Tutorial: Cara Kira Harga Poslaju

Salam...

Mak aih...
Bukan main panjang lagi tajuk...

Wokep...
Ramai pm dan email saya tanya tentang kos nak pos bantal...
Sebenarnya saya tak faham kenapa ramai yang tanya saya soalan ni memandangkan saya bukan bekerja kat Poslaju.. Dan saya tak larat nak taip berulang-ulang kali...

Oleh itu, saya tuliskan kat sini supaya boleh dikongsi bersama...

Kos Poslaju untuk barang yang saiznya kurang dari 30cm
1. Klik sini----> http://pos.com.my/postal-services/quick-access/?calculate-postage
2. Akan keluar gambar ni:
Contohnya barang berat 700g dan pos dalam semenanjung Malaysia
Korang select "Poslaju"
Dan tulis 0.7 dalam kotak pertama... Jangan tulis 700 pulak, sebab unitnya dalam kg.
Pastu select "within blablabla...". 
Pastu submit

3. Pastu keluar pulak gambar ni:
Okay, jangan excited lagi...
Dalam kotak tu tulis chargenya RM5.50..
Tapi note kat bawah tu ada tulis charge-charge lain iaitu:
15% surcas bahan api
10% cas pengendalian
6% cukai barangan dan perkhidmatan
Jumlah extra charge ini ialah 31%
Saya tak tau apa-apa pasal charge ni.. Jangan tanya ek...

Jadi jumlah sebenar ialah = RM5.50+31% = RM7.20
Oleh itu barang yang beratnya 700g kos pos ialah RM7.20


Kos Poslaju untuk barang yang saiznya lebih dari 30cm
Kalo korang punya barang tu saiznya lebih dari 30cm (dari mana-mana sisi) maka dorang tak timbang; tapi dorang ukur. (Kalo dapat yg timbang tu, bermaksud korang sangat bernasib baek. Tahniah diucapkan..)

1. Ini formula ukuran Poslaju bagi barang yang saiznya lebih dari 30cm
       
    [Panjang X Lebar X Tinggi (dalam cm)]  = Xkg
                      6000

   Contohnya : 30cm x 20cm x 10cm = 1kg
                                6000


Tulis 1kg kat kotak tu dan submit


Jadi kos poslaju untuk barang bersaiz 30x20x10cm (regardless berapa beratnya) ialah = RM6.50+31% = RM8.50

Orait... Suka tak? Suka tak?
Biasanya bantal kan besar tapi ringan je kadang-kadang tak sampai 500g pun, tapi kene charge sampai RM30.00. 
Memang tak masuk akal, tapi itulah hakikatnya...

Bila korang pos barang tu nanti maybe kosnya tak 100% tepat dengan yg korang kira, tapi at least dapat agak berapa kena bayar kan...
Dan tau berapa nak charge kastemer nanti...

All the best.. >_<

Wassalam....

    









Previous
Next Post »

8 comments

Write comments
ZeezeeZ
AUTHOR
18 August 2015 at 07:41 delete

Salam sis, mcm klu novel yg berat dia 5kg sis. Sesuai pkai yg mana?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
18 August 2015 at 12:47 delete

Salam..
Kalo 5kilo better guna pos domestik (parcel).
Kosnya cuma RM7 utk 2 kilo.. Kalo 5 kilo dlm belas2 ringgit camtu..

Cuma pos parcel ni kene masuk dlm kotak, balut dgn kertas coklat atau kertas putih, ikat tali rafia dan tulis besar2 alamat penerima. Amik masa 3-7 hari..

Post office ada juga jual kotaknya..

Kalo nk cepat sampai bole guna poslaju, cuma mahal sikit la..

Reply
avatar
Eka Tikah
AUTHOR
19 October 2015 at 22:19 delete

Nak tumpang tanya, kan pos bantal saiz kadang2 besar drp 30cm. Jadi mahal kos pos. Kadang2 sampai cecah rm25+😅. Ada cara lain ke utk pos bantal dgn harga x semahal itu? 😅

Tq 😊😊

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
20 October 2015 at 00:46 delete

Satu cara lagi guna pos domestik. RM7 utk 2 kilo ke bawah. Tapi kene bungkus dgn kotak, wrap dgn kertas coklat atau putih dan ikat dgn tali.Amik masa 3-7 hari baru sampai..

Atau bole tanya courier lain spt gdex, abx, airpax dan sebagainya.. Saya tak guna kurier lain, tak pasti kosnya..

Semoga info ni membantu.. :)

Reply
avatar
wniwn izwanie
AUTHOR
29 October 2015 at 15:02 delete

Pos Domestik Tuh Mcm Mana Pos laju jugak Ke

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
30 October 2015 at 12:49 delete

Pos domestik tu amik masa 3-7 hari baru sampai..
Item tu kene masukkan dalam kotak pastu wrap dgn kertas mahjong atau kertas coklat, Kalo besar kene ikat ngn tali.. :>

Reply
avatar
24 December 2015 at 14:59 delete

kalau pos barang dekat 5kg then guna poslaju, kotak tu kita boleh guna kotak kita sendiri atau kena guna kotak poslaju ?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
10 June 2016 at 00:29 delete

Bole guna kotak sendiri sis..
Poslaju pun provide kotak.. Kalo nk yg kotak prepaid pun ada kalo muat.. :)

Nak murah sikit bole guna pos domestik.
RM7.50 utk bawah 2 kilo (dan penambahan dalam RM1.50-2.00 utk kilo yg seterusnya) utk dalam semenanjung. Amik masa 3-7 hari camtu baru sampai.. :>

Reply
avatar