31/10/2013

Ash Wardrobe

Salam...

Kalo korang dah lama follow saya mesti korang ingat Ash Wardrobe
My second online shop.. Tapi saya tak jual apa2 pun kat situ kecuali Bedak kokuryu
Kelakar tak? Kuikuikui...

Tapi skrg saya dah add beberapa barang...

Untuk sangkut tudung awning...
Takde la kelepet-kelepet lagi

Gantung beg belakang pintu je..

Untuk blend buah

nak potong sayur nampak cantik 

Dan ada beberapa barang lain lagi...
Jom la jenguk kat sini jap: http://ashwardrobe.shopstrap.com/
Dan LIKE kami kat sini: https://www.facebook.com/AshWardrobe

Baju dan tudung saya tak nak jual sebab tak pandai ikot perkembangan fesyen..
Tapi saya berminat nak jual jubah hitam...
Cuma harganya mahal dan belom cukup modal lagi nak borong...
Takpe la.. Maybe next time kot...

Kenapa saya perlukan second income? 
Kerana kos sara hidup semakin meningkat.
Saya perlukan lebih RM utk beli tanah dan simpanan utk anak2 saya kelak (cewah, jauh pikir)

Kenapa tak fokus kat craft?
Craft tetap no 1. That's why sy cari second income.. Bukan 1st income..
Cuma saya pikir kalo saya jual craft dapat RM2000 sebulan.
Kalo jual barang lain dapat lagi RM1000 sebulan..
Kalo jual dua2 dapat RM3000 sebulan... Tu je,.. $_$ <--tamak

Oleh itu sesiapa yang ada idea barang apa nak saya jual kat Ash Wardrobe tu bagitau la ya.
Bantuanmu amat kuhargai...

Wassalam...

29/10/2013

Tutorial: Cara Kira Harga Poslaju

Salam...

Mak aih...
Bukan main panjang lagi tajuk...

Wokep...
Ramai pm dan email saya tanya tentang kos nak pos bantal...
Sebenarnya saya tak faham kenapa ramai yang tanya saya soalan ni memandangkan saya bukan bekerja kat Poslaju.. Dan saya tak larat nak taip berulang-ulang kali...

Oleh itu, saya tuliskan kat sini supaya boleh dikongsi bersama...

Kos Poslaju untuk barang yang saiznya kurang dari 30cm
1. Klik sini----> http://www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp
2. Akan keluar gambar ni:
Contohnya barang berat 700g dan pos dalam semenanjung Malaysia
Korang select "Poslaju"
Dan tulis 0.7 dalam kotak pertama... Jangan tulis 700 pulak, sebab unitnya dalam kg.
Pastu select "within blablabla...". 
Pastu submit

3. Pastu keluar pulak gambar ni:
Okay, jangan excited lagi...
Dalam kotak tu tulis chargenya RM5.50..
Tapi note kat bawah tu ada tulis charge-charge lain iaitu:
15% surcas bahan api
10% cas pengendalian
6% cukai barangan dan perkhidmatan
Jumlah extra charge ini ialah 31%
Saya tak tau apa-apa pasal charge ni.. Jangan tanya ek...

Jadi jumlah sebenar ialah = RM5.50+31% = RM7.20
Oleh itu barang yang beratnya 700g kos pos ialah RM7.20


Kos Poslaju untuk barang yang saiznya lebih dari 30cm
Kalo korang punya barang tu saiznya lebih dari 30cm (dari mana-mana sisi) maka dorang tak timbang; tapi dorang ukur. (Kalo dapat yg timbang tu, bermaksud korang sangat bernasib baek. Tahniah diucapkan..)

1. Ini formula ukuran Poslaju bagi barang yang saiznya lebih dari 30cm
       
    [Panjang X Lebar X Tinggi (dalam cm)]  = Xkg
                      6000

   Contohnya : 30cm x 20cm x 10cm = 1kg
                                6000


Tulis 1kg kat kotak tu dan submit


Jadi kos poslaju untuk barang bersaiz 30x20x10cm (regardless berapa beratnya) ialah = RM6.50+31% = RM8.50

Orait... Suka tak? Suka tak?
Biasanya bantal kan besar tapi ringan je kadang-kadang tak sampai 500g pun, tapi kene charge sampai RM30.00. 
Memang tak masuk akal, tapi itulah hakikatnya...

