23/04/2013

Notis Cuti...

Salam...


Ya, Asma-Felt-Box nak bercuti kejap...
Jadi takde pengeposan dibuat pada hari esok dan Jumaat ni...
Next postage ialah hari Isnin...

Apapun, saya masih akan online (sebab cuti menjahit mesti la rajin online.. HUhuhuhu..) dan reply korang punya email, pm dan borang...

Kenapa cuti...?
Alaaa... Bagi la can.... 
Nak relax2 tenangkan fikiran dan bersuka ria...
Huhuhuhuuu...

Sebenarnya saya tgh kesedihan atas satu peristiwa yang menimpa saya baru2 ni...
Bukan la sedih cuma macam upset...

Apapun, saya nak bagitau kpd korang yang berminat nak beli barang handmade dari saya atau mana2 crafter handmade kat dunia ni, SILA hormati barang2 handmade ni...
Because handmade ni is not necessarily cheap...
Bila orang yang bukan crafter tengok,"ala, macam ni je buatnyer.. Aku pun bole buat sendiri.. 5 minit bole siap.."
Cuba la buat... Dan set masa berapa minit bole siap dan bandingkan hasil tangan sendiri dengan hasil tangan crafter lain...

 Kalo orang tu memandang nilai barang handmade dan nilai barang kilang yg dicetak dengan mesin yg bapak besar sekali tekan tubik 1000 biji, itu adalah sama; maka saya cadangkan orang tu beli la barangan kilang tersebut...
Barang  kilang lagi cantik, cepat siap, kukuh, rupa pun semua sama...
Murah pun murah...
Leave the crafter and craft appreciators alone.

Biar la dunia craft ni didiami oleh artis kraf yang bertungkus lumus menghasilkan barangan yang novel; dan para pencinta kraf yang tak pandai berkraf tapi mengagumi hasil tangan artis kraf. Kerana cuma golongan ini je paham apa tu ketelitian dan kepuasan mneghasilkan objek from nothing to something...

Saya taknak lepaskan upset saya sebab kemarahan akan drain out my energy...
Sedangkan saya sangat memerlukan energy ni utk stay focus...
Saya cuma harap ia berakhir dgn cepat dan akan lebih berhati2 lagi di masa akan datang...
In Shaa Allah....

Dan kpd para crafter, bersabar la ya...
Kalo nak nanges pun, nanges je la...
Dan abes nanges nnti, cuci muka, senyum dan teruskan kerja kita...
Lupakan apa yang dah berlaku krn what have done cannot be undone..
Teruskan jalan dan jangan menoleh ke belakang...

CHAIYUK CHAIYUK BEBEH!!!

Wassalam...







In Progress: Brooch Bunga Felt

Salam...

Dalam seminggu tak online ni, sebenarnya saya sangat produktif..
Sangat produktif sampai saket pinggang dan mata pun dah jadi panda...
Saya masih belom beli meja utk bilik kraf  ni...
Duk kat lantai dalam msa sayang terlalu lama adalah amat memenatkan... Dan ia jugak buat saya mengantuk...
Harap dapat beli meja esok...

Ok la, nk tunjuk work in progress...
Saya buat brooch utk consignment order...

Tengok, sepah betul..
Huihuhuhu...

Haaaa... Kan dah ok...

Ni nak buat brooch bunga layer..
Mungkin ada nama lain bg brooch ni, tapi saya namakan bunga layer supaya senang nak ingat dan cam bentuknya...

Camana bentuknya...?
Esok ek, saya tunjuk...

Ok, nak sambung buat bunga...
Jom jaet!

Wassalam....

22/04/2013

Felt Brooch Bunga Simple yang Muka Ada Senyum.. ^_^

SAlam...

Aritu Cik Abang offer saya buatkan felt brooch bunga simple yang muka ada senyum (haha.. teringat dialog Do Re Mi.. Time 3 org minta hutang kat umah Do..) utk majlis dinner....
Dia tunjukkan saya gambar sample yang dia nak...

Jadi saya pun buat sample ni...

Cik Abang nak yg kelopak panjang tu...
Yg bunga bulat2 tu tak nak sbb tak cute kan...
Bulat cam muka saya je..
Hahahahha...

