28/06/2013

Borong Brooch Felt RM1 : Handmade Flower Felt Brooch

Salam...

Felt brooch kembali lagi...
Kali ni buat bentuk bunga....

Memandangkan acrylic felt dah out of stock, maka saya guna saki baki kaler yg tinggal je..
Jadi kaler kali ni limited la...
Cepat2 la acrylic felt smpai... Tak sabar dah ai ni...
Huhuhuhuhu....

Saya buat felt flower brooch kaler merah


Felt flower brooch merah striking

Fel flower brooch baby pink

Felt flower brooch kaler grey...
Gasak la grey pun grey la...
Tapi nmpak cantek la pulak kan..
(Hohoho.. Puji diri sendiri...)

Felt flower brooch kaler belacan...

Felt flower brooch kaler off-white

Felt flower brooch kaler lumut

Felt flower brooch kaler neon

Felt colour brooch kaler tekois (ya, saya tau ni salah eja..)

Felt flower brooch kaler putih...

Harganya cuma RM1.00 je sebiji.. 
No minimum order...

Owh, sape nak borong 100pcs harganya cuma RM90 termasuk pos...
Suka tak? Suka tak?
Hohohoho....

Nak request kaler, silakan..
Tapi kene tggu stok sampai dulu la...
Tak berani dah nak cakap bila akan smpai, takot lewat lagi gara2 pihak ketiga... (Grrr..)

Sape nak tempah, isi je borang kat sebelah kanan ni ya...
Atau email ke asema84@gmail.com

Jangan lupa ushar blog borong saya ni--> http://borong-craft-corner.blogspot.com/
Masih baru sangat2...
Barang pun sikit je.. Hihihi...
Takpe2. Sikit2 lama2 jadi bukit...

K la... Bebel pulak...
Hari Jumaat ni nak buat apa ek...
Erm... Bila la nk tgk superman yg baru ni...
T___T

Wassalam...



27/06/2013

Poslaju Tracking No Updates


Salam...

Huhuhu...
La ni saya dah macam rajin je pos barang setiap hari...
Bagus2.. Keep up the good work...

Actually, ia takkan berlaku tanpa bantuan suami tersayang...
Bole kata setiap hari dia tanya "ada brg nk pos ke..?".. 
Dan saya yg tak pandai menipu pun menjawab, "Ada, tapi pos esok je la.. Arini Selasa. Kumpul esok je.."
Dan dia jawab, "Arini pun bole..."
Dan akibatnya barang2 tu dipos arini jugak...
Hohohoho...

Semenjak duamenjak ni pun, saya dah start update tracking no kat page FB saya..
Sebenarnya dah lama nak buat; tapi saya ni kan jenis tak berapa nak konsisten, jadi cuba beberapa kali dulu dan nampaknya ia dah mula jadi rutin saya... Yay!!!

So, setiap petang atau malam pada hari saya pos barang, saya akan updatekan Tracking of the Day kat FB Page
Jangan lupa check kat sana ya...
Tapi kalo nak tanya via email atau private message pun bole...
In Shaa Allah saya reply...
Huhuhuhu..

Malam tadi packing up few Starter Pack Felt Craft

10 kaler per pack...
Packing 6 je la.... :P
(aiii, malas betul la dia ni...)

Terpesona ku melihat kaler2mu itu....

Yay, siap!
Nanti ada order, bole capai2 je..
Kan kan kan....

Nak order ,isi borang ea... :>

Wassalam....



25/06/2013

STARTER PACK FELT VERSI EXCITED YANG BARU



STARTER PACK FELT VERSI EXCITED YANG  BARU

Starter Pack ni mengandungi
Felt 10pcs
Keychain 10pcs
HP STraps 10pcs
BRooch 5pcs
Ribbon 3pcs (50cm each)
Set jarum, benang dan gunting
Butang 27pcs
Fiber
Tali halus
Eyes 8mm 5pcs
Eyes 10mm 5pcs
Brads 2pcs.

