Tutorial: Cara Daftar Perniagaan (SSM) Online

*tutorial ini adalah perkongsian dari saya sebagai user biasa. Sebarang masalah yang timbul seperti lambat proses, error, dan sebagainya sila rujuk terus kepada ssm dengan menghubungi mereka (no telefon seperti yang tertera di website ssm). Ada masalah yang tak dapat saya tolong kerana saya bukan person in charge atau bekerja dgn ssm. Saya amik masa sehari utk approve 1 step dan 3 hari utk keseluruhan proses. Harap maklum*

Salam..
Tinggal beberapa hari lagi akan tamat tahun 2012. Dan juga tamat promosi daftar perniagaan RM50 untuk tempoh 5 tahun...

Kepada korang yang tak tau cara nak daftar secara online, ni saya nak kongsikan.
Harap info ni dapat membantu korang yang pening2 lalat tengok portal goverment tu..
Say apun tak faham kenapa kalo portal (website) government mesti akan jadi pening punyer...
Website lain takde la pening2 macam ni...

Okey, jom ikuti step berikut. In Shaa Allah senang.

1. TAIP www.ssm.com.my

Akan muncul muka ni..
Sila klik kat petak yang dibulatkan merah tu


2. Akan muncul muka ni pulak

Okay, kat sini korang jangan baca banyak2 sangat.
Cuma fokus kat empat perkara yang saya highlightkan tu..
Kalo tak brape nak faham, bole tukau ke Bahasa Melayu (kata atas sekali, tengah2)

Empat perkara yang korang kene buat ialah:
1. Daftar sebagai ahli MyEG
2. Daftar sebagai pengguna SSM
3. Daftar Nama Perniagaan (ini kalo korang nak daftar nama khas macam "Kaya Gila Enterprise", "Cun Melatop Collection" dan sebagainya. Kalo nak daftar atas nama sendiri seperti "Joyah Binti Ngah" bole skip step ni.
4. Daftar Perniagaan anda

*sebaiknya korang wat pagi2 time waktu pejabat sebab ni semua borang kene dapat approval dari pejabat SSM dulu baru bole proceed*

Okay, jom daftar sebagai ahli MyEG dulu

Klik bulat merah tu

Klik "Individual"
Isi borang sampai abes step
Dah siap seme step dan submit, korang kene tunggu approval dulu.
Check email korang..

Korang akan dapat email camni..

Okay dah tu..
Jom proceed ke step yang seterusnya...

Sekarang klik perkara kedua pulak..
Step ni korang kene daftar kat ssm dan wajib bayar RM5.00
Kenapa kena daftar dan kenapa wajib bayar? Tu saya tak tau la...
Jom klik..

Pastu akan sampai ke page yang membuntukan ini...
RAsa seolah2 macam dah ERROR atau PAGE NOT FOUND je kan...
Tapi jangan terpedaya... Klik je link yang kecik nak mampos tu...
Klik je, jangan segan2.. Takde orang nampak..
Kuikuikui....


Pastu akan sampai ke page ni...
Kat sini korang wajib ada Adobe Reader tau...
Kalo takde, bole terus klik bulatan biru tu... Nanti dia akan automaticaly download dan korang install la..
Kalo tak install, tak dapat proceed...

Dah install, terus tekan "OK"

Pastu korang akan masuk ke page yang banyak perkataan...
Relax2... baca pelan2 sampai bawah...
Kat bawah korang kene tick "ROB" dan "Term & Condition". 
ROB utk bussiness, ROC utk company. Apa bezanya, saya pun tak tau. Kene tanya mereka yang lebih arif.
Lepas tick dua ni, klik "OPEN FORM"

Isi form tu dan ikot steps sampai la ke pembayaran RM5.00
Kat sini korang bole pilih nak bayar dengan cara apa..
Kalo melalui bank kene pilih "FPX Transaction"
Kat sini saya takleh letak gambar, sebab saya tak bole isi borang ni lagi...

*INGAT! Jangan banyak refresh tau, nanti TERDAFTAR banyak kali pulak, kene byr byk kali pulak. Dah bayar tu, tunggu email bayaran dari dorang.. Check email ea...