Bila korang pos barang tu nanti maybe kosnya tak 100% tepat dengan yg korang kira, tapi at least dapat agak berapa kena bayar kan...
Dan tau berapa nak charge kastemer nanti...

All the best.. >_<

Wassalam....

    









28/10/2013

Kedai kat Mana?

Salam...

Nak bagi motivasi sikit pagi ni...


Ooo.. maksudnya hari2 la kene motivate diri sendiri...
Saya teringat drama Korea satu masa dahulu, kesah budak perempuan miskin yg kuat semangat. Tiap2 pagi bila bangun tido je dia cakap, "Chaiyuk! Chaiyuk!"

Ya, tau tau.. 
Itu bukan bahasa Korea..
Cerita tu dah dialih bahasa ke bahasa Mandarin.

Sejak tgk citer tu, seme orang asyik terikut2 sebut chaiyuk2!!
Tapi bagus la citer tu...
Budak perempuan tu, semua benda yang dia buat akan musnah di tengah jalan...
Pastu dia start semula tapi buat benda lain plk...
Erm.. tak ingat dah tajuk...
Tapi best.. :>

Wokep..
Ramai orang tanya saya "kedai kat mana?" dan "kenapa tak buka kedai?"
Untuk pengetahuan semua saya buat bisnes ni secara online di rumah.
Saya takde kedai... Dan kalo ada kedai tak mungkin dapat jual felt harga RM1.10 sekeping sedangkan sewa kedai mau RM2500 sebulan. 

Kalo ada kedai, saya kene pergi kedai setiap hari dan balik petang atau malam...
Kene bayar sewa, kene pakai baju cantek2, kene bayar parking, kene isi minyak kete. Kene makan kat luar
Dan kene naikkan harga barang utk cover all the expenses..

Buat bisnes kat umah saya rasa sangat selamat, sangat jimat dan yang paling best bole tgk tv at anytime (dan bole tido at anytime anywhere)
Saya buat keje dari pagi sampai la sebelom tido, tu pun sayang nak tido sebab keje belom beres.

Secara jujurnya saya memang gian sangat nak buka booth macam kat Midtown dulu.
Bila tengok crafter buka booth dan saya consignment barang, lulut ni gigil2 nak pi join dorang menjual. Hahahaha.. Dah lama gila tak menjual...

Tapi takpe la..
Bukan rezeki saya kat situ...

Kepada sesiapa yang nak COD, maaf saya tak buat COD.
Saya deliver barang melalui poslaju sahaja.
Tapi saya pos barang setiap hari tau...
Kalo korang bayar sebelom pukul 10pg, saya akan pos hari yang sama..
Kecuali Sabtu Ahad saya tak pos..
Saya golek2 je tgk Hindustan.. Muahahaha...

Okay la...
Nak sambung keje ni...
Cam dah jarang2 kan update blog...

Wassalam...
people often say that motivation doesn't last. Well, neither does bathing - that's why we recommend it daily

25/10/2013

Flower Felt Pencil

Salam...

Saya berkesempatan siapkan Pensel Bunga Felt
Rasa cam seronok pula buat pensel ni...
Huhuhu....

Ni time gam masih basah lagi...
Saya cacakkan supaya bunga tak senget time gam dah kering...

Dah siap pun..
Cewah.. Cun je posing camtu....

Haa... Ni nampak sikit...

K, nak pos barang jap...

Wassalam...

23/10/2013

Tutorial : Update Page FB tak Muncul kat Newsfeed?

Salam...

Saya dapat beberapa mesej yang tanya soalan ni...

"Saya dah like Page asma-felt-box, tapi kenapa post page tu tak muncul pun kat Newsfeed saya? Tak best la macam ni :("

Sebenarnya saya pun hadapi hal yang sama dengan page yang saya like.
Dan untuk dapatkan update page tersebut kat Newsfeed, cuba cara ni..


Scroll kat butang like tu, dan akan muncul list seperti di atas...

Click "Get Notification" (bulatan merah) untuk ia muncul kat gambar bumi kat atas tu (bulatan merah jugak)... Tapi saya tak suka cara ni sebab buat semak je.. hahaha..

Click "Show in News Feed" (bulatan biru) untuk ia muncul kat Newsfeed atau Suapan Berita korang...

Semoga info ni berguna...

Wassalam...

21/10/2013

Polyester Felt 1/4 meter for sale

Salam...

