31/07/2012

R10: Felt Phone Pouch Cute Kitty @ Kucing Comel

Salam...

Siap pun... Tapi 1 je la...
Alamak, sangat tak produktif la Asma ni...

Projek ke 10 kali ini ialah Felt Phone Pouch Cute Kitty a.k.a Kucing Comel

Meow..? (Goggle Translate: Comey ke saya ni...?)
Mesti la comey... Tapi comot sikit la awak ni... 

Ini ialah bahagian belakangnya pula...
Ya, masih lagi pakai tali cam bese...

2 layer jgk.. :>

Saiz: 3x5inci
Harga: RM12.00

Okay.. skrg nak wat ape plk ek...

Wassalam....





In Progress...

Salam...

Skrg pukul 4pagi dan saya masih belom tido..
Sebenarnya hati say amasih bunga2 disebabkan kes tulang ikan tu la.. (tak abes2...)
Okay, saya janji, pasni saya tak sebut dah tulang ikan ok..
Pasni focus pada craft...

Pkul 3 pagi baru start amik felt n potong2 felt tersebut utk projek ke-10...
Jom tengok sket...
HUhuhu...

In progress...
Minta2 la sebelom Subuh siap sebiji utk entry post esok...
Amin...

Wassalam....

Barbarian

Salam...

Erm...
Sebenarnya saya hepi sgt sebab tulang ikan ni dah kuar...
Doktor kat HTAA dah kuarkan...

Tapi sentap sangat, hal terlekat tulang ikan yg ternyata menyakitkan ni rupa2nya menjadi bahan gelak orang ramai...
Walaupun pelik kenapa orang ramai nak gelakkan kesakitan orang lain, tapi itulah hakikatkatnya...
Paling terkilan bila orang ramai cakap saya makan gelojoh sangat...
Selama 20 tahun saya makan ikan, tiba2 satu hari saya makan dengan sangat gelojoh sampai terlekat tulang ikan... Time sahur pulak tu.. Time perut tak lapar... Logik ke...??

Perkara yang sama berlaku bila orang jatuh longkang, terjatuh sbb pijak kulit pisang, jatuh tangga sampai tergolek2, terhantuk kepala kat tangga sampai keluar benjol, dan sebagainya... Itu semua adalah bahan ketawa orang ramai...

Saya igtkan itu hanya situasi yg ditonjolkn dalam majalah Gila-gila (yg ternyata saya tak pernah gelak pun baca majalah tu) dan memaksa manusia menganggap itu lawak, rupa2nya sampai sekarang pun manusia suka gelakkan benda yg bukan2... Kesiannya....

Sapekan orang ramai yg gelak tu...?

1. BUdak jaga kaunter kat Klinik Asmara - dialog "Makan ikan apa sampai terlekat?
2. Budak jaga kaunter kat Klinik Khizan
3. Doktor kat klinik al-Razi - gelak tp tak mampu nak cabutkan pun.. Charge RM12
4. 3 Orang penjaga kaunter kat HTAA - diolog "Awak makan apa sampai terlekat tulang wehhhh!"
5. Doktor kat HTAA - dialog jahat dia banyak sangat sampai sampai dah tak igt dah...

6. Dah satu lg yg kat bawah ni...


Dan ramai lagi yg gelak dari jauh yg saya tak tau...

Sedar tak sedar mmg seme ni melukakan hati...
Macam mana nak bgtau yg satu2nya masa terlekat tulang ialah kat umah mak sedara time umo saya 8 tahun...
Dan lepas tu tak pernah terlekat walau sikit, atau hampir2 pun sehinggalah sekarang...
Dan semata2 kerana peristiwa ni saya dituduh makan dgn gelojoh...
Erm.. Sangat melukakan hati...

Sekarang dgn seikhlas hati saya mendoakan Allah bagi korang dapat rasa apa yg saya rasa dan time tu korang decide la nak gelak ke, atau nak sabar dgn gelakan dan ejekan orang..

Tapi lain pulak citernyer dgn RBT..
Saya post pasal lekat tulang dan takde pulak org yg menganjingkan saya...



Ini ialah feedback orang yg tau hal...
Tgk kan ada orang mati semata2 mengabaikan hal tulang ikan ni...

Dan dengan petua2 dr RBT ni la saya ikhtiar kuarkan tulang ni selama 2 hari (namun tak berjaya. sebab dalam sgt kot)
Jumpa doktor ialah last resort.. 
Dan tulang tu panjangnya dalam 2cm...