Korang akan dapat email yang macam ni...
Settle dah dua perkara...
Jom masuk ke perkara yang ketiga...

Nak daftar nama perniagaan pulak.
Ni utk korang yang nak bagi nama kat perniagaan macam "Mama Bakery", "Rokiah Tailor" camtu la..
Sape nak letak nama sebenar sebagai nama perniagaan, tak perlu step ni tau...
Klik bulatan merah tu dan proceed macam biasa...


Sampai kat sini, cuma scroll ke bawah dan klik "OPEN FORM"
Isi borang tu elok2 dan submit

Tunggu email approval dari SSM.. Check email..
Yg ni saya tak letak gambar sebab pendaftaran yang saya buat online kali ni ownernya nak letak nama sendiri..
Dah dapat email tu, sila proceed ke step yang ke-empat..
Kalo nama tak approved, kene tukar nama lain dan ulang step ni sampai dapat approval nama pilihan tu...

Okay, jom kita daftar perniagaan kita.. Saya janji, ni ialah step yang terakhir. Huhuhu...
Klik yang bulat merah tu..
Proceed macam biasa..

Sampai kat page putih banyak perkataan tu, sila scroll ke bawah sikit... Sikit je..
Step 1: KLIK FORM A dan isi molek-molek.. (nama perniagaan tu sila rujuk email yang korang dapat dalam setp 3)
Step 2: Kalo ada cawangan. Yang takde cawangan (cam saya) sila tinggalkan step ni.
Step 3: Klik kat no: 1 tu

Step 4 dan 5 untuk yang ada partner dalam perniagaan (kot...)
Dalam kes perniagaan kecik cam kita ni tak applied.. 
So dun worry k...

Pastu submit..
Kalo button submit tu tak bole klik cam dalam gambar di atas, maknanya borang tak lengkap..
Check balik tau..

Lepas submit korang akan dibawa menjelajah ke proses pembayaran...
Sehingga akhir tahun ni, kene bayar RM50 je untuk daftar perniagaan selama 5 tahun...
Maknanya, kalo daftar tahun ni, next renewal ialah pada tahun 2017.
Best kan.. Best kan...
Apa lagi, cepat la daftar.. ^_^

Okay, nak bayar tu kalo guna akaun bank, sila pilih FPX cam biasa...
Lepas bayar, sila check email...
Korang akan dapat resit camni..

Okay, dah settle dah...
Sekarang tunggu je email Perakuan Pendaftaran Perniagaan dari SSM. Mungkin petang nanti atau esok akan dapat...
Email dia camni:
Pastu apa lagi?
Cepat2 download and print out attachment tu dan tunjuk kat seme orang yang ada dalam umah, luar rumah, jiran2 dan orang kampung...

Kalo jiran korang kata:
"Apa la yang kamu bangga sanget dengen kertaeh tu yop..? Ntoh yer, ntoh idok? Nampok sanget menipunyer.."

Korang jawab la:
"Eh, kamu nampok barcode ni? Barcode ni khas untuk perniagaan teman je tau..? Teman daftor ni depen komputer dalam rumah teman ni je haa. Arini daftor, arini jugek teman dapat. Jeles ler tu...."

Erm... Sape tak jeles depan komputer (la ni suma guna laptop dah ek) je seme bole buat.
Harap portal kerajaan ni je yang payah nak paham..
Kalo senang paham, jangan kate jiran, satu kampung termasuk kampung sebelah seme tak payah nak ke pekan tu haa daftor niaga.... Tunggu bas satu hal, parking kete satu hal (nak2 SSM kat Kuantan ni.. Aiyooooo! Tak strategik lalu... Puas teman memusing bandor tu haa...Perabis minyok kete teman je..)

Okay, dah la.. Merapu2 pulak cakap Perak padahal tak menjadi.. Huhuhu...

Harap tutorial ni dapat membantu korang yang kebuntuan camne nak daftar niaga secara online...
Saya pun cam korang gak..
Puas duk Google, puas duk Yahooo, puas duk baca steps dalam portal tu, puas duk tanya orang (seme orang pun "cakap" tak tau...)
Last2 dapat jugak buat sendiri. Puas giler + bangga giler..
Huhuhuhuhuu...