Pastu buat la 15 biji...
Time buat ni mmg hepi giler..
Mana taknye, bunga-bunga warna warni tambah pulak dengan muka senyum banyak2..
Sungguh menceriakan hariku...

Saya nak senyum macam bunga ni jugak... ^_^

Nak tempah brooch ni untuk majlis hari jadi? majlis makan malam? sukaneka atau hari sukan sekolah untuk rumah sukan masing-masing? atau apa-apa majlis yang berkaitan sebagai cenderamata dari tuan rumah..?
Atau nak brooch bentuk lain?

Bole2.. 
Cuma isi borang je kat sebelah kiri ni ya...

Tetibe rasa excited pulak buat brooch..
Huhuhu,.,..

Wassalam...

21/04/2013

Pemenang GA!

Salam...

Sori korang, dah lama gila tak update blog...
Super duper busy dan ada prob nak access internet..
Skrg dah ok dah n harap akan terus ok smpai cerah...

Ok, nak umumkan pemenang bagi Happy Birthday GiveAway yg lepas...
Penyertaan tak ramai, mungkin sbb saya ni popular (wowo.. sedey... T__T)
Tapi yg bestnya penyertaan yg rendah memberi kebarangkalian mennag yg tinggi...

Susah gak nk pilih pemenang sbb semua ucapan sweet sangat...
Buat saya tersenyum sorang2 depan lappy...
Teruk kan saya.. Paksa2 orang wish befday pulak, siap ugut ngn hadiah lagi.. Huhuhu...

Okay la.. Merepek je tak abes2...

Baik la pemenang bagi GA kali ni ialah....
Meh saya tampal muka dia kat sini:


Dekat setengah jam jgk pilih pemenang ni...
Sebab semuanya best2....

Okay, tahniah kpd RosPutih...
Jangan lupa bg alamat tau..
In Shaa Allah saya poskan Selasa ni...

Dan kepada semua penyertaan yang lain...
Terima kasih byk2 diucapkan kerana sudi luangkan masa utk GA ni...

Mekasih tau....

Wassalam....


16/04/2013

Happy Birthday GiveAway!!!

Salam...

Dengan muka tak malunya saya nak announce bahawa hari ni ialah birthday saya yang ke 19 tahun...
Yay!!!!

Orang pertama yang wish, tau tak sape?
Sape lagi kalo bukan -----> ENCIK GOOGLE!!


Mekasih Encik Google... ^_^

Sebenarnya saya tak ingat yang arini birthday saya....
Eh, bukan2...
Sebenarnya saya tak ingat yang harini ialah 16 April...
Sejak abes belajar tahun 2006, saya dah tak ingat tarikh...
Sebab setiap hari adalah sama je....
Mungkin sebab saya tak tengok TV kot, jadi tak ingat pun hari apa nak tengok citer apa...

Okay...
Disebabkan Encik Google bagi saya kek yang sangat lazat di atas...
Maka saya pun nak bagi korang something...

HAPPY BIRTHDAY GIVEAWAY!!

Caranya senang je:
1. Tulis short entry wish utk birthday saya harini kat blog korang seperti di bawah.

Tajuk: Happy Birthday Asma

Letak gambar kek sebijik

Wish birthday yang simple dan buiat saya tersenyum

2. Komen kat bawah ni dan bagi entry tu untuk saya guling2 ke sana...

3. Tunggu saya umumkan pemenang...

Entry yang paling saya suka akan dipilih sebagai pemenang...

Tarikh Tutup penyertaan ialah pada pukul 12.00tgh malam ni..
jadi entry bertarikh 17hb tak dikira...

Hadiahnya ialah:

Starter Pack Felt Craft versi Excited!

Haaa...
Dan  sape yang ada FB tu, bole terus guling ke page saya...
Sebab ada GA gak kat situ...
Mana tau kot2 tuah dapat dua2.. 
Hahahhahahah!!!

Apa lagi? Cepat2 join!

Wassalam...

P/S: 16April jugak ialah birthday Charlie Chaplin dan saya sangat bangga dengannya... ^___^









15/04/2013

PVC Sheet for CRAFT in da house!!!

Salam...

Yippi! Yippi! Yippi!
Hepi giler....
Sebab PVC dah masuk kedai.... Yippi!!!

PVC sheet

Tengok!
Cantek tak? Cantek tak?