Oleh itu kpd korang yg gelakkan saya, sila makan dgn berhati2 seumur idop anda, dan pastikan anak2 anda pun makan dgn berhati2 nak2 time makan ikan... 
Dan kpd korang yg terlekat tulang ikan tu, lebih baik korang senyap je dari pengetahuan umum. Kalo tak naseb korang la digelakkan oleh barbarian ni...
Dan cuba la keluarkannya sendiri dan cuba sedaya upaya jgn pegi doktor, kalo tak mmg korang akan sedar bahawa terlalu ramai barbarian kat Malaysia ni...

Wassalam... 

P/S: Tak terkilan bila digelakkan oleh orang yg tak kenal... Sebab mungkin mereka dibesarkan dgn peradaban yg berbeza... Tapi terkilan bila org yg saya kenal plk mengejek lebih2. Takpe biar Allah je balas dan time tu dia rasa la apa saya rasa... 


30/07/2012

R9: Handmade Felt iPad Pouch

Salam...

Sape punyer keje ni haaaaa?
Sape yg duduk atas kucing saya sampai penyek ni haaaaa?
Berani betul...
Cepat ngaku cepat.. :<

Tengok! Dah penyek dah haaaaaa!
(Aik, sempat lagi senyum?)

Ala... Majuk pulak dier...
Meow.. meow...

Huhuhuhu...
Ala... Gimik je tu...

Ni la projek yg ke 9 iaitu : Handmade Felt iPad Pouch

Comey tak, comey tak..
Dun worry ia muat utk iPad2.. Dah try guna ipad adik...
iPad dan iPad 3 tak pasti la muat ke tak....
Tapi bole bg dimension ipad tu, nnti saya buatkan ea...
Dun worry k... :>

HARGANYA: RM25

Kalo nak isi borang tau...

Owh...
Nak update kes tulang ikan durjana semalam...
Kan semalam saya citer yg saket gila sebab lekat tulang ikan...
Pastu...

Malam smlm dalam kul 8.15pm saya pi Klinik Asmara Annur kat sebelah Megamall... Itu ialah satu2nya klinik kegemaran saya.. Sejak kecik pi klinik ti je selama ni... Sebab doktor Hasbullah tu mmg pakar giler la.. Sekali tgk je dia tau dah saya saket apa.. Takyah tanya.. Power tak power kan... Huhuhuu...
TAPI!!!
 Doktornya tak datang sebab eksiden...
Ai.. Time2 ni la nk eksiden.. Tak bole ke eksiden esok je.. -___-"
(Minta maaf, saya cepat bengang ni sbb saket+badmood+saket kepala.. Sori kalo entry ni cam kasar2 je bahasanya...)

Pastu saya pusing la bandar Kuantan dan nak tau tak, ada 9 buah klinik yg TUTUP!!
Waaarrggghhhhh!
Apakah...???

Pakwe saya cakap, maybe sbb Ahad kot, klinik tutup...
Tul gak.. Dan maybe seme doktor nak gi Tarawih...
Sabar je la....

Mana bole sabar.. Saket tau tak...
Nak tau tak camne saketnya...
Cuba amik jarum jahit yg tajam gila tu pastu cucuk2 kat ujung jari dgn gembiranya...
Bukan camtu...
Jangan pelan2.. Jangan hati2...
Cucuk byk2 kali dgn gembira seolah2 awak sukakanya...
Sambil2 tu gores2 ulang2 kali..
Bayangkan itulah yg saya rasa tiap kali nk bercakap. tiap kali nk telan air liur, tiap kali nk melakukan sesuatu pergerakan...
VERY ANNOYING + SAKET GILER!
Rasanya dah muncul ulser dah kot...

Okay, back to the story...
Pada pukul 9.45pm baru jumpa 1 klinik Khizan kat area Malay Town tu...
Tanya front desk tu, doktor bole tolong cabut tulang ikan tak?
Dia pi tanya doktor, doktor terus jawab "TAK BOLEH!"
Uish...
Belom tgk lg dah terus halau pesakit...
Kelas kau Jah...

Pastu jumpa Klinik Ar-Razi, kat area tu jugak sebelah RHB bank...
Doktor cakap, dia akan tgk dulu.. Kalo bole dia cabutkan.. Kalo takleh kene refer hospital..
Ok.. 

Check punya check, doktor tak nampak pun tulang tu...
Rupanya tulang tu nyorok kat tonsel... Bermaksud gambarajah semalam tu dah salah la...
Hohoho.. Sorry seme... :(

Tak bole buat apa2. terpaksa la refer hospital..
So, jap lagi saya akan pi pos brg pastu terus meluncur ke hospital...
Harap2 dia cabut terus lalu kehidupan saya menjadi seperti sediakala...
Amat berharap dgn seikhlas hati...