Jom kita daftar, jom! ^_^

Wassalam...

Berikut adalah beberapa komen yang mungkin membantu menyelesaikan masalah korang:






Previous
Next Post »

141 comments

Write comments
27 December 2012 at 16:41 delete

thanks utk tuto nie ye asma..
tp xtau la smpat ke x nk try daftar.. busy...

Reply
avatar
27 December 2012 at 20:25 delete

Salam. Sy da mendftr dgn my gov, berjya. Tp bila nk dftr jd user SSM, da open form, klik finish(x ble edit apa2 lngsung) x jd apa2 pn. Apa yg silap ek?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
28 December 2012 at 07:57 delete

Same2... In Shaa Allah sempat.. ^_^

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
28 December 2012 at 07:59 delete

open form, isi lengkap, klik finish.
Kemudian submit (jgn lupa tick agree..). nnti akan proceed ke bayaran.. Klao bole buat time office hour. Maybe dorang tutup system malam.. Try ek...

Reply
avatar
efa
AUTHOR
30 January 2013 at 10:48 delete

Tumpang tanya, berapa lama ye nak dapat pengesahan akaun untuk myportal tu? Sebab saya dah register dua hari but still tak dapat link pengaktifan akaun tu.

Reply
avatar
26 February 2013 at 02:45 delete

terima kaseh atas tutorial anda.. saya cuba buat sebaik mungkin ya.. ha.. ROB tu untuk buat Enterprise manakala ROC tu untuk buat Berhad atau Sendirian Berhad.. terima kaseh skali lagi.. Assalamualaikum..

Reply
avatar
26 February 2013 at 02:46 delete

terima kaseh atas tutorial anda.. memang menyenangkan.. assalamualaikum..

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
27 February 2013 at 03:20 delete

Owh, sy dapat pengesahan sehari je..
Takk pasti plk camana nk resolve prob ni...

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
27 February 2013 at 03:21 delete

Waalaikummussalam...
Sama2.. Sy pun hepi dapat bantu awak...

Owh, tu beza ROB n ROC ya..
Mekasih tau.. ^_^

Reply
avatar
Sheera Aya
AUTHOR
27 February 2013 at 14:24 delete

sampai bila eh promosi tu?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
27 February 2013 at 15:48 delete

Rasanya promosi ni dah tamat dah kot.. Smpai December tahun lps je..

Reply
avatar
Sheera Aya
AUTHOR
7 March 2013 at 23:48 delete

asma, sy dah try byk kali yg part adobe reader yg kena tick rob n byr RM5 tu, tp tak boleh. keluar code yg pelik2. huhu. system down ke apa ye.

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
8 March 2013 at 19:32 delete

Cer try lagi di waktu lain...
Bukan nk cakap kan, tapi portal kerajaan biasanya mmg selalu je macam ni... Maybe ramai org access kot...

Reply
avatar
Sheera Aya
AUTHOR
9 March 2013 at 01:12 delete

tu la psl. ramai dah complain psl website gov. hee.

Reply
avatar
Sheera Aya
AUTHOR
9 March 2013 at 14:26 delete

dah berjaya smpai step yg nama kedai tu. just tunggu email pengesahan nama tu. thanks for tutorial. sgt mmbantu :)

Reply
avatar
saya dan kamu
AUTHOR
11 March 2013 at 17:14 delete

klu dh dftr, n ikut step 2, tp x de pon link yg kena byr rm 5 tu cmna ye?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
12 March 2013 at 00:25 delete

Sepatutnya ada.
Cuba waktu lain plk...
Portal kerajaan mmg x begitu efisyen..
Kdg2 sbb trafik, kadg2 sbb tenet slow, kdg2 sbb malam..
Try sekali lg tk camna...

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
12 March 2013 at 00:26 delete

Smpai pun ek..
Penat kan.. Saya punbyk2 kali cuba baru dapat.. Huhuhu..