Ada 12 kaler semuanya...

Ada pvc kaler hitam, coklat gelap, cream, hijau gelap, hijau lumut, biru gelap, biru tak berapa gelap, merah, peach, kuning dan putih...
Kaler mmg cantek giler...
Dah pikir dah nak buat apa ni, tapi kene "ork" dulu...
Siapkan pending order baru bole craft suka suki.... T___T

PVC ni jenis lembut dan nipis..
Masa pilih2 aritu saya ingatkan PVC ni keras...
Rupa2nya lembut dia macam PU leather...
Tahun lepas saya ada beli sikit PU Leather n texture dia macam ni la...
Lembut n nipis... Senang la nak jahit tangan nanti.. 
SUKA!!!

Ni pun 1st time pagang pvc sheet ni...
Tak tau la kot2 ada banyak jenis...
Tapi serius cakap.. saya puas hati giler dgn pvc ni...
RAsa nak guling2 atas depa...
Hohohoho...

Okay la, harganya....

Harga:
RM2.00 sekeping 
saiz 23x25cm

RM22/pek (ada 12pcs kaler di atas)

Stok cuma ada 15 pek je...
2 pek dah terjual, jadi ada lagi 13 pek...

Nak buat apa dengan PVC Sheet ni?

PVC sheet ni korang bole buat benda yang sama dengan korang buat dengan felt...
Keychain, brooch, bekas phone, wallet, purse, bookmark atau apa saja yang korang nak buat...
Dan harganya craft tu pun boleh digandakan lagi (sebab pvc kan)

Lagi satu yang best, pvc ni kalis air dan tahan lama...
Kalo kotor pun bole cuci atau bilas air...

Saya nak buat apa ek...?
Nk buat bekas phone la...
Tak kira, tak kira! Nak buat jgk...
Hohohohoho....

Korang nak try tak guna PVC?
Kalo nak, apa lagi... Jom la beli...
Isi borang kat sebelah tu ek...
^_^

K, arini pos barang...
Dan ingat nak gi jalan2 la.. Nk cari meja...
Skrg ni saya berkraf kat bawah sbb belom ada meja lagi...
Nk 2 biji meja utk utk buat L, senang nak pusing2 amik barang....

Haaa...
Saya pun dah pindah ke bilik yg besar sket...
Cik Abang yg sarankan bilik 2nd ni...
Katanya bilik asall tu kecik...
Mekasih Cik Abang...
Suka sangat... ^_^

Okay la.. Nak packing barang jap, pastu pos...
Sape nak teman saya, meh ler...

Wassalam.... 

13/04/2013

Borong Brooch Button RM1.00

Salam...

Woooo...
Saya tgh siapkan order borong oleh sorang student ipta..
Dia borong brooch button untuk jual balik kat kolej..
Bagus2.. Suka dgn korang yg bersifat keusahawanan ni... ^_^
Time saya belajar dulu, takpernah jual apa2...
Saya cuma baca buku dan main game... MAcam tak terpikir langsung nk menjual...
Mungkin saya ni kategori dah tua baru bakat muncul kot... Kuikuikui....

Ini la brooch button yang dia borong tu...
Saya cuma susun butang dan tampalkan brooch kat belakang...
Very simple.. Tapi kiyut sgt2...

BAnyak lagi ni...
HArap2 siap malam ni...

Sape yang berminat  nak borong kerongsang butang cute, bole terus email saya ya: asema84@gmail.com

Brooch ni harganya cuma :
 RM1.00 sebiji...
100biji = RM95.00
500biji = RM450.00
1000biji = RM800.00

Cuma kene bagi masa nak siapkan...

Wokep, sape nak order, email je ek... Nk isi borang pun bole...

Wassalam....





11/04/2013

Idea: Cara Pack Barang versi Asma-Felt-Box

Salam...

Erm.. tajuk takleh blah...
Tapi itulah hakikat yang saya nak tunjukkan.. Huhuhuhu...

Sebelom tu jom kita flashback dulu nak...?
Ala, kejap je.. Jom la....

Time mula2 start jual online ni, saya guna kertas coklat yg besar tu utk packing barang customer. Kertas minyak kot nama dia.. Yg nipis dan besar macam kertas mahjong tu..