Percuma e-book

Pemebelian, sila isi borang di sebelah atau email ke asema84@gmail.com

24/06/2013

CRAFT SUPPLY: BROOCH PINS



BROOCH 16mm

Brooch pin murah
Saiz 16mm
Normal quality

Harga: RM1.30/10pcs



BROOCH 25mm
RM1.60/10pcs
RM14.00/100pcs

Saiz 2.5cm


BROOCH 20mm

RM1.50/10pcs
RM13.00/100pcs

SAiz 2.0cm


Brooch Pin Bulat 23mm

RM2.00/10pcs
RM18.00/100pcs


BROOCH PIN BULAT 18mm


RM1.80/10pcs
RM16/100pcs

Polyester Felt Luna Kaler


Polyester Felt Luna Kaler

RM13.20 per pek

Set Polyester Felt Kaler Luna
Ada 12 pcs
1 kaler 1 keping
SAiz 23x25cm

Kaler: seperti dalam gambar

23/06/2013

Tepek

Salam....

Sebagaimana yang terjadi ketika  Hakam  bin  Hazam datang  kepada  beliau  dan  berkata:  “Ya  Rasulullah  bagaimana  jika  seseorang  datang  kepadaku  dan  ingin  membeli  sesuatu  yang  tidak ada padaku? Kemudian aku pergi ke pasar dan membeli untuknya?” 
Nabi saw bersabda: “Jangan menjual sesuatu yang tidak engkau miliki.”

(dari HR Abu Dawud, At-Tirmdizi, An-Nasa’i dan Ibnu Majah )

Tak bole ea...?
Saya pernah buat mcm ni... :(

Wassalam...

22/06/2013

Work in progress : Handmade felt coin purse

Salam...

Malam tadi buat ni...
Felt coin purse bentuk owl...
Nak join booth minggu depan...
Huhuhuhu..
Tak serik2 lagi join booth...?

Actually nk stop dah, tapi dh janji nk join, jadi ni kira last join la..
Pasni tak nak join booth dah utk sementara waktu...
Banyak abes duit je...

Huhuhuhu....

K la, nak gi jalan jap...
Sabtu ni nk relax2, esok lusa pulun balik...
Kuikuikui...

Wassalam....

21/06/2013

Mata Craft saiz 6mm

Salam...

Yay!
Ada barang baru sampai lagi...
Bukan la barang yg best sgt, cuma mata gedik-gedik saiz yg lebih kecik...


Kalo sebelom ni ada saiz 10mm dan 8mm...
Kali ni mai ucap Selamat Datang kpd Mata Gedik-Gedik saiz 6mm (yang paling kanan)...


Harganya cuma RM1.50/20pcs

Haaa.. Pasni bole la tepek kat mata keychain ladybug...
Yg 8mm tu terlalu besar utk mereka...

Nak order, bole isi borang kat sebelah kanan ni...
Atau email ke asema84@gmail.com

Bahan-bahan untuk buat craft yang lain bole ushar kat sini: http://asma-felt-box-catalog.blogspot.com/

Selamat Berkraf.. >_<

Wassalam...


Tips Gembira..

Salam..

Jom jadi gembira.. ^_^

20/06/2013

Polyester Felt

Salam...

Polyester felt dah amik ptg semalam...
Dan malam tadi pulun giler potong satu2...
Siap pun.. Yay!!
felt yang dah potong....

Polyester felt ni tebalnya 1.2mm
Dan saiz 23x25cm..

Sape nk beli byk secara pre-order, bole email saya ya..

Okay, nak sambung packing barang jap...

Wassalam....


asma-felt-box.com
asema84@gmail.com

19/06/2013

About Consignment lagi....

Salam...

Pukul 9 pagi tadi dapat kol dari Poslaju cakap felt dah sampai, sila dtg amik n bawak RM49.80...
Nak kata hepi, tak hepi pun...
Rasa lega je...

Petang ni saya gi amik n potong2 mlm nanti... Esok saya poskan ya kpd semua yg dah bayar..
Ada 12 orang semuanya... Hohohoho... Sungguh menakotkan...
Lepas pos esok, baru bole tido malam... Yiipi!

Haritu saya jahit 4 biji small pillow aka plushies ni....

Gambar yang masih belom siap jahit...

Yg ni saiznya 23x25cm setiap satu...
Semuanya ada 7pcs dan saya mampatkan ke dalam bungkusan ni..


Hebat tak?
Bila pos, harganya jadi RM6.00 je..
Yay!

Kalo korang biasa pos bantal, pasti korang tau berapa harga posnya kan...
Sebab dorang ukur...

Tapi yang tak bestnya, semua 7 biji bantal tu TAK TERJUAL WALAU SEBIJI PUN..
Saya tau kenapa; tapi saya taknak elaborate panjang tentang hal ni...
Tapi mungkin saya patut stop hantar barang secara consignment kan...