Tapi, adakah puasa saya akan terbatal?
TAKMO!!!!

Wassalam....







29/07/2012

SAKET!!!!

Salam...

Tulang ni masih takmo kuar!
Pas buka posa smlm saya telan nasi kepal..
Pastu jolok2 nak try search tulang tu.. Tak jumpa...

Pastu rebus maggee (Ayah cakap, "bukan maggi la.. Mamee.!) A'ah ayah beli mee segera jenama mamee, bukan maggi can yg bese mkn...
Tggu sejuk sket pastu telan panjang2 tu... (Ala2 Mawi slurrp dlm iklan tu..)
Tapi tak berjaya T___T

Sahur tadi makan roti pulak..
Siat panjang2 pastu jolok2 kat tempatyg agak2 ada tulang tu....
Rasa macam orang gila jer.. Huhuhu. <-----(gelak sambil nanges...)
Tapi TAK berjaya juga!
Betul2 macam orang gila..
Dah la saket gila...

Ada jumpa bbrp petua dan sebahagian besarnya dah buat tapi tak berjaya...
Ingat nak gi jumpa doktor la..
Menderita betul la.. Tak sanggup meneruskan idop..
Dah la tekak kering...

MAsalah utamanya ialah ia bukan terlekat kat tengah lidah...
Cer tgk gambarajah di bawah,,,

Eei.. Dasyat jugak rupa lidah ek...
Tempat bertanda X itu adalah kawasan yang disyaki sedang didiami oleh tulang berkenaan...
Jadi bila saya telan macam2 pun... Seme objek tersebut TIDAK melalui kawasan yg bertanda X. Seme lalu kot tengah...
Dan rasanya dia bukan berada di pemukaan lidah tapi kat bawah lidah...
Ataupun ia berada di dinding mulut dan bukannya kat lidah...

Giler la...
Puas dah jolok.. 
Sampai nanges2.. :'(

Sedih giler...

Arini tak buat apa2 projek sebab badmood dan tahan saket...
Nak telan saliva pun saket, apa lagi nak bertutur kata bersama2 keluarga...

Tolong la doakan utk saya supaya tulang ni cepat beredar...
Kalo tak, tak dapat la saya pos brg esok (Hahaha.. ugutan :D)

K la.. Tu je...
Tata...

Wassalam...

P/S: Itu cuma tulang ikan lolong.. Tulang kecik je tu yg tak jumpa tu.. Hampeh tahap gaban betul la!





28/07/2012

R8: Felt Phone Pouch versi Owl di atas Dahan Nan Rapuh

Salam...

Tak bestnya...
Saya terlekat tulang ikan time makan sahur td...
Tak tau la nak wat camana....
Dah ler puasa ni...Nyucuk2 je...

Last saya terlekat tulang dulu ketika umo dalam 8 tahun...
Skrg dah 20 tahu berlalu dan tak igt daha camna saya handle situasi yg sungguh merumitkan ini... :'(

Tak best! Tak best! Tak best!

Erm...
Nak tak nak kene meneruskan idop jugak...
Sangat tak gembira.. :'(

Dengan nada sedih bercampur takde mood, saya memperkenalkan projek yg ke-7...

Felt HP Pouch versi Owl di atas Dahan Nan Rapuh 

Buat 2 biji...
Ada lagi sebiji tapi belom siap sebab dah boring jahit dahan tu..
Dan menatap kaler merah secara berterusan wat saya rasa cam serabut2 jer...

Ini mereka jika dilihat dari belakang...
Dua biji pouch ni lain sket tau...
Can u spot the different?

versi A

versi B

Ada 2 benda yg membezakan mereka berdua...

Seperti biasa ada 2 layer...
Dan tali utk sangkut kat butang belakang tu...

T___T
Giler la... Tiap kali telan saliva rasa nyucuk...
Bercakap sket rasa nyucuk...

Nak telan nasi kepal.. Nak minum air... Seme tak bole sebab puasa...
Sangat tak gembira...
Wajarkah saya tunggu tulang ni reput?
Tapi tulang ikan ni akan mereput ke..?

Baek la...
Saya amik keputusan utk bad mood selama beberapa hari sehingga la tulang ni keluar dgn sukarela; atau paksarela; atau dgn miraclenyer mereput dgn rela hati...

Dalam byk2 hari, hari ni pulak benda nak jadi...
Sabor je la...

Wassalam...



27/07/2012

R7: Handmade Multipurpose Felt Pouch - Plain

Salam...

Morning...
Awalnya update blog arini..
Huhuhuhu...

Okay, Projek ke-6 ni adalah projek yg sama cam semalam cuma ia diper buat dari felt dan ada improvise sket...