Pastu tengok Encik Poslaju tu masukkan dalam plastik Poslaju dan suggest saya bwak balik plastik tu supaya senang terus packing kat umah awal2... Saya pun ape lagi, teruja giler la...
Mintak banyak2 dan guna semuanya...

Dalam dua tahun jgk la guna plastik Poslaju tu....
BIasanya saya masukkan barang terus dalam plastik tu tanpa balut dulu...
Sebab plastik tu cukup tebal, tak transparent dan water resist jadi rasa tak perlu nk balut dulu...
Lagipun kos penghantaran saya charge RM6.00 iaitu sama harga dgn charge Poslaju iaitu RM5.95...
Tu tak kira kos minyak kereta, tiket parking, dan pusing2 bangunan 3 4 kali utk tunggu orang keluar dari petak parking...
Jadi saya rasa berbaloi la utk saya guna plastik Poslaju itu sahaja memandangkan saya tak letak extra charge ke atas kos pos... Plastik tu pun cantik... ^_^

Kemudian Poslaju buat hal...
Plastik asyik2 out of stock...
Dan saya pun guna plastik bungkus biasa (yg macma kat kedai2 baju, kedai tudung bagi time kita beli tudung tu.. Bukan macma kat kedai jual nasik lemak tu ek).. Hihihihi....
Pastik tu sealkan dengan selotape yang besar giler...
Kat kuantan susah nak cari plastik yg tebal, jadi guna apa ada je,,,

Semuanya ok, sehingga la saya dapat satu komplen...
Plastik tu dah koyak time customer receive barang dan ada beberapa item yang hilang...
Time tu saya rasa sangat marah...
Macam mana handle barang saya sampai bole koyak2 bagai...?
Dan customer komplen yang plastik tu nipis, jadi mmg mudah koyak la.; tak secure kan...
Mmg saya bengang giler la time tu.. Tapi nk buat apa pun tak bole, sbb barang tu dah received, nak komplen pun dah susah... X<
Ni yg org komplen, yg tak komplen ntah2 ada lagi yg koyak2 kan...
Naseb baek dpt komplen ni, at least takde la syok sendiri je guna plastik tu dan igt semuanya selamat..
Grrr....

Sejak sampul pra-bayar Poslaju diperkenalkan (fuhyooo.. Skema je ayat.. Huhuhu..), plastik poslaju susah giler nak dapat... Asyik2 takde stok...
Rasanya dorang taknak bagi dah kot, jadi slowkan production...
Dorang nak bg kita guna sampul pra-bayar...
Ikot ati nak je beli sampul tu, tak payah nak menagih plastik poslaju yg asyik takde stok tu lagi; tapi tak bole...
Sebab bila customer beli kain felt, sampul prabayar yg RM6.00 tu tak muat nak sumbat...
Kene pakai sampul prabayar yg RM9.00 tapi takkan nak charge RM9.00 sedangkan barang dorang kurang dari 500g dan ada alternatif yg lebih murah... NAma je prabayar tp kene timbang jgk kat kaunter, jadi sama la kalo packing sendiri n bayar RM6.00 je.. RM3.00 beza tau...

Sebenarnya saya takde masalah, tapi kos tu dibayar oleh customer...
Kalo ada cara yg lebih murah dgn effort yg sama, kenapa nak pakai yg mahal kan...
Betol tak? Betol tak?
(semua sorak: BETOL!!!!  sampil angkat tangan kegembiraaan)... Kuikuikui.....

Okay, pastu kan (alamak, macma panjang la pulak flashback ni.. Takpe, dah last scene dah ni..) time godek2 doorgift kawen dalam bulan 12 yg lepas, saya terserempak dgn byk jenis packaging oleh crafter luar negara utk customer2 mereka... Dan saya pun teringat sorang member saya ni time dia pi UK, dia masuk kedai kasut.. Salesperson tu sambut dia dgn senyuman dan mempersilakan masuk. Dan time nak test kasut tu, salesperson tu siap sarungkan ke kaki dia lagi tau... Wah, bestnyer.. dah la lelaki mat saleh pulak tu... Rambut blonde mata biru you.... I like!!! (muaahhahahha... ketawa gediks..). Dan dia beli kasut yg murah je (sbb matawang UK dan tinggi berbanding MYR), tp kedai tu bungkuskan dalam kotak dan ikat dgn riben, pastu masukkan dalam beg plastik... Rasa cam takde prejudis di situ....

