What you need to know before buying alphabet buttons?

Salam..

Sy tulis entry ni dgn phone sbb tenet dh kene sekat pasal malas byr. Pas kawen la bru byr, bole x? Huhuhu..

Alphabet buttons semalam dah terjual. Mekasih kpd cik hasliza kerana sudi beli... Jasamu amat kukenang...

Hari ni saya nak share apa yang korang perlu tau sebelom beli butang huruf. Masalah ni hanya muncul bila beli by bulk. Tolong beri perhatian sebaiknya sebab saya takmo korang berada dalam situasi saya. Takmo elaborate byk kesah ni sebab tak syok didengar.

Bila beli alphabet buttons by bulk; sila:

1. Tanya seller berapa biji dpt utk setiap huruf. Bg sy ini ialah soalan yg sgt teruk sbb mcm menyusahkan seller plk kene senaraikan huruf dari A hingga Z. Dan itulah silap saya kali ini. Sebab tak sampai hati.. Sila jangan buat kesilapan besar ini.. Pleaseee...

2. Senaraikan berapa biji huruf korang na bermula dari A hingga Z. Kalo x, korang akan dpt 12bj H, 15bj N. Huruf T plk dpt 100bj, O 100bj, E 100bj, U100bj. Sbg crafter korang mesti tau huruf apa yg paling byk guna dan yg paling tak banyak guna.. Dan percaya la korag akan dpt byk huruf tak guna kalo korang tak request...

Dalam kes saya, sy order 1000bj n request byk A , 10 X dan 10 Q. Dlm pikiran sy dlm 1000bj tu pasti setiap huruf akan dpt lebih kurg sama byk kira2 34pcs each atau lebih kurg nilai yg sama... Kalo korang berpikiran naif macam saya, sila hentikannya. Nk tau brape pcs yg sebenarnya sy dapat bole tgk kat entry semalam..

Bila dh dpt kuantiti yg huruf yg tak masuk akal dan korang mintak tukar, agak2 dpt tak..? Kalo kat asmafeltbox dapat la dgn syarat kos pos korang tanggung. Sy pun penah benarkan customer pulangkan brg n refund balik dgn syarat kos pos ditanggung customer. Dln proses ni saya tak rugi duit n dpt balik brg.. Duit bole cari, syg; tp trust x bole dpt balik dh bila dh terpedaya.. Byk kali jgk la berlaku kesilapan n misscommunication dlm urusan jualbeli di asmafeltbox, tp ayah slalu pesan "harini hilang rm10, tp esok lusa dia akan dtg bg smula rm10. Jiran dia pn akan dtg, anak dia akan dtg dan cucu dia pn akan dtg bg rm10. Tp kalo harini awk dpt rm100 n tggalkn luka dihati tuan punyer rm100 tu, maka rm100 tu je la yg awk dpt. Lupakan la wang jiran dia, anak dia, cucu dia ". Jadi yg bole refund tu sy refund la.. Jgn plk brg dh dpt yg betol tp saja2 gedik nk refund sbb xde kjeje lain nk buat. Tu saya refund dgn bom la ke umah dia.. Hohohoho <----ketawa kejam...

Tp dgn seller lain kebanyakannya tak dapat. Nnti di akan cakap "lain kali minta la berapa biji nk utk huruf tu bru sy bole bg". Knp dia  tak cakap mcm ni time sbelom korang buat pembayaran?.. Oleh itu, sila pastikan berapa pcs utk setiap huruf sbelom proceed ke bayaran.. Please... Ini hak korang... Kalo dia takmo bgtau brp pcs tiap huruf dan korang sudi terima misteri nusantara itu, do proceed then.. Mana la tau seller tu seorang yg adil berhati perot (mcm sy) n korg dpt byk huruf2 hot.. Kan best tuuuu.. Huhuhuhuuu...

Kebanyakan seller tak dapat bgtau sbb beli by bulk kan, jd korang pikir la nk proceed ke tak.. Alphabet buttons bukan mcm flower button tau, bole adjust2 letak kat craft lain. Kalo org request "papa syg mama", bole ke korang tukarkan huruf A kpd huruf O gara2 stok A dh abes tp stok O ada 95bj lg..? Pkir baek2 tau.. Bukan tak bg beli.. Cuma nk mnta pikr baek2...

Kenapa seller sanggup buat mcm tu..?
This is business.. Bukan hal button je.. Jual beli kereta, servis internet, makanan, mobile phone, printer n mcm2 lg semuanya cakap best je sebelom beli.. Bila ada problem, kene isi borang dulu, kene tnjuk resit bayaran, kene tggu 5 hari bekerja, tak bole dpt warranty sbb customer missused yg semuanya tak diterangakan sebelom byr. Last2 kita terperangkap sendiri. Korang pernah kne situasi yg mcm ni kn cume kite malas nk pjg2 citer. Jadi wat senyap je la.. Betol tak..? Mmg tu yg dorg nk.. Sruh is borang , tggu 5 hari bekerja dorg janji akan kol, x kol2 pn, kte kol x dpt, kte pi ofis dia kuar minum x blk2 smpai ptg pastu kte  fed-up n x dtg2 dh. Mmg tu la yg dorg nk..

Ex-boss sy pernah cakap "ini bukan menipu. Ni berniaga. Kita tak tipu pun. Cuma kita tak terangkan perkara sebenar. Jadi jgn bg dorg tanya byk2. Bila dorg rasa excited, bg dorg rasa kehilangan n closed the deal cepat2."
Oleh itu kalo org tu nk closed deal cepat2 sila undur diri.. Sy ni pndai nasihat org tp kdg2 diri sendiri pun terjerat. Nk2 dgn benda yg terlalu best utk dilepaskan... Huhuhuhuuuu.

Saya harap korang baca entry ni dari mula smpai abes.. Mmg membosankan berbanding blog gosip lain tp saya nk korang serap ilmu ni dan spread kat orang lain. Biar semua alert dan jgn benarkan diri diperdaya lagi... Bole kan... ;)

Cara paling senang ialah beli retail iaitu berapa biji nak.. Mmg mahal sket tp sy kira dari simpan unwanted huruf mcm huruf E 100bj , baek beli 60bj pelbagai huruf yg confirm guna pd harga yg sama.. Confirm tak simpan jadi jd pekasam..

Esok saya nak share plk apa nk buat kalo rasa diri dah jadi mangsa dalam proses jual beli...

See u tomorrow bebeh.. Bye2...

Wassalam..

Previous
Next Post »

2 comments

Write comments
20 January 2013 at 17:37 delete

Salam..
Hihi..sy la pembeli tue..
Thanks pada sis asma kerana sudi jual butang2 tu kpd sy..Thanks sekali lg kerana sudi berunding & buat pertimbangan tentang bayaran tue (blushing).. Duit betol2 kering skrg & sy amat memerlukan butang2 itu..
Thanks a lot sis :)

Reply
avatar
Yatie Musa
AUTHOR
19 February 2013 at 14:21 delete

terima ksih sbb kongsi entry ni =)

Reply
avatar