Polyester felt bersaiz 1/4meter kini boleh didapati di asma-felt-box.
Secara tepatnya saiz setiap keping ialah 48x50cm.
Polyester felt berketebalan 1.2mm

Ni yang saiz 1/4meter. Saya susun kat atas rak kasut...
Pandai tak? Pandai tak saya? Hahahaha...
Ops.. Ni sebenarnya idea Cik Abang... Terperasan pulak idea sendiri.. Muahahahha...
Sebelah kiri tu yang saiz 1/4m punya..
Sebelah kanan tu saiz 23x25cm punya..
Dapat banding tak..?
Ada 30 kaler semuanya... Kaler yang sama macam yang saiz 23x25cm tu..
Kaler2 bole tengok kat bawah ni:

Sila abaikan bayang2 tu.. Huhu..
Cuma saiz 1/4 meter ni kuantitinya limited..
Sebab jualan utama saya ialah ialah yang saiz 23x25cm; jadi saya perlukan stok yang banyak utk saiz ni berbanding saiz besar.

Saiz besar ni biasa orang beli utk buat barang2 besar macam laptop sleeve, ipad sleeve, bag, cook cover dan macam-macam lagi la...
Saya suka guna saiz biasa je (23x25cm) sebab saya suka buat item kecik-kecik...
Huhuhu...

Harganya RM4.20 sekeping belom termasuk pos..
Nak order isi borang ya.. 

Wassalam...

Monday Motivation

Salam....



Kan... Buat apa nak pening-pening...
Jom, kerja dengan gumbira...
Yippi!

my philosophy is: It's none of my business what people say of me and think of me. I am what I am and do what I do. I expect nothing and accept everything. And it makes life so much easier

16/10/2013

Pos Daftar ke Luar Negara Murah?

Salam...

Ingat tak saya pernah pos keychain sebiji dengan kos RM25.00?

Semalam saya pos satu lagi paket ke luar negara...
Kali ni saya charge siap2 RM30.00 untuk 2 item..
Apakah item tu...?
Ni ha....

2 biji felt purse
Barbara order 1 biji felt purse...
Kali ni paketnya lebih besar la kan...

Time nak bayar tu saya dah siapkan RM30 dah. Dah confident dah, takmo terperanjat macam hari tu.
 Kemudian awek kaunter pos sebut, "RM8.30"
Haa? (muka terkejut)
"RM8.30" ulangnya.. 
Saya cam terpinga2 pulak (dah control dah taknak terpinga.. cis..)
"Berapa?" saya tanya sekali lagi, mana tau kot2 RM28.30.
"RM8.30", kali ni awek tu muka dia kerut2 dah...

Saya bg RM10 dan dia pulangkan baki...
Saya masih lagi dalam keadaan terperanjat time keluar dari Pejabat Pos.
Betul ke ni...?

Nampaknya Malaysia ni maken lama maken pelik...

Kesimpulannya, saya tak tau nak simpulkan apa...
Saya masih lagi dalam keadaaan terperanjat...
Cuma pikir nk refund balik ke kos pos yg saya charge Barbara tu (RM30.00)

Wassalam....


14/10/2013

Monday Motivation

Salam...



Tak suka Monday?
Jangan la....
Monday kan hari birthday Nabi S.A.W
dan juga hari birthday saya.. 

Yippi!!

Jom keje kuat selama 6 hari, pastu tido sepuas-puasnya pada hari ke-7..
Chaiyuk2!!

entrepreneurship is living like most people wont, so that you can spend the rest of your life like most people can't.

13/10/2013

Keyring to let go

Salam....

Saya dah silap beli keyring haritu...
Naseb baek cuma beli smpel je...


Ni la keyring tu...
Dalam katalog nampak macam keyring yang saya beli sebelom ni, tapi bila order rupa-rupanya memang lain sangat...
Dan saya pun dah silap convert currency dan ternyata ia amat mahal..


Keyring ni tebal, keras, berat, berkilat dan heavy duty punya besi...
PEndek kata memang high quality la..
Saya cuma beli 1000pcs dgn harga 22sen sebiji...
Saya nak letgo 20sen sebiji... 
HArga pasaran 35sen ke 50sen sebiji..