Handmade Multipurpose Felt Pouch - Plain

Saya wat kaler biru...
Dan kali ni wat plain...

Guna velcro gak..
Dan kali ni saya ada wat poket tau...
Nampak tak ada 2 tone kat situ..
Tone yg gelap tu adalah poket dia...
So bole la nak selit ape2 kat situ...
Huhuhu...

Erm!
Projek kali ni sebiji je...
Sebenarnya nak wat 2 biji tapi tetibe je benang kaler ijau dah abes.... :(

Tengok!
Sekerat jalan je siap...
Ingatkan ada 1 roll lagi benang, bila check rupenyer dah takde dah...
Frust giler terus takmo meneruskan perjuangan..
Hohoho...

Erm...
Esok mungkin balik kampung dan buka pose kat sana...
Jadi kene percepatkan sket projek ni...
In case duk lama kat kampung, bole schedulekan post projek ni..
Tul tak... Huhu...

K la...
Nak wat ape skrg ek...
Nak wat next projek (or next two project)..
Pastu nak pi pos...
Pastu nak kalo rajin nak gi kedai kain sat...
Jalan2 je kot.. Kalo jumpa kain comel2 bole la beli semeter 2... 
Tapi Kuantan ni x byk kain comel.. Kain pasang je byk...

Pastu jgn lupa beli kangkung utk kura2 5 ekor ni...
Dorang dah pandai makan kangkung dh skrg..
Yippi!!!

Tata... ^_^

Wassalam....


26/07/2012

R6: Handmade Multipurpose Pouch - Budak Kiyut

Salam...

Yay!
Kali ni sya dah wat sesuatu yg baru utk saya...
Dah lama nak try tapi tak ter-try try...
Akhirnya... Huhuhu...

Nak tgk? Nak tgk?
Haa.. Jom tengok.. ^_^

Handmade Multipurpose Pouch - Budak Kiyut 
 Relax2.. Corak yg korang tengok ni bukan felt ea...
Ini cuma kain flannel yg saya beli kat kedai india kat bandar...
Harganya dalam RM7 semeter.
Kat Kuantan ni tak banyak pilihak kain kiut2..
Ni la yg terkiut yg saya jumpa..
huhuhuhu...

Yang ni kaler kuning...
Ni sebenarnya yg 1st attempt...Sebab tu la budak kiyut tu nampak can melayang kene tiup dek angin...
Hasilnya begitu menggembirakan hati.. 
^_^

Ni muka belakang dia...

Ni pulak yg ke-2...
Kali ni saya bagi budak kiut tu berdiri kat tengah2...
Nampak kemas sket camni kan...
Huhuhu...

Cam bese ada 2 layer...
Dan kali ni sya guna velcro...

Saiz: 19x12cm
Harga: RM15.00

Berminat, sila isi borang ek...

K, projek ke-7 dah start potong...
Nak sambung jaet pulak...

Wassalam...



25/07/2012

R5: Felt Phone Case versi Happy Star

Salam....

Semalam dalam kul 4 saya pi kedai kek sebab nak gantikan kek ayah semalam...
Tapi....
Kedai kek tutup... Waaaaa T____T...

Semalam lps settle seme keje kat bandar, baru singgah kedai kek yg terletak di pinggir bandar...
Tak sangka pula depa tutup...
Ape la...
Nak masuk bandar balik?
Wooo... Tak sanggup..
Dah pukul 5 dah n belom start masak lagi..
Takmo la menempuhi jam... A big NO...

Oleh itu ayah tak dapat la makan kek tahun ni...
Maafkan saya, ayah.... :(

Okay... Projek ke-5.. Walaupun kesuntukan masa namun perjuangan tetap diteruskan...
Woahhh!!

Ape ni...? Phone casing lagi....?

Ya, phone casing atau nama penuhnya:
Handmade Felt Phone Case versi Happy Star

Ntah kenapa saya addicted nak wat phone casing ni...
Maybe dah lama tak buat kot..
Huhuhuhu....

Yg ni kakak sulung...
border itam dan butang kat depan...

Tengok, ada dua layer...

Ini kakak no.2
Border pink pucat
Aik, takde butang ke...?

Eh, ada pun... Kat belakang rupanya....

Pun 2 layer....

Ni adik bongsu....
Border kuning dan butang bintang kat depan...

Dan berkongsi genetik yg sama iaitu 2 layer.. (huhuhu)

Kenapa buat lain2...
Kenapa tak buat sama macam anak ayam semalam...?

Sebab saje je nk bg DNA berbeza kat depa...
Huhuhu....

Harga cam biasa RM12.00
Pos RM3.00

Okay... Nak pi pos brg jap...
Pastu nak restock brg kat kedai Indera Mahkota tu..

