30/11/2012

Craft of the Day: Felt Pencil Case

Salam...

Mood craft tak berapa nak ada ni...
Godek2 blog crafter, FB crafter nak tengok kraf cantek2; tapi semuanya macam pakat takmo update je...
Kenapa korang....
Semua takde mood cam saya jugak ke...?
Abes tu kat mana saya nak dapatkan semangat berkraf...
Huuuuuuuu......T____T

Kesiannya saya.... :(
Takpe la... Create mood sendiri la kot....

Pagi tadi wat ni kejap...

Felt pencil case gedabak...

Lepas dah siap ni saya rasa dia ni macam gedabak sangat la...
Saiz 12x23cm...
Gedabak tak...? 
Huhuhuhuhuuu!
Tak tau la sape yang sanggup bawak dia ni gi sekolah...

Takde mood punyer pasal design pun simple je...
Harap ia mampu memulakan mood berkraf saya....

Ni ialah ready made...
Sape nak bole isi borang dan bagitau nama apa nak letak kat atas tu...
Nak letak nama ke, wish ke atau apa2 je la perkataan..
Jangan wat karangan sudah...

Pasni nak try buat craft of the day for ready made item...
Sambil2 siapkan doorgift ni..
Ada 171pcs more to go...

YeeHaaaa!!!

Wassalam....





29/11/2012

Organizing Felt Scrap...

Salam...

Nak share ngn korang macam mana cara saya simpan felt scrap yang nak digunakan lagi untuk project felt craft yang seterusnya; tapi nak simpan elok-elok supaya jimat ruang dan senang nak cari kaler...

Sebagaimana yang korang tau, bulan lepas saya busy giler...
Bilik saya bersepah macam tong sampah besar DBKL...
Belom tgk lagi sudut craft yang kat luar tu (aka ruang tamu depan pintu)...
Perghhhh!!!

Lepas siap seme order, baru la perasan yang keadaan persekitaran saya sangat la menyedihkan...
Serta merta hatiku berasa dukacita....

Mana tak dukacitanya...
Tengok neh!

Kalo ni la bilik korang, adakah hatimu berasa hepi...?
Kalo hepi, tak tau la korang berasal dari planet mana... :P

Time ni kebetulan nak update shopping cart saya dengan kaler2 felt yang ada...
Timbul idea nak gulung bagi nampak kaler2 dengan jelas...

Tengah menggulung dalam sepah...
(tapi sekarang dah kemas tau... Hihihi)

Sambil2 gulung tu duk pikir camne nak simpan felt ni biar dia jadi tak sepah camni..
Tiba2 mentol muncul di luar kepala...
Alang2 dah gulung, nape tak gulung semuanya sekali...?
Pastu simpan je dalam box yang sama tu...
Ye tak ye jugak...

Selepas 3 jam (gulung sambil layan hindustan..)

TADA!!!!

SIAP PUN!
Erm... Bila dah gulung nampak sikit la pulak...
Ni felt yang lama2 sebelom ni

Ni pulak felt scrap yang baru sampai aritu...
Ada 30 kaler semuanya...
Dah siap amik gambar dan upload kat shopping cart dah...
Kaler bole tengok kat SINI

Camana, okay tak idea ni...
Harap bole apply kat felt korang pulak...

Selamat Mencuba...

Wassalam.... 

28/11/2012

FELT PACK - LUNA COLOURS

Salam...

Pek baru lagi....
FELT PACK LUNA KALER

FELT PACK LUNA COLOUR

12pcs (1kaler/pc)
23x25cm

RM15.00 (belom termasuk pos)
Kalo nak cuma isi borang kat atas tu je ek...

Huhuhuhu... Rsanya memang korang takmo guna website ni kot: http://asma-felt-box.com
Baru tadi ada sorang customer mengaku tak faham nak guna website tu...
Huhuhu,,, Takpe la...
Sebenarnya itu yang saya nak dengar...
Kalo ia tak user friendly, better guna cara yg lebih senang kan...
CUma tu je la, takot korang nak cepat feedback; tapi kebetulan saya busy tak online..
Tunggu punya tggu malam esok baru reply, korang punyer mood pun dah terbantut....