Saya terpikir kan, kenapa saya tak do something yg lebih sikit je lagi utk buat orang gembira..?
Saya patot packing cantek2 utk customer yg dah bantu saya majukan perniagaan kecik ni...

Saya pun start packing sendiri order customer sejak bulan Januari yg lepas...
Sy tak blog ttg ni time tu sbb takot mula2 je packing cantek2 pastu MALAS...
TApi akhirnya, sampai skrg saya packing dgn cara yg sama dan tak rasa malas...
Rasa seronok la pulak..

Dan baru2 ni saya terbaca kat blok Awok's Kiter Craft bercerita pasal hal packing ni...
Saya terpikir pulak, kalo customer saya jenis kesah dgn cara barang tu dipacking, tentu dia takmo beli dah dari saya sbb sebelom ni saya masukkan dalam pastik je kan...

TApi sekarang tak lagi...
Saya dah packing cantek2 tau!
Hohohohooooo....

Okay, jom tengok camana saya packing...
Senang giler caranya.. Sape2 pun bole buat... ^_^

Mula2 tulis order customer kat buku bil suapay senang nak rujuk nanti..
Disamping tu, customer dapat resit n bole rujuk balik order dorang (tapi tak tau la dorang bole baca ke tak tulisan saya tu... HUhuhuhu....)

PAstu siapkan barang2nya...
Ni satu contoh yg customer beli haritu...
JAngan lupa bg resit tu dan salinannya kita simpan.. Senang nak rujuk...

Pastu masukkan dalam plastik macam ni...
Nk plastik transparent pun bole..
Cuma, kalo2 kertas terkoyak atau dikoyakkan; dorang susah nak nampak apa benda kat dalamnya tu...

Pastu balut je dengan pembalut hadiah kegemaran korang...
Saya pilih pembalut ni sebab dia kaler pink dan kurang matang yg bisa membuatkan penerimanya berasa gembira tatkala menerimanya dari Poslaju..
Dan mungkin Poslaju pun tak sampai ati nk berkasar ngn angry bird ni, mata tau kot2 tetibe angry bird ni angry, abes posmen kene bom.. Hahaha (okay, tak kelakar,..)

Siap!!!

Kosnya?
Kos: RM1.00
Masa: 5minit

Erm.. Siap la sangat.....

Okay, ni baru siap...
Sekarang bole terus pi Poslaju...

Alamak, lupa plk amik gambar isi borang...
Hadoi2, rugi2...
HUhuhuu......

Korang lak packing order camana ...?
CAm saya jgk ek...
JOm kite packing cantek2... 
BAgi customer kita gembira n akan datang beli lagi..

Yippi!!!

Wassalam...


10/04/2013

Review: Starter Pack Felt Craft versi Excited!

Salam... 
Starter PAck Felt Craft versi Excited ni sebenarnya dah lama bertukar wajah.. 
Jadi kpd yg belom tau, sini saya nak bagi detail keseluruhan pack ya:


Starter Pack Felt Craft versi  Excited!

Mengandungi:

Felt 10pcs
Keychain 10pcs
HP STraps 10pcs
BRooch 5pcs
Ribbon 3pcs (50cm each)
Set jarum, benang, gunting, tali ukur dll
Butang 27pcs
Fiber
Tali halus
Eyes 8mm 5pcs
Eyes 10mm 5pcs
Brads 2pcs
Templates.
Percuma e-book (will be sent via email)
Set benang yang dipangkah kat atas tu sebabnya stok set benang tu dah abes...Oleh itu saya replaced dengan set benang yang baru seperti di bawah..

Set menjahit yang baru..
Best kan...
Ada set jarum, benang 10 kaler,tali ukur, gunting kecik, tukang masuk benang dalam jarum dan aa ring yang kita pakai kat jari utk elak tercucuk jarum (dalam KH ada belajar alat ni, tapi tak ingta nama.. Hahahhaha)

A'ah..
Memang berbaloi2
Kini korang boleh berkraf dengan hati yang berbunga2.. 
Weeeeeeee

Okay, arini saya tak jaet kot...
Nk design2 je...
Nk wat ready made item utk projek adik saya...

Wassalam...