Sebenarnya kalo tak bayar sewa tapi bg komisen atas barang yg terjual; rasa ok je kalo sales sikit...
Tapi bila kita bayar sewa, sales sikit je berbanding sewa, rasa very awkward la.. 

Tertanya jugak, buruk sgt handmade aku ni sampai takde orang nak beli..
Mahal sgt ke harga handmade aku ni sampai takde orang beli..
Kat mana dia letak handmade aku ni sampai takde orang nampak utk beli..

Tapi bila jual online, laku pulak mcm goreng pisang panas...
Termenung panjang gak saya pikir apa la masalahnya...
Aiyoooo....

Mungkin betol apa atuk saya cakap,
Dalam berniaga, elakkan 3 perkara:
1. Berkongsi
2. Judi
3. Perempuan

Wassalam...


18/06/2013

Felt Handmade: Felt Cute Coin Purse

Salam..

Saya dah taip satu karangan panjang berkenaan kemarahan saya terhadapat pihak yang bertanggungjawab menahan sepeluk felt saya masih masih takmo release smpai skrg (kalo sekontena nak tahan berhari2 tu aku paham la kenapa.. Kalo setakat sepeluk kain sebesar batang anak balak tu pun nak reman bagai; mmg 10 tahun bertapa pun masih aku tak paham kenapa)... Tapi saya delete sebab buat apa cakap tentang benda yang kita tak suka... Baik cakap tentang benda yang negative... Baik cakap tentang benda yang menggembirakan hati... Kannnn...

Baru2 ni saya buat felt coin purse yang kecik comel untuk letak kat salah satu booth...
Rasanya ni booth kat Sarawak kot... (haha.. bole plk lupa.. :P)

Cing... 4 sekawan....

Tak buat byk; sebab masa singkat kan...
Terfikir nak buat coin purse ni utk doorgift...
Best kan dapat doorgift coin purse... Handmade pulak tu... 
Hhohohoho...

Nah.. Baik punyer posing...

Blue Bear Felt Coin Purse

Cookies Felt Coin Purse

Chick Felt Coin Purse
(brads love tu saya nak buat sebagai hati dia.. Tapi nampak macam tapak kaki la pulak..
Kikikikiki)

Sweet Pink Felt Coin Purse

Nak order utk kegunaan sendiri, sebagai hadiah, doorgift utk event dan majlis atau nak borong utk jual balik; 
bole isiborang di sebelah, atau email ke asema84@gmail.com

http://asma-felt-box.com

Wassalam...

17/06/2013

I'm Back!

Salam...

Saya dah sampai umah...
Cer teka apa saya nak buat sekarang...?

Nak reply email dan PM...
Yay!!

Jap ek korang... ^_^

Pengumuman..

Salam..
Sy otw blk dr kmpg.. Line sgt x ok, x dpt reply pm n email korang..
Malam ni sy akan reply semua email n pm..
Mana2 order yg dh byr, saya akan poskan esok..

Felt msih belom smpai...
Sabtu lps dpt surat dr kastam minta invoice n bukti pembayaran.
Semua dh cik abg fax sabtu lps. Harini masih xde khabar berita...
Kol kastam tp dorg x jawab..

Kpd yg dh tggu lama atau dh byr tp nk cncel order sbb dh lama sgt tggu, korang bole buat demikian..
Cuma email atau pm sy utk cancel order n bg no akaun..
Pg esok sy akan refund blk pembayaran.. sbb tkot nk urgent, tp brg ntah bila nk release..
Mmg benci.. dh la tahan brg kita yg tak bersalah pastu kita kene gi amik sendiri plk, ta, pun kita kene byr rm48.00 kalo nk dia hantar ke poslaju berdekatan.. pastu kene gi amik sendiri kat sana.. padahal awal2 lg dh byr utk brg smpai kat pintu umah..
pandai kan cari duit... 

Saya minta maaf sbb berlakunya masalah kelewatan kali ni... dan terima kasih krn bersabar... 

13/06/2013

Tensi....


Salam...

Maaf semua, stok felt masih belom smpai...
Kalo ikot jadual patotnya sampai 8hb, tp sy anjakkan masa kpd 10hb sbb kdg2 lwt sikit...
Tp kali ni felt smpai Malaysia pada 11hb, dan masih belom deliver.