Tapi In Shaa Allah, takde aral melintang saya akan reply...
Cuma kalo tgh sebok nak siapka tempahan tu, jarang la online.. 
Bila dah start online mula la meleret2 ke 2 jam, 3 jam dan seterusnya...
Ada je benda nak Google..

Erm.. tgk tu.. saya dah start bebel...
Hadoi... Kalo tak bebel, tak bole ke...?
:P

Bulan ni saya dah slowkan terima tempahan handmade sebab nak siapkan doorgift VIP dan bunga rozek..
Baru siap 10pcs doorgift.. Ada 190pcs lagi..
Actually ada 300pcs utk VIP, tapi target 200pcs je la.. Kalo ada masa baru smbg lg 100pcs...
Kalo tak, beli je la apa2 sbg ganti...

Nak je tunjuk kat korang rupa doorgift ni, tapi cam tak surprise plk nnti..
Tgk la camana ek...

Sebenarnyakan.. Persiapan kawen ni tak seronok...
Banyak sgt benda kene pikir...
Pastu siap saket2 perot sebab risau...
Tapi ntah hape2 je yang nak dirisaukan...

Kalo ikot ati nak je pi pejabat kadi, akad dan sah jadi suami isteri.. 
Pakai je la baju kaler putih lambang kesucian...
Pastu balik umah makan pulut kuning sekeluarga...
Bole tak mcm tu..?

Bole.. Tapi.........
Tak perlu kot nak elaborate more...

Cepat la sket bulan 1 dan selesaikan seme saket perotku ini...

Wassalam




27/11/2012

FELT STARTER PACK RE-PACK

Salam...

Nampaknya korang tak minat ek nak order melalui shopping cart...
Apa pun saya akan teruskan shopping cart tu untuk beberapa bulan utk tgk feedback...
Mungkin borang pesanan ni lagi mudah nak guna kan..
Huhuhu...
No problemo... ^__^

Tau tak Starter Paxk Excited bernilai RM35 tu..?
A'ah, yg tu la...
Kini ia telah bertukar wajah...
Kamon cekidaut!

STARTER PACK FELT VERSI EXCITED YANG  BARU

Starter Pack ni mengandungi:
Felt 10pcs
Keychain 10pcs
HP STraps 10pcs
BRooch 5pcs
Ribbon 3pcs (50cm each)
Set jarum, benang dan gunting
Butang 27pcs
Fiber
Tali halus
Eyes 8mm 5pcs
Eyes 10mm 5pcs
Brads 2pcs
Templates.

Percuma e-book

*kaler felt, hp straps, dan ribbons akan berubah2 mengikot kehadiran stok. Takleh pilih kaler..*



Camana? Excited tak..?

Huhuhuhu...



Jom la order...

Wassalam...


26/11/2012

JOM HEBOH!!

Salam...

HUhuhuhuu...
Nak tau tak.. Nak tau tak ape saya buat selama dua hari ni...?

Ni dia... :D

Jahit Nama kat Bantal 

I has been invited by NJ Creative untuk sama2 jahit nama kat bantal kar booth Wanita Inspiransiku di Jom Heboh yang berlangsung pada Sabtu dan Ahad lepas...

Yay!!
Bestnyer dapat pengalaman...
Bukan senang tau nak da[at peluang camni...
Mekasih Annur.. Walaupun tak pernah kenal, tapi sudi email saya utk ajak jaet same2... 
Thanx so much!!)
Owner NJ Creative sedang tekan menjahit nama tempahan yang tak putus2..
Yg duk atas pentas tu ialah para artis..

Gambar curi2.. Tgh jaet, semat lari pi amik gambar jap..
Hoihohoho...

Saya dan Fazreen Rafi..
Wah! Suka gila...!

Saya jarang tengok TV, apa lagi tgk citer Melayu...
TApi saya tgk Spa Q dan sejak tu la start minat kat pelakon ni...
Dia memang sempoi abes...