Reply
avatar
Sheera Aya
AUTHOR
12 March 2013 at 16:05 delete

mmg sgt penat. lagi2 kalau buat time tenet lembab. mmg kena thn sabar. hee. btw, finally, berjaya jugak dftr huh. :D

Reply
avatar
Chan_theque
AUTHOR
13 March 2013 at 11:56 delete

TQ SO MUCH..
IT REALLY HELP.
JEMPUT KE BUTIK SAYA DI SERI KEMBANGAN LAUNCHING BULAN MEI 2013 NI..SAQMA BOUTIQUE.

Reply
avatar
18 March 2013 at 14:56 delete

Dah klik kay Rob tu np nak isi form tu..jd server error layouts/online dah berapa hari try huhuhu

Reply
avatar
18 March 2013 at 14:58 delete

Dah smpi nak isi form utk rob tu..server error dah berapa hari cuba..still xdpt lg

Reply
avatar
19 March 2013 at 15:39 delete

Hi, info yang sangat berguna. lepas nie, boleh print then bingkaikan kat kedailah? tak tahu plak register online nie senang, aq ingat kena bayar rm1500 untuk buka lesen perniagaan. huhuhu. selain lesen perniagaan, lesen apa lagi kena mohon? mohon tunjuk ajar.

Reply
avatar
karanganhati
AUTHOR
20 March 2013 at 15:10 delete

salam, nak tny process untuk lengkapkan semua process ni ambil masa berapa lama ye?

Reply
avatar
karanganhati
AUTHOR
20 March 2013 at 15:12 delete

salam, ambil masa berapa lama ye untuk lengkapkan semua step ni?
ke dalam masa sehari dah oleh dapat perakuan pendaftaran perniagaan tu?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
21 March 2013 at 00:31 delete

kdg2 dia problem sket...
portal kerajaan kn...
cer try waktu laen plk

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
21 March 2013 at 00:32 delete

steps senang tau.. Tp server tu slalu problem...
slalu error la pe la.. Saket hati..
2 3 hari gak say completkan seme ni...

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
21 March 2013 at 00:33 delete

Dalam 2 hari jgk la...
Kalo buat awal pagi In Shaa Allah dapat complete hari yg sama... Sbb ia perlukan approval manusia sebenar di office tu..

Reply
avatar
Cik Mashi
AUTHOR
26 March 2013 at 18:07 delete

Salam kak asma.. Nk tnye..yg kne byr rm 5 tu byr gune internet banking ke atau byr byr kt kaunter? Atau cmne..?? Hrp sudi ajar.... :)

Reply
avatar
Cik Mashi
AUTHOR
26 March 2013 at 18:28 delete

Salam kak as... Nk tnye yg kne byr rm 5 tu byr gune internet banking ke?atau bank in di kaunter? Yg pembayaran pendaftaran rm 70 pun same ke?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
26 March 2013 at 18:33 delete

Salam..
A'ah.. Bayaran tu guna internet banking...
Bank apa2 pun bole...

Register online tak perlu pergi kaunter.. Cuma selalu la server down la, xdpt loading dan sebagainya...

Reply
avatar
Cik Mashi
AUTHOR
26 March 2013 at 19:31 delete

Kak... Ade wassap x? Sng nk contact...lgpun nk tnye2 ni.. Ataupun email..

Reply
avatar
Cik Mashi
AUTHOR
27 March 2013 at 17:38 delete

Owhh.. Yg pendaftaran RM 70 tu pun transfer online la ye? Akk bg emal atau ade wassap x? Sng nk chat ~ :)

Reply
avatar
mumui
AUTHOR
30 March 2013 at 18:53 delete

xdapat buka utk user registeration... not found..

Reply
avatar
Cikgu Wan
AUTHOR
30 April 2013 at 09:04 delete

Salam cik asma, saya dah sampai kat ROB. Tapi, bila nak bukak FORM A, dia suruh saya register as SSM user. Tapi bila nak register, not found pulak. Cemana ya?

Reply
avatar
Cikgu Wan
AUTHOR
30 April 2013 at 09:05 delete

Salam cik asma. Sy dah sampai ROB. Tapi bila nak bukak FORM A, dia suruh register as SSM user. Tapi bila nak register, tak boleh pulak.. mcm mana ya?