09/04/2013

Felt Alphabet

Salam...

Gelek huruf dengan Big Shot ni rupenye tak semudah gelek karipap.. T__T
Mungkin sebab huruf ni kecik dan detail sgt kot..
SAiznya dalam 2cm...
Ada antara jenis felt yang tak lut... Mungkin sbb tebal...
Last2 kene trim balik...
Ada jenis yang senang je lerai semua termasuk yang lubang2 huruf tu...


Huruf felt ni saya dah tukar harga..
Sebab ia kurang berbaloi dgn usaha saya menggelek...

JAdi harga terbaru huruf felt ialah:
RM2.00/ set
1 set ada huruf A-Z + 0-9 + ? + ! + ; + ~

Nak pilih huruf felt pun boleh jugak,
tapi harganya lain: 
20sen utk 1 huruf

Mahal sket la sbb saya kene korbankan beberapa huruf lain..

Wokep,
harini korang buat apa...?
Menjahit atau mendesign atau memotong atau rehat je arini..?
Arini saya nak jahit ready made bantal...
Ni projek adik saya sbenarnya...

Jom jahit~~

Wassalam...



08/04/2013

I'm in love with my work!

Salam...

Selamat Hari Isnin...
Erm..
Tetibe teringat satu status dari kawan lama saya..
Dia tulis ala2 macam ni la:

Talking about work during weekend..?
Means that you are very bad at time management...

Saya tak boleh nak setuju la...

Talking about work during weekend..?
Means that you love your work so much!
Or, you're in love with your work!

I can't agree more...
Me and my work are happy couple... ^_^

Walaupun tak kaya2 buat craft; tapi camana nak kaya. dapat duit je terus beli barang craft... Dapat duit beli kain, dapat duit beli butang, beli jarum, beli riben, beli macam2 la... Beli mesin jahit, beli Big Shot..
Selalu pikir, kalo aku tak beli sekarang, esok takde duit takleh beli pulak...
Hohohoho...

Tapi bila beli baju, owh, RM40? Taknak la mahal..
Kasut, owh RM60? Taknak la mahal...
Tudung, RM35? Taknak la mahal...
Beg, RM50? TAknak la mahal...

Tapi bila beli kain, RM70? Owh, ok.. ^_^
Riben, RM150? Owh, ok.. ^_^
Buttons, RM300? Owh, ok.. ^_^
Felt, RM700? Owh, ok.. ^_^

HOhohohohooo...
Macam pelik kan....

Tapi yg penting saya tak melarikan diri dari kerja...
Saya berlari ke arah kerja...

Syukurnya...
Saya berharap kegembiraan dan keghairahan ini akan berterusan hingga ke hembusan nafas terakhir...

Amin....

Eh, tak aci la entry tanpa ga,bar dan produk kan...
Kali ni produk yang sama lagi..

Tempahan bantal untuk hadiah perkahwinan 
2 biji nak corak sama...
Tarikh kawen pun sama tau...



K la...
Jap lagi nak pi jalan2 cari kedai kain.. Nak beli kain buat ready made item...
Dah lama tak join booth...
Tak sabar nak join booth lagi...

Sape yg buka booth nak ajak saya join bgtau la ek...
Makin excited plk nk berkraf sejak2 ada mesin jahit ni...

Wassalam....

05/04/2013

Idea susun felt pelbagai colour

Salam...

Saya dah susun semula bilik kraf saya..
Nak tengok tak?
Jom la....
Tada!
Tengok...
Yg tray tu kan, yang sebelah kiri tu acrylic felt..
Yg sebelah kanan plk polyester felt..
Sebenarnya tray ni tak cukup, jadi saya gabungkan la kaler2 tu bg balance...
Tapi yang paling senang, 1 tray 2 kaler je... 
Senang nak amik.. Amik atas dan amik bawah, jadi takde la selerak..

Felt yang besar tu yang belom siap potong lagi..
SAiz 1/4meter..
Yg ni saya tak jual sbb takot tak cukup smpai ke next restock..
Saya restock sebulan sekali je dan modal pun terhad...
Kalo 2 kali sebulan, kebarangkalian kene tahan ngan kastam adalah tinggi dan saya terpaksa keluarkan RM49.80 utk appoint Poslaju sbg ejen...
Nk pi amik sendiri, tak tau jalan..
Hihihihi...