Owh, lupa pulak...
Saya masih letak brg kat kedai tu..
Jadi sesapa yg duk Kuantan bole la dapatkan Felt dan Craft Supply kat A12, Junggle Foodcourt Indera Mahkota.
Harga tak sama macam dalam blog ek... Harga blog hanya utk jualan secara online...
Mekasih krn memehami... :)

K, pi dulu ek..
Babai...

Wassalam...


24/07/2012

R4: Felt Phone Pouch versi Anak Ayam

Salam...

Kejap je dah hari ke-4 puasa...
Macam tak rasa pun kan... Huhuhu...

Smlm befday ayah saya tapi takde sorang pun dalam family ingat...
Kul 10 baru Angah igt n ayah pulak takde kat umah time tu...
So kali pertama dalam 10 tahun kebelakangan ni ayah tak dapat kek...
Bese kitorang wat surprise tapi ayah dapat hidu gara2 adik bongsu dan kedua bongsu terlepas cakap (2 tahun lepas ibu yg terlepas cakap.. :<.. )

Rasa cam ralat pulak takde kek kan...
Maybe ayah tertunggu2 surprise apa kitorang wat tahun ni...
Rupenye takde surprise...
Camne ek... Nak ganti kek tu arini ke...
Tapi tak best plk sbb dah lepas... :(

Erm...
Takpe la...
Abaikan tu dulu...
Jom tengok apakah projek ke-4 Ramadhan ni...

Felt Phone Pouch versi Anak Ayam 

Huhuhuhu...
A'ah.. Saya memang suka anak ayam...
Ingat lagi masa kecik2 dulu bila ikot ayah pi pasar mesti nampak org jual anak ayam..
Tapi bukan kaler kuning tau...
Kalerful punyer...

Time tu pelik giler la awat anak ayam ni ada macam2 kaler..
Pastu ayah cakap, "Orang dye."
Tapi saya tak percaya... Saya pikir maybe ni bukan local species punyer...
Tapi sekarang saya dah percaya dah la.. 
Hohoho... 

Ni muka belakang dia....


Ada 2 layer jugak...
Ingat kali ni nak wat 1 layer je tapi rasa cam tak best...
So wat 2 layer jgk la...
Huhuhu...

Saiz = 3x5inci

Harga = RM12
Postage = RM3

Tiba2 rasa seronok pulak dapat making sumthing that I love...
Nak wat byk2 la... >_<

Berminat, sila isi borang ek..

Wassalam....

P/S: Teringat memori silam time kecik2 dulu...

Ayah : Kenapa tak makan jantung ayam ni? (nampak sekeping jantung ayam dalam pinggan time saya nak basuh pinggan lepas makan nasi)
Saya : Taknak la.. Tak sedap...
Ayah : Jantung ayam ni bagus... Bole tampal jantung berlubang...
Saya  : Yeke ayah?!

Mulai hari itu saya mula makan jantung ayam. Mana la tau kan kot2 jantung saya berlubang. Sehinggalah penipuan itu terbongkar ketika belajar subjek biologi kat skolah dulu..... -___-"

23/07/2012

R3: Mini Owl Plushie

Salam...

Woooo...
Baru je pikir nak wat GA malam tadi, tiba2 ramai crafter wat GA at the same time...
What happen? Adakah para crafter mempunyai gerak hati yang sama...
Huhuhu.. Sukanya! ^^
Rasa cam tak kesorangan di dunia ni.. Chewah!

Wokep. projek yg ke-3 ialah....

Mini Owl Plushie...

Jangan terpedaya ek...
Plushie ni kecik je...
23x25cm jer tau...

Haritu dah kene marah sbb dia igt besar dan cakap terpedaya dgn gambar tu...
Walhal dah terang tulis 23x25cm...

Tapi kan ada slek sket la... 
Telinga dia tu kan... Ya, itu telinga la...
Tapi nampak cam tanduk kan... :(

Erm... sangat2 tak gembira...
Sebenarnya nak wat 2 biji tapi bila dah jadi tanduk, terus malas nak wat yg ke-2...
Kene alter telinga tu bg nampak cam telinga...
Hadoi..... <--(malas la tu...)
Huhuhu...

Harga : RM25 include postage...

Utk pengetahuan korang, inilah hadiah GA utk kali ini.
Tapi GA ni bukan utk blogger la.. Sorry...
Hanya khas utk Facebooker je...

Aa? Korang ada Facebook?
Apa lagi... Moh guling2 ke ------> SINI!!

Wassalam...



22/07/2012

2R: Domo-Kun Felt Phone Casing

Salam...