Nama dia yg saya jaetkan.. :>

Hairi Anak Wayang dan saya...

Hairi ni memang saya minat sangat sangat sangat...
Saya penah tgk drama dia jadi ustaz (dlm bulan puasa kalo x silap)
Dan drama2 lain yg dia jadi orang jahat...
Saya sngat suka pelakon yg bole bawak macam2 watak; menjadi pulak tu...
Dan satu sebab lagi ialah saya memang minat lelaki yg muka macam ni...
Suka gila!!

Hairi ni banyak sangat cakap...
Bole kata tak henti2 cakap... Duk kat situ sepanjang hari asyik dengar suara dia je...
Dah la suka sakat pengunjung dan para artis..
Kadang2 rasa cam duk kat pasar malam pulak, nak2 time dia panggil2 pengunjung masuk booth wanita inspirasiku...
Huhuhuhu.. I love u Hairi.. ^__^

Ni Fezrol Khan..

Dia duk kat booth cereka kat depan booth kami...
Tapi jarang2 la muncul, maybe ada komitmen kat booth lain...
Nak amik gambar ngn dia tapi tangok la becak tu...
Sambil jaet2, nak harung becak... Erm.. Batalkan je la hasrat..
Amik gambar dari jaoh pun ok je la kan...
(Gambar kurang clear sebab zoom..)

1st time saya tgk dia jadi watak jahat dlm satu drama...
Kesah dia kawen ngn sorg perempuan pastu dlm sama jalinkan hubungn ngn anak perempuan tu...
Rasa nak kerenyet2 muka dia bila tgk citer tu...

Pastu tgk citer Puteri Mayang Sari, dia jadi mamat yg mabuk cinta dgn puteri bunian..
Nampak baik la pulak...
Pastu yg terbaru ni Bini2ku Perkasa...
Lagi nampak baek...
Huhuhuhu... Pelakon versatile...
I LIKE!!

Woooah!
Pendek kata seronok giler la duk situ sepanjang dua hari ni...
Dalam masa yang sama penat jugak...
Sempat jugak beli 2 biji bantal (yg belom tulis nama)...

Nka tulis nama sape ek...?

Wassalam...






22/11/2012

PROGRESS

Salam....

CAK!!!
Henshin lagi..! Henshin lagi...!
ERm.. Asyik tukau2 kaler je ni... Awat ni...?
Huhuhu.. Saje je... Rasa cam jemu je tgk blog sendiri... Ermm.... Ada ke macam tu...?
Huhuhuhuhu....

Progress...?

  • Pending order seme dah complete..
  • Consignment order dah siap, esok cuma pos je..
  • Felt seme dah potong..
  • Working area sepah giler.. Malas kemas merangkap tak tau nak kemas camne..

Yang belom siap..?
  • Doorgift VIP utk kenduri kawen nnti
  • ROZEK belom design
  • KAD KAWEN belom print
  • HANTARAN belom gubah
  • BUNGA PELAMIN belom buat
  • BUNGA TANGAN belom buat (dan tak tau nak wat camne..)
  • BAJU NIKAH belom jaet (ibu yg jaetkan)
  • PELAMIN satu ape pun belom ready lagi..

Aik? Orang tanya pasal order la, bukan pasal kawen.. Hadoiii....
  • Keje kan dah complete. Tak baca kat atas tu..? Tido la ni.. Grrr...

Restock...?
  • ACRYLIC FELT - tak akan restock dlm masa terdekat
  • RIBBON - pun sama
  • POLYESTER FELT - stok baru dah sampai dan dah order yg lain
  • BUTTONS - banyak lagi dan tak perlu restock
  • KEYCHAIN n BROOCH - banyak lagi tak perlu restock

Dan setiap hari saya ternanti2 order dari asma-felt-box.com
Namun tiada yang kunjung tiba...
Yang muncul seme order dari borang pesanan kat atas tu...

Nape...?
Korang tak suka ke shopping cart tu...
Susah ke nak guna...
Bagitau la saya ek.. Kalo susah ke ape ke.. Nanti saya adjust balik...
Jangan la senyap je...