Saya dapat rasa yang kali ni kastam tahan lagi sbb nak suruh bayar cukai.. Tp seperti biasa saya tak perlu bayar cukai sebab jumlah kurang dari harga yag sepatutnya dikenakan cukai.. Ia dah berlaku sejak dua tahun lepas tapi mereka masih lg nk tahan. Mungkin sbb kain tu gulung, nampak besar dan nampak mcm mahal. Selain tu saya juga perlu bayar RM48 utk Poslaju bawak kain tu ke Pejabat Poslaju berdekatan di mana saya perlu amik sendiri...

Saya pun tak tau la macam mana nak buat supaya tak kene tahan... KAt box tu dah tulis nilai barang tapi masih nak tahan.. Saya tak tahan betul macam ni... X<

Esok saya dah kene balik kampung dan kembali semula ke sini hari Isnin.. MAcam mana nak tido malam dgn barang yang masih belom pos, sedangkan duit dah masuk akaun saya dan ada antaranya saya dah gunakan...

Semoga perkara ni tak berlaku ke atas korang semua....Amin....


11/06/2013

Tutorial: DIY Handmade Label Ribbon

Salam...

Semalam saya tak update blog sebab internet sangat perlahan...
Bukan macam siput sedut dah, dah macam dial-up...
Nk laoading 1 page pun bapak lama...
Saya update blog try guna tab, tapi saya tak sanggup... Leceh gila... Tak pasal2 karang bertukar jadi Incredible Hulk, padan muka...

Tapi alhamdulillah harini dah ok... HUhuhuhu....

Saya nak tunjuk kat korang objek yang membuat hati saya berbunga2...

Handmade ribbon label...
Label ni saya buat sendiri tau (cewah, bangga konon.. Kuikuikui..)

Saya selalu ternampak crafter buat bantal bergambar, dan dorang guna transfer paper...
Pastu terpikir, bole tak guna transfer paper utk buat label ribbon...?
Pastu apa lagi, try and error... Tup tup jadi...
Muahahahahhaaa. Seronoknya saya....

Mungkin korang dah tau kot...
Tapi kepada yang tak tau tapi nak try.. Jom saya tunjukkan tutorial cara nak buat label ribbon sendiri... ^_^

Bahan-bahan...
1. Laptop yang ada Photoscape dan MS Word... Desktop pun boleh gak.. Huhuhu...
2. Printer - printer biasa yang inkjet (betul ke eja ni..?)
3. Transfer paper (boleh beli kat kedai jual printer. Harga tak pasti la sebab yang saya punya ni saya beli borong, padahal nak sekeping je.. Ape la. :P...)
3. Ribbon (saya tak pasti nama ribbon ni.. Mula2 nak beli satin, pastu ternampak jenis ni kat Mydin.. Terus je amik... Saya pilih yang paling nipis.. Harga cuma RM3.90 utk 3 gulung)
4. Seterika

Cara-cara
Create Label
Saya guna MS WORD je sebab ini je aplikasi yang saya tau guna... Korang yg tau guna Photoshop dan sebagainya tu In Shaa Allah dapat buat jauh lebih baik lagi.. Chaiyuk2! Kepada yang tak pandai mcam saya ni; meh saya tunjukkan caranya yang paling simple wa cakap lu... Kikiki....

Buka software Photoscape dan klik "Editor"
Klik "T" yang dalam bulatan merah tu dan tulis nama brand korang
Brand saya "Asma-Felt-box"
Nk tukar kaler, font atau nak buat corak terpulang la...
Dah puas hati; terus "Save"

Buka MS Word...
Klik icon "Shape" tu dan buat segi empat...
Kemudian insert picture, iaitu gambar label yang korang buat kat Photoscape tu tadi...
Tampal kat atas kotak tu leklok...

Saya guna "shaped" ni supaya dapat adjust saiz label tu sesuai dgn ribbon..
Kalo tak nanti tgk2 dah ok; lepas print rupa-rupanya terlebih besar dari ribbon... Rugi la...

Kat mana nak adjust saiz tu..?
Alamak, lupa pulak nk print screen....

Okay, tgk gambar bawah ni ya, kat mana nak adjust saiz kotak..

Masa buat kotak tu, sila tengok kat bulatan merah tu...
Kalo riben korang saiz 9mm, korang adjust jadi 9mm jgk...
Senang kan... :>

Pastu copy gambar tu byk2 dan pastekan sampai habis seluruh kertas A4 ni...
Kalo ada cara lain yg lebih mudah, better guna cara tu...
Cara saya ni memang sangat manual la..
Hihihi...