Reply
avatar
Myvitrd
AUTHOR
1 May 2013 at 23:13 delete

asal tak boleh register pun

Reply
avatar
Myvitrd
AUTHOR
1 May 2013 at 23:14 delete

Asal tak boleh pun

Reply
avatar
Myvitrd
AUTHOR
1 May 2013 at 23:16 delete

asal tak boleh register pun

Reply
avatar
Grouchy
AUTHOR
2 May 2013 at 15:14 delete

yeap ! sy buka pun keluar the requested recourse was not found.. cmne nk apply ni :(

Reply
avatar
6 May 2013 at 09:46 delete

same la...xdpt nk register myeg pn...page not found..
ke ssm dh tak benarkan register online...
nk register kaunter leceh la...

Reply
avatar
apen
AUTHOR
11 June 2013 at 20:46 delete

Memang Amat Membantu Terima Kasih

Reply
avatar
apen
AUTHOR
11 June 2013 at 20:46 delete

Memang Amat Membantu Terima Kasih

Reply
avatar
sunshine89
AUTHOR
17 June 2013 at 12:01 delete

wow info yg berguna...

Reply
avatar
sunshine89
AUTHOR
17 June 2013 at 12:06 delete

wow info yg berguna...

Reply
avatar
2 July 2013 at 10:39 delete

suker sgt tutorial awak ni... saya tgh register ni... takyah nk serabut2 cari sana sini

Reply
avatar
2 July 2013 at 10:41 delete

step by step yg jelas... terima kasih bnyk...
tp sistem gov memang bnyk hiccups... apa yg saya buat kalo tak lepas, saya clear cache pastu buat balik, setelah bnyk kali tak lepas... memang menjadi

Reply
avatar
3 July 2013 at 13:54 delete

TQ asma..sgt2 membantu..tp bila nak daftar ssm user, memang problem..tp dah settle da..bagi sesiapa yang mengalami masalah server error bila nak buka form, boleh cek sini..harap dapat membantu korang yg ada masalah..^^

http://secubitcinta.blogspot.com/2013/07/menghadapi-masalah-bila-nak-daftar.html

Reply
avatar
3 July 2013 at 18:27 delete

salam. nak tanya, tak berapa faham la bila kat step yg lepas dah keluar form yg adobe reader tuh, lpas tu nak submit mcm mana ya? dan waktu bila appear yang kena bayar rm5 tuh? saya daftar keluar yg sampai yg sy tick ROB dan terms and agreement je. lepas tuh dah tak tahu dah mcm mana. help me please. tq :)

Reply
avatar
Roslinda
AUTHOR
4 July 2013 at 18:13 delete

Sangat membantu terima kasih.
Teringin nk turut membantu utk yg ada prob ngan adobe.
Waktu form adobe reader tu kuar, pegi kat kotak address di atas kanan page, ada tulis PDF , klik situ untuk membolehkan kita submit form tu. pastikan update adobe reader jika guna version lama. Ini pun saya baru tel myportal nya officer untuk bantu.

Reply
avatar
nurdiyana
AUTHOR
31 August 2013 at 17:29 delete

Kalau meniaga kecil-kecilan buat brand sendiri kena daftar tak?

Reply
avatar
nurdiyana
AUTHOR
31 August 2013 at 17:31 delete

kalau meniaga kecil-kecilan. Jual tudung. Nak buat brand sendiri kena daftar?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
3 September 2013 at 16:42 delete

Kene daftar jgk.. skrg dh kuatkuasa.. sape2 yg jual online wajib daftar.. kalo dorg terjumpa blog atauerniagaan online tak berdaftar akan dikenakan tindakan undang2.. kalo terjumpa la.. huhuhuhu... :)

Reply
avatar
Lovely Emy
AUTHOR
6 September 2013 at 15:38 delete

dah berjaya daftar walaupun kadang2 ada masalah dgn portal and bila click xsampai kat page yg sepatutnya. terima kasih ye :)

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
6 September 2013 at 15:53 delete

Sama2...
A'ah, portal tu mmg prob kan...
Kerajaan kene updgrade website tu bg user friendly...