Ni la salah satu sudut kecik kat bilik kraf saya....
Sudut lain selerak2, segan nak tunjuk...

Drawer kecik2 kat sebelah kanan tu ialah idea dari Cik Abang...
Saya taruk semua butang kat situ...
Ada lagi kosong tu, bole la tambah butang baru..
Kikikiki...

Jaring2 tu pulak sya sendiri pun tak pasti nak buat apa...
BUat masa ni saya gantung2 je apa yang ada bg nampak meriah (padahal tak meriah pun.. KUang kuang kuang..)
Bwah meja yang sepah tu cuma barang2 yg tak berapa nak guna...
Dan big shot pun ada bawah tu...

Big shot tu baru je beli..
Saya beli sbb nak gelek huruf kecik2...
Tapi bila gelek huruf tu kadang2 dia tak abes potong...
Mungkin sbb felt tebal atau huruf tu kecik (detail) sgt kot...
Bila guna kertas dan foam ok plk...
Lps gelek tu kene trim plk...
Leceh giler...
Tak suka la...

Skrg rasa fed up macam nak jual big shot tu...
Tgk la camana dulu...
kene bertenang dulu baru buat keputusan yang bijak...

Sebenarnya kan...
Kelemahan saya ialah saya tak pandai menyusun dan mengemas..
Kadang2 saya jeles gak tgk orang lain pandai je susun2 barang dan matching2 barang...
Tapi sya semulajadi tak pandai tu semua...
Kesian kan saya... T__T

Apapun, bilik kecik ni perlu dimanfaatkan bahagian atasnya supaya tak nampak sempit...
Saya pikir nak beli satu rak yg kururs tinggi supaya ruang lantai lain tak perlu byk guna...
Pastu nak meja panjang satu supaya saya bole letak lappy dan mesin jahit...
Maknanya saya kene beli kerusi jgk la kan...
Adoi, leceh la...
Beli stool je ok kot...
Bukan leceh apa, byk plk guna ruang.. Orang nak jimat ruang... :(

Sebenarnya saya suka duk atas lantai, ala2 korean gitu (ahahha.. korea la sangat.. PAdahal org Melayu pun duk atas lantai.. -___-").. Tapi bole ke guna mesin jahit kat atas lantai..?
Owh, lupa bgtau; baru2 ni saya beli mesin jahit...
GUna duit Cik Abang... Huhuhu... 
Sian Cik Abang... TApi saya bayar balik tau...
Kira loan la dgn dia.. with zero interest.. Hihihi...
Baru bayaran RM262.00 ada lagi RM438.00..
Saay beli mesin jahit Singer RM700.00..
Yg jahit lurus je... Tp ada 7 jenis jahitan basic..
Tapi confirm saya guna yg lurus je...

Ok, back to the story....
Nak satu rak tinggi supaya bole susun barang2 craft supply dalam rak tu...
Saya suka rak yang terdedah sbb saya tak suka buka almari utk tgk barang, pastu lama2 lupa barnag apa yg ada... 
Drawer butang tu bole susun bertingkat 1 row je..
Felt besar letak atas meja macam yg asal tu dan felt kecik pun buat macam yg asal ni...
Yg meja tu, sebelah letak lappy dan sebelahnya letak mesin jahit...
Kat bawah meja letak printer dan stool..
Dokumen semua bole letak kat document tray yg ada skrg ..
Rasanya ok la camtu kan.... (sambil scanning 360 darjah dalam bilik)...
Ok kan camtu...

Semalam tgk kat Giant, harga meja pjg yg mcm kat bilik tutorial tu RM79.00..
Rak pulak RM59.00 
Bole la kumpul2 duit beli satu2...
In Shaa Allah..
Amin....

HAhahaha...
Apa la.. Muntahkan idea kat sini plk...
Takpe la.. MAna tau korang nak susun balik bilik kraf korang... Kan...

Okay..
Nak sambung packing barang jap, pastu tunggu Cik Abang balik, nak pos...
Tata...

Wassalam...




04/04/2013

Tiny Button 6mm

Salam...

Tiny button 6mm baru je restock..

Ermm.. Sedapnyer...
RAsa nak gigit...
Huhuhuhu...

Wassalam../..

03/04/2013

Cute Car Pillow

Salam...