I'm waiting for you bebeh...

Wassalam...

P/S: Maaf takde gambo.... 





21/11/2012

BULK FELT CRAFT

Salam...

FELT DAH RESTOCK haritu tapi belom abes potong lagi...
Nak settlekan yg dah reserved dulu...

Phew..
BAru je abes dari mood super-duper busy...
Bulan lepas saya terima banyak sangat bulk order (gara2 nak kumpul duit utk persiapan kawan dan kbetulan kene renew roadtax bulan ni)...

Dan seperti biasa la, tak teringat nak amik gambar..Naseb baek last order ni sempat berposing....

"ONE HAPPY FAMILY AT HOME"

Sebab lega punya pasal merangkap takde keje dah nak wat lepas ni; jadi saya abeskan saki baki tenaga yg ada untuk menyusun mereka bagi acara bergambar...

Jom zoom-in...

Ni ayah DOMO-KUN

Ni anak DOMO-KUN

Keychain Felt Ladybug
anak dorang dalam kamera satu lagi la...

ONIGIRI FELT
mak dorang pun dalam kamera satu lagi..

 BURUNG HANTU

BABY BURUNG HANTU

STAR KEYCHAIN

BABY STAR

GAmbar ni amik dengan menggunakan kamera phone...
Bila amik dekat, tak cantek kan.. Jadi blurr..
Kamera biasa pulak sensitif dgn gegaran..Gerak se"hoon" pun takleh. Terus kabur...

Lepas kawen ni nak kumpul duit nak beli tablet dan kamera...
Tablet ingat nak Google Nexus
Kamera nak CyberShot
Tengok la camana... Takleh gi ushar lagi, nanti tetibe jatuh cinta terus beli; abes bajet kawen ni.. 
Hohohoho...

Sabar sabar.. 
In Shaa Allah

Wassalam...

P/S: Terbaca kat FB, jangan tulis"INSHAALLAH" yg bermaksud "CREATE ALLAH". Kene tulis dgn 3 suku kata "IN SHAA ALLAH" yg bermaksud "IF ALLAH WILL"
Allahualam...


20/11/2012

Jo Qusary

SAlam...

These colours reminds me of someone... Jo Qusary...
Saya kenal dia selama 3 tahun via online and 1st time kat YS pastu trus follow blog dia smpai la....
Sampai la dia tutup blog....
Time tutup blog tu sempat pulak dia reveal yg Jo Qusary tu sebenarnya tak wujud..
Ia hanya satu eksprimentasi oleh beberapa manusia yang tidak dapat dikenalpasti apakah tujuan mereka membuang masa sedemikian rupa selama 3 tahun...
Sebelom reveal tu sempat pulak reka citer bahawa Jo Qusary nak berkahwin dgn sepupunya dan akan berpindah ke luar negara oleh itu akan tinggalkan identity Jo Qusary buat selama2nya... Kelakar kan, macam kat luar negara takde tenet plk...
Jo Qusary keep on reminding us bahawa beliau adalah Asperger, sindrom di mana saraf2nya tak dapat berhubung utk memproses perasaan... Jadi beliau tak berapa faham tentang sayang, cinta, sedih, gembira dan sebagainya. Muka beliau pun tak dapat memberi ekspresi yang betul kepada emosi akibat emosi tidak dapat dijana (lebih kurang camtu la yng saya faham)... Oleh itu memang ajaib la bila ada banyak entry beliau yang penuh emosi walhal haritu cakap takde emosi...
Pelik pelik pun, wat tak tau je la...

Kenapa saya cakap tentang Jo Qusary...?
Sebab beliau suka sangat kopi dan kaler blog saya ni adalah ala2 kaler blog beliau yg sebelom ni...
BUkan sengaja sya pilih kaler ni, cuma kebetulan terpilih kaler ni time mengecat blog ni tadi..
Tup tup teringat kat Jo...