Reply
avatar
Wan
AUTHOR
10 September 2013 at 13:08 delete

masa nak open form tu dye suruh register ssm pula,.. camne tu?

Reply
avatar
11 September 2013 at 22:08 delete

Hi sis...tq for sharing. BTW adakah SSM bagi kita dftar bisnes untuk sabah sarawak?

Reply
avatar
11 September 2013 at 22:21 delete

Hi sis thx for sharing. btw, adakah SSM nak daftarkan bisnes kecil2 di Sbh S'wak?

Reply
avatar
16 September 2013 at 21:37 delete

salam sis,sy buat biz jd agen dropship..ad 3 page fb,shaklee..jsd & baju baby..nk dftr guna 3 nama @ 1 je?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
20 September 2013 at 11:42 delete

Salam...
Erm.. x pasti la..
Rasanya 1 je kot.. Tp senaraikan semua jenis bisnes yg siti buat dlm biorang tu..

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
20 September 2013 at 11:44 delete

Hi..
Sama2...
Asalkan kita ada urusan jual beli online wajib daftar..
Kalo dorg tak dpt kesan kita, ok la..
Takot2 dia jumpa bisnes online kita, tapi check2 x daftar...
Takot jgk.. huhuhu

Reply
avatar
adi amz
AUTHOR
30 September 2013 at 23:51 delete

Assalam... terima kasih atas panduan... sudah berjaya mendaftar perniagaan

Reply
avatar
fendijr
AUTHOR
8 October 2013 at 22:28 delete

Terima kasih banyak2 saudara/saudari atas ilmu pengetahuan yang sudi dikongsi disini. Semoga ALLAH sahaja yang membalas kebaikkan saudara dan semoga dimurahkan rezeki juga hendaknya, aminnnnn...

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
10 October 2013 at 13:59 delete

Amin...
Semoga info ni bermanfaat utk saidara.. :>

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
10 October 2013 at 14:00 delete

Alhamdulillah...
Semoga perniagaa Adi terus sukses,,, :>

Reply
avatar
14 October 2013 at 17:15 delete

Info membantu..tp nak tya lah..ini haya utk daftar ssm je kan..untuk lesen bukan daftar kat sini kan?N sijil ssm ni dah layak ker utk kiter running bisness tanpa lesen?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
14 October 2013 at 21:00 delete

Saya tak pasti lesen apa yg suzzana maksudkan.. Kalo lesen perniagaan setahu saya yg ni la. Dah asdda sijil ssm ni dahbole berniaga ikot jenis perniagaan yg kita daftarkan... Kalo lesen permis kene buat kat majlis perbandaran atau dewan bandaraya.. Setakat tu je saya tau memandangkan saya pun belom ada kedai...

Reply
avatar
zaidah ahmad
AUTHOR
20 October 2013 at 17:27 delete

gud info..tp kne buat office hour la ek since cik asma kata kne ade approval drp manusia sebenar kat ofis..huhu..esok akan ku cube..klo x berjaya akan naik lrt g klsentral..dah lama gak tak naik lrt..hihi..

Reply
avatar
31 October 2013 at 18:14 delete

Saya masih tak faham fahammacam mana nak buat. Kalau business online macam mana ye>

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
31 October 2013 at 22:24 delete

A'ah.. manusia sebenar yg approve..
Malam pun bole tapi esok la baru dia approve..
Ramai jgk yg komplen tak berjaya buat online..
Nampaknya gov kene invest la menaik taraf sistem online..
Mcm susah je.. :/

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
31 October 2013 at 22:32 delete

Bisnes online pun kene.. Skrg dh ada undang2 ttg bisnes online.. :>

Reply
avatar
4 November 2013 at 16:03 delete

salam nak tanya ada sesiapa stuck dekat borang untuk ssm sucriber registeration? da masuk tick apa yang patut tapi xleh klik submit?da cuba dkt pc lain n intenet lain pon sama.da cuba clear cache bagai pon tetap sama.haha..cmna nak wat ?da buntu da,da cuba anta dekat admin dia diorg kata ok leh masuk n submit tapi saya tekan xleh plak.pelik2.tolong sapa2 yang penah kena.urgent ni.

