan  membeli belah craft supply di asma felt box.

Seperti yang semua sedia maklum, diskaun craft supply hanya valid di website http://asma-felt-box.com
 . dan kat sini jugak korang akan dapat free shipping dengan pembelian RM100 dan ke atas..

Macam mana nak dapat DISKAUN 3%?
Caranya mudah je..

1. Log on to : http://asma-felt-box.com
2. Shopping macam biasa.
3. Bila dah confirm nk beli, klik check-out..
4. Lama2 korang akan sampai kat page di bawah ni..

5. Check semua barang2 tu betul dan kat bawah sikit tu ada satu ruangan coupon. Kat sebelah kanan coupon tu ada petak kosong (kat bulat merah tu..)
4. Masukkan perkataan DISKAUN kat dalam petak tu dan klik update
5. Automatic dia deduct sendiri...

Kalo rasa tak faham dengan ayat saya, tengok je gambar kat atas tu. In shaa Allah faham.. :>

Macam mana nak dapat pos percuma?
Yg ni lagi la kacang goreng...

Korang cuma perlu drop order sampai jumlahnya RM100 (atau lebih)..
Nanti time check out dah automatik dia bg pos percuma... Best kan...
Haaa.. suka la tu...

Kalo suka apa lagi?
Jom la shopping kat http://asma-felt-box.com

Wassalam...

05/02/2014

Ladybug Pillow yang tak berapa menjadi...

Salam....

Aritu tangan ni gatal2 je nak buat ladybug pillow...
Buat punya buat; TAK MENJADI LA PULAK...

Tengok ni....
Ladybug Pillow yang tak berapa nak menjadi.. :/

Ladybug ni saya guna felt dan jahit ngn machine..
Korang pun tau kan, saya ni tak berapa pandai guna machine...
Bila jahit tu dah ikot betul2 bulat..
Tapi bila terbalikkan tengok la..
Dah jadi hape dah, empat segi...

Sedih la.....Ingatkan machine jahit ibu je yang tak suka saya...
Rupanya machine jahit sendiri pun sama jugak..

Takpe la..
Taknak kawan...

Wassalam...

04/02/2014

Tudung Awning DIY

Salam...

Rehat jap dari berkraf.. (tapi ada lg pending order yang tak siap.. T__T)
Baru-baru ni saya asyik godek2 pasal jahit tudung, maka terhasil la sehelai shawl half moon colour hitam..

Macam kelakar pulak..
Tak sangka la macam tu je cara buat dia...
Macam excited la pulak nak buat banyak2 shawl half moon tu <--(tamak nampak..)

Nk taruk gambar tapi tak tau camana nak posing shawl tu..
Nk saya posing pakai shawl tu...? Takyah la nanti korang muntah hijau pulak...
Hohohohoo...

Tapi yang ni boleh amik gambar..
My first attempt buat tudung... Tudung ni ada awning and 3 layers...

Ni la tudung DIY saya.. (cewah, DIY la sgt.,. :P)

Pergh.. Bapak payah nak buat tudung ni...
Sebenarnya yang payah sangat tu sebab saya takde basic sewing...
Setakat jahit bantal n langsir lurus tu je la yang saya tau, tu pun bengkang bengkok...
Ni nak buat tudung pulak...
Tu la tak ukur baju di badan sendiri... 
Kuikuikui...

Kesahnya...
Aritu nampak ada orang jual pola jadi saya beli je la..
bajet2 tudung yg senang2.. Sampai2 tengok berlayer-layer la plk...

Pastu yang paling best instruction dia tunggang langgang..
Gambar pun sangat2 tak membantu...
Memang fail la dia ni buat tutorial...
Bajet syok sendiri punya tutorial...

Berjam2 la jugak saya mengadap kain dan tutorial tu nak bg paham apa ayat yang dimaksudkan...
Da Vincci Code pun tak susah lagu ni..
Dalam masa yang sama, sedikit sebanyak regret sebab banyak lagi keje lain yang saya kene buat selain bertapa depan kain n tutorial ni...
Wargghhhh!!

Selepas menjadi Incredible Hulk sebanyak 3 kali; akhirnya saya tutup tutorial tu dan ikot logik sendiri macam mana nak cantum helaian2 kain yang dipotong tadi...
MAcma main puzzle pulak gayanya... :/

Setelah berhempas pulas (ceh, melebih2 pulak penggunaan ayat disitu..) saya BERJAYA!!
Yippi! Yippi!

Wah, nak citer pasal jahit tudung je, terjadi lebih dramatik pulak..
Apapun, tudung ni tak siap jahit lagi..
Nnti time rajin baru sambung.. 
Ada keje lain nak settle dulu...

K la korang...
Banyak plk saya bebel harini..
Bye bye..

Wassalam...



03/02/2014

Clear Stock Sale: Small Felt Plush Pillow

Salam...

Aiyooooooo!
Lamanya ai tak update blog ni...
Tengok habuk sana sini.. uhuk uhuk.. *batuk comel*

Sori tau.. Tak berkesempatan nak update blog ni...
Haaaa.... Saya dapat hadiah tau haritu...
Hadiah kawen.. Nanti ek saya bagitau sebab tak amik gambar lagi...
Arini tulis entry lain..

Lepas kemas2 bilik kraf ni, terjumpa beberapa biji felt plushie pillow yang tak terjual time karnival haritu...
So saya nak let go la kat sini...
Sape nak angkat tangan...

Felt Plush Biru

Felt Plush Coklat

Felt Plush Gigi

Felt Plush Kelabu Asap

Harganya felt plush ni cuma RM10.00 sebiji

Ada 4 biji ni je ya...
Sila email saya di asema84@gmail.com

Wassalam....