Selamat Berpuasa utk hari yg ke-2...
Malam tadi rasa mengantok sgt dan berjaya tido awal..
Biasanya saya tido dalam kul 3 @ 4 pagi sbb malam2 baru byk idea n rajin...
Huhuhu....

Dan semalam berjaya menyiapkan projek yg ke-2
Nak tau ape dia?
Teng teng teng...

Domo-Kun Felt Phone Casing

Yay! Berjaya buat 3 pcs...
Saiznya : 3x5inci..
(Sori, saya sendiri pun tak paham kenapa gamabr ni jadi gelap sangat... Maybe tak sesuai backgroud putih kot)

Dari belakang rupa dorang macam ni...

Belakang ada satu butang...
Jadi lepas masukkan phone korang leh selitkan tali tu kat butang...
Jadi ai takkan tergelongsor jatuh dari casing ni...


Ada 2 layer...
Utk pengetahuan semua semua casing yg saya buat adalah 2 layer..
Dan seme produk adalah jahit ngn tangan...
Saya tak guna mesin jahit sebab tak reti guna...

Harga: RM12.00
Posekspress = RM3.00

Berminat, sila isi borang.. Ada 3 pcs je ea...

K, preparing for the 3rd projek...

Wassalam.... 

21/07/2012

1R: Felt Flower Brooch

Salam....

Projek Ramadhan dah bermula hari ini...
Sepanjang Ramadhan ni juga bulk order telah ditutup dan akan dibuka semula selepas raya nanti...
Dan sepanjang 30 hari ni saya cuma buat ready-made item...
Nak relax sket la bulan posa ni.. Pas raya baru pulun balik..
Huhuhu.....

Wokep... Projek pertama ialah Flower Felt Brooch in Pair
Ada 7 kaler...
Cekidaut!


Red


 Light Pink

Purple

Green

Orange

Striking Pink

Light Purple

RM3.50 sepasang
Pos Ekspress = RM3.00

Berminat, isi borang ea...

K, nak continue projek ke 2 plk...

Wassalam....


20/07/2012

Berangan...

Salam....

Esok nak puasa dah...
Sebenarnya kan saya takot nak tggu bulan puasa, sebab takot dahaga dan tak tahan nak minum air..
Tapi bila time puasa, ok jer..
Takde pulak rasa nak minum air (kecuali tgk iklan coke n yoes campur kat TV smbil tgk rancangan masak2 ptg2).. Hohohoho... Ini la namanya nafsu... hihi...

Sebut tentang nafsu kan, nafsu saya yg paling besar dan tak bole dibendung ialah nafsu makan dan minum...
Nafsu yg lagi 8 tu bole kaw tim punyer.. No problemo...
Tapi kalo nafsu minum mmg kalah.. T___T

Bila dipikir balik kan, bagus jgk dalam setahun ada 30 hari kita merehatkan perot...
Kalo la sepanjang tahun asyik makan je, confirm saya akan gemok tambun punyer...
At least ada jgk buffer system yg mereset kembali keupayaan perot utk kembali berfungsi dgn normal...
Betapa sayangnya Allah kat kita... ^_^
Tapi apa yg saya buat sbg membalas kurnian-Nya ni?
Tak mampu buat apa2... T_T...

Saya akan berusaha menjadi orang yg lebih baik dari semalam...
Walaupun sgt susah tapi takkan putus asa...
Kalo Kau tak penah putus asa mengembalikan aku ke pangkal jalan tatkala aku alpa...
Dan tak penah menarik limpah kurniaan-Mu tatkala angkuh...
Dan tak penah tidak memaafkanku tatkala aku ingkar...
Manakan mungkin aku berputus asa terhadap diriku sendiri...

Walaupun diri ini sungguh kerdil.. sungguh cetek.. sungguh miskin... sungguh lupa...
Walaupun hati aku itam diselaputi bintik2 dosa yg terkumpul 28 tahun...
Namun aku takkan berputus asa membersihkan noda2 itam tu...
Walaupun hanya mampu membuang satu zarah setiap hari...

Kalo la saya tido ni, dan tak bangun  esok...
Adakah saya akan ke neraka?
Sebab ada lagi hutang tak berbayar...
Ada lagi salah yg tak dimaafi...
Ada lagi kesalahan yg saya tak akui...
Dan ada lagi dosa yg belom saya bertaubat...