Salah satu perkara paling berharga dia bagi kat saya ialah:

Gambar ni...
dan ayat yang dia tulis kat saya:

"True friendship love", walaupun tak pernah jumpa dan kenal, tapi aku boleh lihat hati ko... it's so sad and pure. Thank you for listening all this while and understand me more than anyone in this world could... thank you for telling me the ways of the human emotions without being a hypocrite... terima kasih sebab tak pernah berprasangka buruk dgn aku atau fikir aku jahat, gila, ego, materialistik, gatal dan bodoh mcm org lain fikir ttg aku selama nie. You are truly extraordinary :D"

Pastu menang contest dari Jo, dapat ni:


Pastu dapat hadiah raya:


dan hadiah hamper kopi bernilai RM100.oo
(gambarnyatak jumpa dah)...

Erm...
Dengan semua yg saya dapat ni, camana saya nak percaya yang Jo Qusary hanya rekaan semata2...?
Apepun semoga Jo berbahagia dgn sepupu merangkap suaminya, Amel tu di luar negara..
Dah ada baby dah kot.. Huhuhu...

Wassalam...






19/11/2012

UPDATES!

Salam...

Dah lama giler tak update...
Baru2 ni saya forwardkan post lama bagi memecah kesunyian blog ni, tapi maybe tersilap kat mana ntah, schedulenye jadi pelik pulak.. Hohohoho...

LAma2 sgt senyap, tangan ni gatal giler nak menaip...
Banyak je idea datang time tak dapat online..
Tapi bila dapat je online, terus idea nyorok...
Adoi... Nape la begini....?
Huhuhuhu...

Aritu dah update brg yg baru masuk kedai kan..?
Arini nak recall balik la.. (Sebenarnya belom upload gambar baru, jadi takde gambar nak tepek utk arini... Mode Malas Tebal Giler)


loceng 7mm


Felt belom sampai lagi la...
Stok pun dah menghampiri paras acute..
Camne ni.. Camne ni..

Minta2 esok sampai..

Amin....





17/11/2012

MY SHOPPING CART!!!

Salam...

Sori sebab lambat sangat reply PM korang...
Busy sket siapkan order, uruskan hal2 kawen (bln 1 ni), hal2 bukan kawen dan modem problem... 

Arini dah poskan order yg terakhir (handmade), brg2 hantaran 5 pcs dh settle, tinggal kek, buah, sireh dan satu brg handmade. Yg ni bole sttle di saat2 akhir nnti... MOdem pun dah renew.. HUhuhuhu.... Harap pasni bole la online macma biasa.. ^_^.. 


Dah reply sebahagian PM, malam ni sambung balik...

Pastu stok felt belom sampai... Patotnya smpai mggu ni tapi x muncul2 lagi. Harap2 mggu depan sampai la.. Amin...

Pastu... Haaaa... Yg paling best..


klik utk ke shopping cart.. ^_^


Saya dah built 1 shopping cart tau... Pasni korang bole order brg dgn klik2 aje dan dia akan auto calculate berapa jumlah barang tu dan automatic bg account no.. Lps bankin @ transfer jumlah tu, korang cuma perlu attachkan gambar slip tu dan automatic dia akan forwardkan saya order tu dan saya bole terus pack dan pos...

Senang kan...

Tak perlu lagi taip nama item t

u dan tulis berapa pcs.. Kadang2 tu nak button 6 jenis, 1 pek utk setiap jenis, jadi kene taip panjang2 takot saya terkeliru dgn item yg lain. Tapi dgn shopping cart ni senang je, terus je klik gambar tu dan taip berapa pek nak.. Dah siap tu bole review dulu betol tak brg2nya. Kalo nk tukar kuantiti, tak jadi amik atau nak tambah brg pun bole terus alter kat bakul korang tu.. Puas hati dgn order dan harga baru check out... memang senang giler.. Hohohoho...