Kenapa nak let go?
Sebabnya saya buat felt craft dan keyring ni cam tak sesuai la pulak dengan felt craft...
Maybe craft lain macam clay craft, resin craft. wire craft atau craft yang macam lelaki punya craft lebih sesuai kot..
Sebab bentuknya solid dan besinya padat..

Ok, sape nk isi borang je ya...
Saya jual sebiji sebiji
20sen sebiji...
Kalo beli 1000biji pun harganya tetap 20sen sebiji (RM200 tak termasuk pos)

Wassalam....

10/10/2013

Butang Bentuk Ribbon 14mm

Salam...

Butang bentuk ribbon dan restock...
Tapi kali ni saya amik yang saiz kecik sikit...
Saiz ni 14mm berbanding 17mm yg sebelom ni...
Hahaha.. Cun sket nak jaet kat craft...
Yay!!!

butang bentuk bow saiz 14mm
 Butang Bow
Saiz 14mm
Harga: RM1.50/10pcs
Mixed kaler


Nak order isi borang je ya... :>

Wassalam...

05/10/2013

Felt Flowers!

Salam...

Semenjak dua menjak ni perasaaan saya bercampur baur...
hepi sangat.. Gelisah sangat.. Sedih sangat.. Marah sangat.. Lapar sangat...
Saya sendiri pun tak tau kenapa..

RAsanya hormon saya sangat tak stabil la...
Tekak saya ni asyik nak makan keju, coklat, air gas, makanan yang pekat pekat.. Ntah la...
Melebih2 pulak.. Hahahahha...

Rasanya makanan area tempat tinggal saya ni memang tak sedap la...
Haritu beli mi hun, berlengas... Tau tak..? Bukan basah atau lembab macam tu tp macam berlengas.. Macam nasik basi kita pegang pastu dia melekat-lekat kat tangan.. Bila bau ok je..
Tapi tak sanggup telan...

Kesian Cik Abang belikan utk saya (sebab saya siap msg lg minta mi hun) pastu saya pegi buang pulak..
Bukan saja2 nk buang.. Tak sanggup la telan berlendir2 camtu...
Ingat nak buang time dia tak nampak; tapi dia nampak je apa saya buat..
Aiyooooo.....

Sekarang ni saya kepingin makan kek coklat..
haritu dah beli dah tapi tak kene pulak dengan selera...
Ada jual tepung kek coklat moist kat online; tapi masalahnya saya taknak masak kek.. Saya nak makan je.. (teruk kan...)
Nanti nk gi Secret Recipe mkn cheese cake pastu nak gi makan donat kat Apple...
Woooo.... Bestnya Bestnya...

PAstu apa lagi nak?
Pastu apa lagi nak?

Wokep, sebelom saya gila baik saya tukar perhatian ke bend ayang lebih berfaedah..

Bunga bunga Felt!!

Bunga ni saya nak buat brooch...
Senang je bunga ni sebab saya guna machine...
Haaaa.. Tak aci.. tak aci!

Aci je la...
Saya ni tak pandai potong bunga...

Cantek kan...
Saya meluangkan masa dengan penuh bermakna dengan depa ni...

NI yang dah nak siap

Sape nak tempah isi je borang tu...
Nanti saya reply
Tapi pastikan korang isi email tu betul..
Sebab banyak jugak yag failed delivery gara2 alamat email dah salah...
Nanti korang ingat saya sombong pulak, padahal saya baik je... (cewah! angkat bakul sendiri nampak)

Ok jom...
Kita tanam bunga-bunga ni sekeliling rumah...
(Iyo la tuu)

Wassalam...


02/10/2013

My Craft Room

Salam...

Yay!
Akhirnya berjaya susun-susun felt ni...
Baru la nampak kemas...

Tapi kejap je ni.. Esok lusa sepah balik.. Huhu.. T__T

Ruang khas untuk felt sahaja..
Saiz besar ni saya belom jual lagi... Kalo nk sekeping dua tu bole la.. Stok tak byk.. Sorry...
Guna document tray je untk simpan felt.. Senang nak amik
Yg kanan tu acrylic felt...
Acrylic felt dah nak abes dah.. Stok baru akan masuk bulan depan
SAyang betul nak pegang.. Takot sepah... hahaha
Ruang lain tu masih sepah jadi malas nk tunjuk..
Kuikuikui...

Arini rasa malas sikit la..
Nak tido je arini bole tak...?
Bole la.. Bole la...

Wassalam...