Kenapa tiap hari saya fikir esok saya akan bangun?
Kenapa saya fikir tahun depan saya akan kahwin...
Mungkinkan Izrail kini berada di sebelah saya sambil tgk jam tangan, menunggu detik utk nyawa saya dicabut?
Mungkin masa yg ditunggu beliau itu ialah pabila selesai saya menaip entry ni dan click publish...
Jika betul, mungkin saya tak patut benti menaip..
Mungkin nyawa saya akan lebih panjang 5 minit, 10 minit atau setengah jam kalo saya panjangkan lagi entry ni..
Atau mungkin dia bosan menunggu last2 terlelap di sisi saya?
Atau mungkin dia pun tgh baca entry ni dan menjeling sinis kat saya sambil dalam hatinya berkata, "Ceh, macam la aku tak baca apa ko tulis.."

Erm...
Bila sebut tentang malaikat, saya selalu terbayangkan lelaki berserban putih dan berjubah putih...
Dan bila dapat tau Jibril ada sayap, saya bayangkan beliau adalah yg paling katang antara semua malaikat dan berwajah perkasa.. Tapi dia bukan pakai serban atau jubah.. Pakaian dia saya tak nampak la sebab saya terbayangkan bayang2 dia jer... Tapi dia nampak macam panglima...

Huhuhu... Ini imaginasi saya jer tau...
Jangan la komen minta saya kembali ke pangkal jalan atau bertaubat ke ape....
Saya faham hal camni adalah di luar keupayaan akal, tapi ni cuma imaginasi sy je tau...
Pls dun take it seriously....

Pastu kan.. (ceh, nak cakap lagi ni..Huhuhu....)
Saya bayangkan lagi lepas kiamat dan akhirat akhirnya kita akan masuk syurga kan..
Dan saya bayangkan syurga tu adalah sebuah tempatyg sangat cerah, nyaman dan tak panas...
Suasana tu macam Subuh je tiap masa tapi cahaya macam kul 9 pagi...
Erm.. Bestnyer2...

Dan sorang malaikat recruit saya.. Dia cakap nak bawak saya pegi umah...
Kitorang jalan kaki tau tapi tak rasa penat pun...
Akhirnya sampai kat satu rumah yg diperbuat dari kek coklat (Hohhoho.. A'ah mcm Hansel and Gretel)..
SAya terperanjat dan gembira tgk umah tu (Cewah, terperanjat konon.. Hihi.. Seronoknyer berangan ni.. >_<)
Saya pun tanya, "Eh, kenapa umah saya macam ni?"
Malaikat cakap, "Supaya awak bole makan je umah ni bila lapar... Takyah masak dah..Dan takkan kene kencing manis... Esok umah ni akan jadi cheese cake pulak.."
Waahhhh! Indahnya syurga... >_<
Malakat cakap bye pastu terus teleport ke tempat lain...

Saya nak masuk tapi berkunci...
Dan sorang lelaki bukakan pintu dari dalam..
Saya cakap, "Aik? Malaikat cakap ini rumah saya."
Dia cakap, "A'ah, ni mmg umah awak pun."
Saya cakap, "Dah awak ni sape?"
Dia cakap, "Saya la suami awak"
Tiba2 saya blushed! Hahaha....!
Bestnyer.. Bestnyer.. Bestnyer... Hohoho...

Ops...
Lupa nak mention...
Sebenarnya dah lama jugak la, saya rasa macam saya takkan bertemu jodoh kat dunia ni..
Sebabnya saya tak serasi dgn sape2 pun...
Oleh itu, saya rasa yg saya akan meninggal dunia sbg sekeping tulang rusuk yg tak bertuan...
.
Itu la sebabnya sy bayangkan bertemu suami kat syurga...
Jadi ini adalah satu motivasi utk saya berusaha utk ke syurga...
Dan juga motivasi supaya saya tak rasa sedih sgt tgk org lain dah gendong anak dan berpimpin tgn bersama suami masing...
Chaiyuk! Chaiyuk!

Erm... tak tau nak cakap apa dah tapi takot nak stop sebab terbayangkan Izrail kat sebelah...
harap2 ianya hanya ketakotan yg tak berasas...

Huhuhu..
Nampaknya saya dah out of topic kali ni...
Kalo dlm pekse cikgu akan tulis "KELUAR TAJUK"
Rindunya zaman skolah..

Dulu sy selalu dapat A dalam penulisan dan karangan serta dapat markah tertinggi dlm kelas (yg ni je la tertinggi.. Subjek lain markah rendah2 je.. Dan setiap karangan mesti tolak markah sebab salah eja dan cikgu tulis"sila baiki tulisan anda".... Huhu)...
Kawan minta tips camne nak dapat markah tinggi...
Dan saya tak tau nak jawab aper sebab takde tips...
Dia tanya "awak buat rangka dulu ke, camne bahagikan setiap perenggan, berapa isi dalam perenggan, dalam setiap isi tu ada selitkan apa supaya dapat markah?"
Dan saya tak tau nak jawab ape, jadi jawab, "Saya tulis je ikot tajuk"
Kawan tu terus tarik muka seolah2 saya tak mau share...
Jadi saya amik buku karangan dia nk tgk apa benda yg buat tak dapat A...