Okay siap!

Satu lagi cara ialah guna "Table"
Pastu adjust saiz kotak table dan copy paste korang punyer gambar label tu smpai abes semua kotak...

Okay siap!

Jom print...

Time print tu, cari set-up utk print kat "transfer paper" atau "tshirt transfer" macam tu la nama dia...
Atau kat MS Word ni ada "mirror"; tapi saya tak tau ada ke takde...
Saya takde pendidikan formal guna komputer.. Sorry...
(first time guna komputer ketika berusia 18 tahun.. Hebat tak..?)

PASTIKAN IMAGE DIA TERBALIK DULU BARU PRINT

Lepas print, dia akan jadi camni...

Jom panas seterika...
Saya panaskan ke tahap "cotton"... Tp sy panaskan berperingkat sbg langkah berjaga2...
Kalo kurang panas, nanti tulisan tu taknak pindah...

Sementara panaskan seterika, potong label kecik2...

Letak label elok2 dan seterika kat ats dia...
Tekan lama2 sikit, bagi dia baik punya panas...

Pastu seterika yang lain pulak..
Pastikan korang sediakan ruang sikit antara label tu sebab nanti nak jahit kan... :>


Lepas dah seterika tu, ketika dia masih panas2 lagi, pelan2 buka kertas tu...
Kalo nampak cam tak berapa nak lekat, seterika lagi...
Ingat tau, buka ketika masih panas.. (tapi bukan la panas smpai lecur.. Dlm 60degree tu ok la...)
Pastu potongkan dia...


Ini ialah hasil 1st attempt saya...
Tak berapa jadi kan...
Meh saya explen knp x jadi...

1. Saya potong transfer paper tu kat atas garisan berkotak; jadi garisan tu masih ada kat kertas tu... Time saya iron, dia transfer sekali dgn garisan... Oleh itu, pastikan korang potong label di dalam garisan.. Terkecik sikit takpe, asalkan tulisan tu penuh... :>

2. Tulisan tak berapa lengkap tu berlaku akibat saya peel off time dah sejuk sikit...Jadi gamnya tu dah keras.. Oleh itu, pastikan korang peel time pans2 lagi tau...

Ni pulak gambar label yang telah belajar dari kesilapan lampau... HUhuhu...

Haaaa... Kan cun tu...

Okay la.. Alang2 dah senang, jom kita buat label sendiri...
Nk guna ribbon satin pun bole.. 
Tapi korang kene buat ribbon yang jauh lebih cantik dari yang saya buat ni tau..
Tambah la kaler2.. Rama2 ke, bunga ke, muka senyum ke... Apa2 la asalkan nampak ceria...

Saya ni mmg suka simple2 je (pdahal tak pandai design.. Kikiki..)

Okay la, kalo dah buat jangan lupa invite saya tgk design label korang plk tau...
Bye...

Wassalam....




Claiming my Blog...

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/6592875/?claim=bdhgk8a7x9j">Follow my blog with Bloglovin</a>

08/06/2013

Mimpi...

SAlam..

Kali ni takmo citer pasal craft..
Saya nak citer sesuatu yang menghantui fikiran saya sejak pagi tadi...

Mlm tadi saya tido sangat lewat...
Dan saya mimpi...

Saya tengah membersihkan rumah bersama Cik Abang...
Waktu tu malam...
Dan satu scene saya keluar rumah utk buang sampah atau bersihkan luar rumah...
Tengah duk asyik mengemas, tiba2 suasana berubah menjadi sunyi...
Saya tengok sekeliling dan kini saya berada dalam satu ruang  yang gelap, kosong dan tak berpenghujung.. seorang diri...
Tiba2 saya ternampak seorang lelaki...
Dia renung saya tajam dan tersengih.. Dia nampak comot dan tak betul..
Dia berjalan ke arah saya seolah2 nak serang saya (matanya makin tajam dan tersengih)
Saya panggil Cik Abang dan dengar suaranya menjawab, "Ya, abang ada sini.." tapi kelibatnya tak nampak..
Lelaki tu makin laju dan makin dekat. Saya jerit nama Cik Abang lalu terus terjaga...

Selepas saya bertenang kejap, tengok jam pukul 5.18am...
Ibu pernah kata, mimpi tu hanya mainan tido; kecuali mimpi sebelom Subuh...
5.18am tu kategori sebelom Subuh ke...
Tapi lambat lagi nak Subuh kan...