Reply
avatar
4 November 2013 at 16:06 delete

salam ada sesiapa penah stuck dekat borang untuk daftar ssm?yang bayar rm5 tu.dari pagi cuba xleh tekan submit smpai skang.da cuba dkt pc lain n internet lain pon sama.da msg admin dia diorg kata ok leh tekan submit tapi saya buat xleh..ada solution x?pening da..da clear cache n history da tetap sama.tingal belom hempas pc ni kat lantai.je.kiki..tolong ea sesiapa yg taw..btw tq utk tuto ni..mmg terbaik tapi sayg stuck dkt borang lak.hehe :)

Reply
avatar
7 November 2013 at 14:19 delete

memang tungu lama ye untuk dapat approve nama tu?br anta dalam kol 1 td.

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 November 2013 at 15:19 delete

Lama jgk... sy submit ptg, tghari esok baru approve... Tgk pd queue kot..

Reply
avatar
7 November 2013 at 15:20 delete

ooo paham2 ni da smingu mencuba baru ok ari ni.haha.. kira sok la ea?huhu br leh daftar online ye?tq ea

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 November 2013 at 17:55 delete

Seminggu dah ea...?
Portal kerajaan mmg macam ni la.. Nk buat sgt sistem online tapi tak user friendly... Sy amik masa 3 hari baru complete semua... :/

Reply
avatar
Miss SS
AUTHOR
27 November 2013 at 15:55 delete

kalau kta buat bisnes online tp share dgn kwn bole daftar dua nama jugak ke?
atau owner seorang je?
tq..

Reply
avatar
Elle Liza
AUTHOR
10 December 2013 at 12:32 delete

Tq asma...sgt membantu..now waiting for approval..hihi...

Reply
avatar
mj
AUTHOR
11 December 2013 at 13:50 delete

tq dah approve...dah boleh niaga dah...amin..senang nak habaq mai...hanya di hujung jari...syukran atas panduan ni...

Reply
avatar
mj
AUTHOR
11 December 2013 at 13:55 delete

tqvm asma coz bg info...actually guna windows IE untuk daftar e-lodgement ni..coz guna mozilla ada error kit..by the way saya dah dapat sijil ssm untuk berniaga syukran only 2 hari je..waiting...mudah je...tqvm...amin..

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 January 2014 at 21:18 delete

Nak bayar, nnti dia akan keluar link utk direct byr secara online.. :>

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 January 2014 at 21:53 delete

Kalo 2 orang kene daftar utk perkongsian.
Tp sy tak pasti caranya....

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 January 2014 at 21:54 delete

Alhamdulillah...
Sama2... Semoga sukses dalam bisnes :>

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 January 2014 at 21:55 delete

Welcome... Dah dpt ke.. :>

Reply
avatar
hasymizan
AUTHOR
13 January 2014 at 14:03 delete

tima kasih sbb ajar. tp website govt ni Nampak mmg total fail. sy kerja jaga quality website/software. yg ni mcm bukan ahli yg membuat nya. mcm pelacur yg jadi programmer. gerammmm

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
13 January 2014 at 14:29 delete

HAha.. saya setuju tu..
Saya pun pelik jugak knp website lain mcm bank, shopping carts, ok je sistemnya. Lagi ramai user setiap hari...
Tapi mana2 portal kerajaan mesti teruk, kejap2 hang, loading lambat pastu refresh2...
Maybe byr pelacur buat program murah sket kot.. nk jimat bajet..

Reply
avatar
ahmed mansoor
AUTHOR
15 January 2014 at 11:05 delete

So far, anda punya guide yang terbaik dalam banyak yang saya google. Thanks and Tahniah.

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
17 January 2014 at 14:45 delete

Huhu.. Mekasih.. mekasih...
Semoga ia memberi manfaat kpd semua... ^_^

Reply
avatar
24 January 2014 at 12:24 delete

sy pun try nk daftar pg td, stuck kat borang tue gak..
awk dh lepas ke? camne ye?
leh ajar sy x?
frust la...dh click button tue byk kli tp xde pape...