Ni order yang bulan lepas tapi baru nak tepek kat sini...
Pillow bulat corak BMW... Vrooommm.....


Woooo.. Bapak susah nak buat kete BMW tu, akhirnya menjadi jugak...
Walaupun tak sempurna, tapi kira ok la kan...

Bantal ni saya guna kain flannel dan corak tu guna felt...
Time nak pos tu rasa sayang sangat...
Hahahahah...

Hooo...
Ni si putera punya bantal...
Puterinya punya bantal nanti sy tunjukkan ek...

Wassalam...

02/04/2013

Magnet 1.5cm

Salam...

Dah lama saya cari magnet ni...
Akhirnya dapat jugak buat fridge magnet...
Erm.. Nak buat fridge magnet corak ape ek...?

Magnet 1.5cm
Harga: 30sen sebiji


Magnet ni tak banyak stok..
Cuma ada 1000biji je...

Sape nak isi borang ek...

Wassalam...

01/04/2013

Aktiviti Menyusun Felt

Salam...

Dua hari cuti ni mmg takde mood...
Muncul ulser kat ujung lidah...
HUjung yg paling depan dekat ngn gigi kacip tu...
Memang saket gila...

Biasa2 muncul kat dalam mulut dekat pipi yg dekat dgn geraham...
Kira ok la jgk, kadang2 je terkena, dapat la bercakap...
Ni, nk buka mulut pun takleh... NK bercakap lagi lah takleh...

Tak tau la awat dia selamba badak je muncul kat situ...
Sangat menggoncang iman...
Rasa nak marah2 je...
Dah la panas, pastu saket kepala plk...
Sabor je la byk2...

Beberapa hari ni berkomunikasi dgn Encik Hubby dgn cara taip kat phone dia..
MAcam romantik la pulak. (hahaha.. romatik ler sgt.. :P)
Biasanya saya je yg byk cakap, tetibe Encik HUbby plk yg byk cakap kali ni..
Saya gelak2 je...
Nak hepi ke, nk sedih ke, nk marah ke, nk bebel ke, terpaksa je la gelak...
Nak cakap, saket sgt lidah ni...

Cepat2 la baik ye lidahku...

Wokep...
2 hari cuti ni cam tak buat ape sangat..
Siapkan order bantal je 2 bijik...
Pastu susun2 felt...
Felt dah sampai dah aritu dan dah siap pun potong seme kaler...


Ni yang aritu punyer, belom siap potong kecik2 lagi...

Saya guna document tray ni je...
Harga pun macam  mahal la jugak, tapi memang memudahkan kerja...
Saya beli sikit2, lama2 jadi bukit....

Yay! Siap susun!
Tapi cam sikit je tray tu...

WooHooo!!
Dah tambah tray lagi..
Suka! Suka!!
(suka dalam hati je la.. Suka betul2 karang saket lidah pulak)

Yg lipat2 tu ialah acrylic felt...
Time ni belom potong lagi, tp dah siap potong malam tadi...
Kene susun semula la tray tu nak letak acrylic felt pulak...
Yay! Tak abes2 menyusun!! 

Hurayyy!!

Wassalam...

Quick Update: Harga Terbaru Felt

Salam...

Just a quick update..
Disebab kan ramai yang keliru dengan harga terbaru felt kat Asma-Felt-Box; jadi kat sini saya update ek...

POLYESTER FELT
RM1.10 sekeping
Saiz 23x25cm setiap keping
Ada 30 kaler kesemuanya

Dulu RM1.30 sekeping

KUaliti sama, harga turun sebab saya borong banyak



Untuk harga felt by pack sila rujuk sini---> http://asma-felt-box-catalog.blogspot.com/search/label/FELT

ACRYLIC FELT
RM1.30 sekeping
Saiz 23x25cm setiap keping
Ada 25 kaler

Dulu RM1.70 sekeping

Kualiti sama, harga turun sebab saya beli kat kilang lain



KOREAN FELT
RM1.00 sekeping
Saiz 22x25cm
Ada 17 kaler

KOrean felt ni kurang sambutan.. Maybe sebab nipis kot...
Stok masih ada, tapi saya takkan restock dah pasni...

Wokep, sape nak order felt sila isi borang ya...
Tenkui...

Wassalam...