Lepas bangun tu, saya rasa sangat takot...
Saya rasa seolah2 akan kehilangan Cik Abang; ataupun saya yang akan pergi...
Saya harap ia cuma mainan tido....
Tapi saya tak dapat lupakan wajah lelaki tu...
Matanya dan senyuman dia tersemat kat kepala saya setiap masa...

Bila bangun pagi tadi, Cik Abang pi keje...
Saya rasa cam taknak bagi pergi, rasa mcm dia takkan balik lepas tu...
Tapi buang jauh2 fikiran tu, karang kene gelak plk...

Bila nak pi mandi tadi, rasa cam bila buka pintu bilik air ni lelaki tu akan muncul depan mata...
Bila tengok tangga, rasa cam lelaki tu tengah naik...
Bila basuh pinggan tadi, rasa cam lelaki tu ada kat belakang...

Ya, Allah...
Saya bukan penakut... Tapi kenapa kali ni rasa takut sangat....?
Paranoid...?

SAya selalu mimpi buruk2...
Mimpi lemas dalam ombak besar... Lemas dalam lautan... Dikejar penjahat yang nak tikam saya...
Tido dengan pocong... Pontianak terbang kejar saya... Hantu penanggal asyik muncul2...
Kepala besar muncul melalui tingkap bilik tido dengan mata terbeliak dan mulut ternganga.. gigi bertaring...
Tu jauh lebih menakotkan...
Tapi cepat je lupa sebab tu semua tak logik...
Atau tu semua mimpi yang tak melibatkan orang yg kita sayang...?

Saya harap ia cuma mimpi semata2 dan takde apa2 alamat...

Mimpi yang paling buruk saya pernah alami ialah masa kat U dulu...
Mimpi saya akan  mati pukul 4 ptg dalam bas...
Dalam mimpi tu saya buat sedaya upaya utk elakkan mati tu...
Saya jumpa semua orang dan tulis surat utk mereka baca selepas saya mati...
Saya terjaga sebelom pukul 4 dalam mimpi tu, jadi tak tau la saya berjaya elak mati atau tak...
Dan kebetulan. haritu saya naik bas pukul 2ptg nk balik U...
Giler.. Bapak berdebar nk tggu kul 4 ptg; kot2 la betul2 mati...
Alhamdulillah masih bernafas sampai skrg...

Mimpi buruk kedua ialah mimpi pasang bom kat bawah tangga bilik air umah saya... (gila ke apa pasang bom kat umah sendiri?)
masa tu dah clear dah takde orang...
tetibe ibu n ayah saya balik...
Saya pun cepat2 nak pi matikan bom tu semula. tapi tak sempat...
Bom tu meletop dan kedua2 ibu bapa saya meninggal dlm kejadian tu...
Yg bestnyer, saya yang tgh matikan bom (tp tak berjaya) tu tak mati pulak; padahal bom depan mata meletop...
Macam kelakar plk kan... Tapi dalam mimpi tu tak kelakar la...
Mimpi tu tak la buruk sgt.. Yg buruk ialah perasaaan bila dpt tau kedua ibu bapa dah meninggal...
Bila terjaga nampak ibu dan ayah masih hidup seperti biasa...
Rasa macam dapat second chance... :>

Erm...
Saya tgh tenangkan hati saya...
Saya menulis ni dlm bilik di tingkat 1 rumah saya seorang diri...
Dan saya terasa macam lelaki tu akan muncul dari muka pintu bilik saya dengan mata dan senyuman dia tu...
Meremang bulu roma bila teringat rupa dia...

Saya betul2 harap itu cuma mainan tido dan lelaki tu tak wujud sampai kiamat..
Amin....

Wassalam....



07/06/2013

Bulk Order: HP Pouch

Salam...

Bulk order 1 dozen felt phone pouch siap!


Phone pouch ni diperbuat dari felt (as usual); colour hitam dan corak striking...
Ada 2 layer dan saya fastenkan dengan button...
Customer nak jual kat kampus..
Wish you all the best.. ^_^

Wassalam..

http://asma-felt-box.com

06/06/2013

Simple Couple Felt Pillow

Salam...

Harini dah Khamis ek...
Macam baru je hari tu Jumaat... Mana perginya 7 hari saya...?
Semalam wordless Wednesday, tapi saya pi cakap byk pulak...
Ai.. Kene tunggu next Wednesday la pulak...
Harap2 ingat la n x membebel byk2 lagi...