Owh....

Saya dah tau...
Satu2nya sebab saya dapat A ialah saya cuma pilih tajuk "cerita"..
Macam sambung cerita, atau gambarkan situasi, atau apa2 la yg berkaiatan dgn mereka cerita...
Kawan saya suka tajuk bincangkan, atau kebaikan dan keburukan atau sesuatu yg berkaitan dgn fakta... Dan dia jgk pilih surat kiriman rasmi... Dia kata senang... Tapi tak tau la apa yg senangnyer.. Huhu..

Oleh itu dgn semangatnya saya cakap, "Haaa! Saya dah tau dah camne nak dapat A"
Kawan cakap: "Camne2?"
Saya cakap: "Awak pilih karangan berbentuk cerita.. Sebab, takde format jadi takde kene tolak markah format. Takde isi yg tetap, jadi takde tolak markah kalo isi tak cukup atau tak detail... Cerita, awak cuma perlu berangan pastu cerita je la sampai abes masa... Pastu wat penutup 1 ayat... Abes citer dapat A."

Muka kawan saya terus bercahaya...

The next exam dia terus buat karangan cerita...
dan korang tau ape, dia dapat "D"...
Biasanya dia dapat B, tapi kali ni dia dapat "D" gara2 mengikut nasihat saya...
Pastu dia nanges dan masam muka ngn saya...
Korang tau kan, student yg very obsess dgn A.

Pandangan dia tu seolah2 saya sengaja menganiaya dan mempermainkan dia dan of course kawan2 rapat dia pun menjeling2 kat saya seolah2 sya ni orang jahat...
Dan memang saya rasa cam orang jahat pun time tu...

Tu la kan...
Nak tolong orang tapi perkara sebaliknya pulak yg berlaku...
Sepatutnya saya cakap, "awak cari isi dgn lebih jelas, guna perkataan yg lebih boombastik dan jelaskan dgn lebih detail. Baru dpt A."

Ni tak...

Saya pegi suruh dia jadi macam saya...
Mana ada orang boleh jadi macam saya?
Takde orang jugak bole jadi macam awak...
Instead of ask her to change, lebih baik saya cari kekuatan dalam diri dia dan minta dia polish kekuatan tu...
Saya dah bagi nasihat yg salah....
Saya ingat seme orang macam saya.. Rupanya saya ni lain... :(

Cikgu selalu cakap, "Kalo dia bole buat, awak pun bole buat."
Mmg betul.. Tapi bukan buat perkara yg sama... Buat perkara yg berbeza tapi menghasilkan kejayaan yg sama taraf... Tu maksud cikgu tp cikgu tak terangkan secara terperinci...

Erm.. saya masih rasa bersalah sampai sekarang...

Nampaknya sya dah melalut jauh dah ni...
Sori, entry kali ni tak ad akaitan dgn craft...
Maybe nak relax sket kali ni.. HUhuhu...

Owh, Projek Ramadhan dah start and the 1st post will be tomorrow...
So, jenguk saya esok tau...

Tata... :D

Wassalam....

18/07/2012

Cute Felt HP Straps - in progress

Salam...

Phew...
Bulk order dah selamat dipos semalam...
200pcs HP straps utk jualan hari sukan sekolah..
Tak pasti plk bila hari sukan tu sbb x lama lg nk pose kan...

Jom tengok work in progress sepanjang seminggu menyiapkan mereka.. ^_^

Mula2 buat Love Angle..



Pastu wat Happy Star Felt

Yellow Happy Star is my fevret  >_<

Pink is not my fevret tapi bole tahan la...

Ni Happy Star kaler oren...

Erm...
Dah siap Happy Star Felt, pastu nak wat ape plk ek...


Asma: Ei? Domo-kun desu neh?
Domo-Kun : Arrrr...

Huhuhuhu...
Felt Domo-Kun...
Seksa gak nak memotong giginya tu... T___T

Pas abes giginya saya potong lalu buat owl plk...
Yay!

 Amboi... Berkaca2 sungguh mata deme...

Haaa...  Ni lagi nak goda aku...
Kuchi2.... >_<

Pastu ada wat 2 lagi tau...
Strawberry dan Raksasa Pacman...
Tp lupa amik gambar sebab buat cepat2..
Huhuhu...

Pasni leh tunjuk hasil akhirnya ek...
Bye2...

Wassalam....