Pastu tak perlu lagi tggu saya reply... Biasanya saya online pagi daln malam.. Kalo free sgt baru la online tghari.. Waktu tghari saya gunakan utk pek brg, pos barang, jahit barang, kira stok dan aktiviti lain yg tak melibatkan internet... Kadang2 tgh malam baru saya reply; kadang2 tu esoknya baru reply; dan kalo tenet very slow atau saya terlalu busy 2 3 hari baru reply... Pastu korang susah dah nak pi bandar utk bankin payment.. Kene tggu waktu yg sesuai utk buat bayaran dan sebagainya... Time tu semangat nak berkraf pun dah hilang sebab dah lama sangat kan... Saya faham, saya pun jenis camtu jgk.. Kui kui kui... Tapi dgn shopping cart ni, korang tak perlu lagi tggu saya reply... Time check out tu dia dah auto calculate berapa jumlahnya termasuk pos; dan dia bg sekali no akaun.. Lps bankin terus attachkan slip.. Malam nnti atau esoknya saya check, terus dah settle, pagi esok packing dan poskan ptg tu.. Mudahkan... Dah jimat banyak masa di situ...

Pastu ada satu lagi kes yg jarang2 berlaku di mana saya lupa nak que order korang kat pending order.. Lps dapat email yg korang dah bankin, saya terlupa nak highlight kan..Sama ada sbb nak cepat, atau tenet slow, atau buku order tidak bersama saya pada waktu itu; jadi saya lupa terus nak poskan.. Mggu depan korang tanya baru la saya belek2 semula dan terjumpa order ni... Time tu mesti korang dah bengang kan... Dah seminggu bayar, tapi belom pos.. Kalo saya pun bengang... Dah la tak byk order nak siapkan, bole plk lupa2 nak pos brg yg kita dah beli...Sabor je la... Pasni takmo beli dah kat sini... Tapi dgn shopping cart ni, semua order yg dah dibayar automatic queue. Jadi saya tak perlu tulis balik dalam buku ni.. Jadi takde risiko tertinggal sebab semenye auto... Selepas pos barang, saya akan ubah status as "shipped". Jadibila korang nak check brg tu dah pos ke belom, bole tgk balik kat shopping cart ni dan tgk tengok status order... "SHIPPED" maksudnya saya dah poskan dah... Senang kan... Senang kan... weeeee ^___^

I put so much effort for this shopping cart...
Sebenarnya ia masih belom lengkap...
Saya belom masukkan felt dan starter pack...
Starter pack tu saya nak upgradekan skit, akan ada item baru dimasukan dan item yg tak relevan dikeluarkan... Cuma masa je yg belom ada utk saya snap pic dan upload kat situ...

Diharap shopping cart ni memudahkan urusan korang berlipat kali ganda, dan mempercepatkan proses jual beli kita ni...

Mekasih byk2 kat korang yg sokong asma-felt-box sejak hingusan sehingga setahun jagung ni... Tanpa korang, tak merasa la nak ada shopping cart sendiri...

Thank you bebeh! Muah!!

Cakap panjang2, shopping cart nyer mana..?
Huhuhu.. Sorry... Klik sini ek--- > http://asma-felt-box.com/

Wassalam...

15/11/2012

Brooch Pin


BROOCH 1.3cm



RM1.80/10pcs

saiz: 1.3cm

~High Quality~



BROOCH 1.9cm


RM2.00/10pcs
saiz: 1.9cm

~High Quality~



BROOCH 2.5cm



RM2.50/10pcs
saiz: 2.5cm

~High Quality~

Keychain


KEYCHAIN RING
30sen sebiji
RM3.00/pack (12 biji)



KEY RING

23mm
20sen sebiji


14/11/2012

Buttons for Craft


BUTTONS BUNGA




11mm
RM1.50/10pcs




14mm
RM1.80/10biji



BUTTON LOVE (kecik)


 11mm
RM1.50/10pcs


BUTTON LOVE



 14mm
RM1.80/10biji



BUTTON BINTANG



 14mm
RM1.80/10biji



BUTTON BULAT KECIK


 9mm
RM1.80/20biji



BUTTON BULAT KECIK ITAM



9mm
RM1.80/20biji



BUTTON KAYU -BINTANG
RM1.50/10biji