Okay, nk tunjuk simple couple pillow yang saya siapkan hari tu...


Couple pillow ni saya guna kain flannel...
Dan coraknya saya guna felt...
Design as usual request from customer...

Wokep..
Harini saya nak siapkan brooch buttons yang cute ni


Nk buat 100pcs, baru je siap 60pcs...
Tapi masih belom pasang brooch kat belakang tu...
Harap2  malam ni bole siap...

Jom jom jom...

Wassalam...





05/06/2013

DIY Brooch Packaging

SAlam...

Ingat tak kesah consignment semalam...?
Sebenarnya saya nak citer pasal saya packing brooch untuk consignment...
Ntah macam mana bole buat karangan panjang lebar...
Adakah itu tanda2 awal proses penuaan...? TIDAK..!

Okay, sebelom saya start citer pasal sintom2 awal proses penuaan, jom kita proceed ke niat sebenar entryini ditulis..

Baru2 ni saya join satu booth kat Johor, saya letak barang2 kecik mcm brooch dan keychain..
Selama ni saya guna label sticker yang hijau tu kan...
Kali ni saja2 gantal tangan nak buat pesen lain sikit...

Saya guna MS Word je (sbb yg lain tak pandai guna la... :< )
Print out beberapa keping...
Pastu guna plastik transparent biasa yang ada jual kat kedai tu...
Pastu guna kertas berwarna yang kalernye pale...

Jom zoom in label ni...
Saya buat sebelah terbalik, dan sebelah lagi tak terbalik...
Nnati libat kedua2 belah akan jadi tak terbalik...
Alamak, saya cakap belit2 la.. Tengok gambar lagi faham kot...

Lepas dah potong jadi gini....

Masukkan kertas warna dalam plastik, masukkan brooch..
Kemudian staplerkan label tu kat luar atas plastik tersebut...
Macam ni...

Senang kan...
Lagi cantik kalo guna brown paper dan tulisan tu bagi artistic sket...
Pergh... Nampak profesional you....

Cam yang saya buat ni koman2 je... 
HUhuhuhu....

Wokep, nak packing barang jap...
Jumpa lagi esok...
Tata... >_<

Wassalam....











04/06/2013

Consignment barang craft kat event...

Salam...

Baru-baru ni saya ada join satu event...
Tapi saya tak pi la... Share sewa dan letak barang je...

Sebenarnya letak barang kat booth another crafter ni bukan idea jualan yg baik...
Saya join byk booth crafter dan rata2nya tak balik modal...
Kalo dapat lepas duit sewa tu pun dah kira baik...
Tapi kalo dah nama crafter, ada je ruang nak jual; mesti nak join...
Laku tak laku tu belakang kira.. Hahahahha...

Jom saya share beberapa kes yg berlaku ke atas saya...
Mungkin berguna utk korang..

Kes 1: Barang tak laku....

- ini perkara biasa je... Nk buat macam mana.. Dah customer tak minat nak beli kan... Faktornya mungkin tak cantik berbanding barang lain, mahal berbanding brg lain, kedudukan yang tersorok berbanding barang lain, event tu tak ramai pengunjung atau lokasi booth tu kurang menyerlah... Ni nasib la kan...Kadang2 penjual tu dah berusaha nak jual barang kita tapi tak laku jugak...

Kes 2 : Event dah lama habis, hasil jualan lambat update...

- Ni pun perkara biasa gak ni... Disebabkan ramai orang hantar barang jadi tak dapat update semuanya dengan cepat, Mungkin penjual ada komitmen lain, macam student atau bekerja jadi bila free je dapat update.. Kadang2 dia nak pi jual kat kawan2 saudara mara atau ada event lain dia dia join on the spot utk cuba lariskan jualan.. Jadi kalo lambat seminggu dua tu, biasa la... Kes saya yang paling teruk ialah lambat 3 bulan... Alasannya, takde masa, banyak keje, anak2, sakit dan sebagainya la.. Tapi yg best hari2 duk update barang2 craft baru dia kt FB.. Bantal 20 biji org order, keychain 100biji org order... Wah, busy betul dia.. Sampai sanggup biarkan saya tunggu selama 3 bulan utk tau hasil jualan (nak tau hasil jualan je ni, bukan nak barang dan nak bayaran lagi..)

Kes 3: Barang lambat return...

- Kesinambungan kes di atas tu, lepas 3 bulan baru la saya dapat tau hasil jualan saya ialah RM80.00 je... Kemudian tunggu la dia pos semula barang yg tak laku tu... Barang tu dia pos pada bulan ke-4.. Woooo dasyat.... Bulan ke-4 dapat barang; duit belom dapat lagi... Yg paling best saya minta dia pos guna pos biasa je la (sbb ada bantal.. kalo poslaju nanti dia ukur. Wlaupun ringan, takot gak kalo kene RM20 camtu) dia guna pos daftar utk pos brg sy dan kos posnya RM11.00... Wargh, dasyatnya.. Kalo guna parcel biasa pun baru RM7.00 utk 2kg yg pertama... Tak tau la camana bole smpai RM11 guna pos daftar.. hebat2...

Kes 4: Bayaran lambat...

- Kesinambungan kes di atas jugak, bayaran saya dapat pada bulan ke-6... Tengok, setengah tahun you ai tunggu.. Alasannya? Sori, maybank jauh jadi saya susah nak masukkan duit. Kalo cimb bole transfer je.." Time ni saya terkentut sat... Memang saya guna CIMB pun dan bg dia no akaun CIMB... Kelakar tak? Bila saya bgtau yg akaun saya CIMB terus senyap.. Tak transfer pun... Saya tak tau la apa masalah dia... Tengok seronok je makan2, makan angin kat FB... Dan saya pun cuma remind dia seminggu sekali je... "Akak, brg sy camana ya...?" Ha.. camtu la saya tanya.. Kalo rasa saya ni tak cukup beradab, tak tau la camana nak habaq lagi...

*Tapi ni satu je kes yg kene macam ni.. Kes2 lain lewat sebulan gitu je... Biasanya kalo lambat2 ni sbb brg tak laku.. Jadi maybe seller tu sengaja delay kejap utk try jugak jualkan brg tu kat kawan2 atau letak kat tempat lain. Ni utk elakkan crafter rugi byk atau kecewa... Jadi bagi la ruang kat dorang sikit.. Dorang pun dah usaha sedaya upaya...*

Kes 5: Seller turunkan harga barang tanpa pengetahuan crafter

- Ni saya tak pernah kene.. Saya baca satu kes.. Crafter tu buat bantal jual harga RM45.00 sbb decoration dia rumit, bunga timbul2 dan dia jahit setiap decoration kat atas tu.. Bantal lain harga RM25 camtu la.. Disebabkan bantal crafter tu tak laku2 jadi seller turunkan kpd RM15.00 je dgn alasan, "kesian akak.. BArang akak satu pun tak laku jadi saya turunkan la harga.." Menangis hamba Allah tu... Kenapa sampai menangis...? Sebab berhari2 nak siapkan sebiji, dpat RM15 je... Kalo aku pun nangis...

Kes 6: bayar sewa, hantar barang, senyap terus...

- Haa.. yg ni pun saya tak pernah kene...Tapi ramai jugak yg kene.. Yg ni saya tak tau apa masalah dia... Saya  andaikan dia dah terguna duit hasil jualan tu dan jatuh miskin tak mampu nak pulangkan kpd owner; ataupun dia dah meninggal dunia... Tapi kes ni pun kerap tau.. Jadi hati2 la korang...

Ni kes2 yang seronok bila letak barang kat booth crafter:

1. Dia update barang kita kat FB, blog dan website; dan tag kan nama kita.. Huhuhu.. Popular kejap.. :P
2. Barang craft kita dijual ke negeri lain, daerah lain yang kita sendiri tak pernah pi..
3. Walaupun barang tak berapa laku, tiba2 ada orang email cakap, "Hai, saya tau blog akak masa kat event kat Kedah haritu... SAya nak tempah....".. Best kan? Best kan?
4. Harini habis event.. Esok dapat update, terus dapat duit dan 2 3 hari kemudian, barang return pun sampai - Woooo.. Mmg heaven giler biler kene camgini... ^_^
5. Kenal ramai crafter dan berpeluang lagi join booth2 yang lain..

Apapun, bagi saya la kan... Yang paling best ialah buka booth sendiri dan jual barang sendiri...
Heaven.. Heaven...
100% risiko ditanggung sendiri dan jika muncul masalah itu adalah masalah milik sendiri...

Haaaaa... Giannya nak buka booth... T___T

Okay la..
Harap2 info ni dah menjawab soalan2 korang...
Ada apa2 soalan lagi, tanya la ya... ^_^

Wassalam...