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
27 January 2014 at 21:51 delete

Greenpanda dh lepas ke belom kat borang tu...

Reply
avatar
shawl icia
AUTHOR
5 February 2014 at 11:06 delete

giler ah, apesal nak login in button xleh tekan..teruk giler gomen punya sistem n websites

Reply
avatar
ain ruslee
AUTHOR
7 February 2014 at 05:00 delete

Utk step 2 , xde pun sprti yg dlm guidr..terus ke profil..adkh sistem diupgrde

Reply
avatar
Rosen Matney
AUTHOR
13 February 2014 at 15:24 delete

Dah la slow giler.. pastu error bagai. Masuk step 2. Daftar sebagai pengguna SSM. click jer terus masuk ke www.malaysia.gov.my (profile) balik..

Pesal la website kerajaan teruk sgt.. elok lg website personal yg pakai wordpress tu. sewa hosting baru berapa rm jer sebulan.. Malah blogger yg free ni jauh lebih smooth. Fund ribu2 pun tak guna kalau web mcm ni, ntah pape. Patutla web kerajaan salu kena hack. haha

Reply
avatar
zara qisya
AUTHOR
20 February 2014 at 11:51 delete

saya klik step kedua dia kelua page my.gov profil.
camner yer?

Reply
avatar
21 February 2014 at 12:34 delete

try byk kali, tp xkuar2 form..upenya xperasan, abode kene version 8 ke atas. yg lama2 xjalan kot..huhu

Reply
avatar
JoeZ
AUTHOR
24 February 2014 at 17:18 delete

Subhanallah....baraqallah... baguih mnor miker ni. Owang Kuantan speken Peghok ye yong! Mekasih ler ates usehe mbuat tutorial ni. Kok takder, jenuh juga. Dah naik gulin-peghin, khulu-ke'lior mencaghi...udah naik tumpor!

Good job girl!

Reply
avatar
nisha
AUTHOR
3 March 2014 at 10:29 delete

haah sy pun sme..msuk step 2 trus msuk ke profil..byk kali cube..tp keadaan sme jugak..dri smlm kot cube..

Reply
avatar
nisha
AUTHOR
3 March 2014 at 10:32 delete

haah..sy pun sme..step 2 terus msuk ke profil..byk kali cbe tp keadaan tetap sme..dri smlm try tp xjuga dpt2..

Reply
avatar
27 March 2014 at 13:32 delete

salam...
thanks utk info yg sgt2 berguna ni...
sy dah daftar... tp xleh proceed lg sbb peyelenggaraan...
kne tunggu lg la...huhu....
tp dah byk upgrade la... ada sedikit kekeliruan... huhuhu

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
3 April 2014 at 17:58 delete

Mungkin juga sistem dh tukar. Saya dpt email dari pembaca yang bgtau sistemnya tak sama dah..

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
3 April 2014 at 17:59 delete

mmg slow sgt.. Pelik jgk kan. Dana kerajaan bukan sikit2 tapi kenapa sistem teruk sampai mc ni sekali...

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
3 April 2014 at 18:09 delete

Haha.. Menjadi tak saya cakap perak tu...?
Kalo salah harap dimaafkan..

Tenkiu.. >_<

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
3 April 2014 at 18:10 delete

SAlam..
Mekasih...
Sistem dah tak sama ke.. Saya pun dah tak masuk website t sejak daftar haritu,,
All da best ya.. :>

Reply
avatar
mdfad
AUTHOR
7 April 2014 at 12:47 delete

AsSalam, Pn. Asma, nak tahu selepas step 3, kena tunggu berapa lama email daripada dia orang ? Aku punya mcm dah lama sangat... selalunya la kan... sebut je 'online' nie... paling lewat pun 3 hari la... itu pun dah kira lambat lambat sangat lah.. aku nya tu dah dekat seminggu la... jika gagal kita masih tetap dapat email daripada dia orang kan! Tolong bantu... :))

Reply
avatar
mdfad
AUTHOR
7 April 2014 at 12:52 delete

semua step yang ada dalam nie... mmg sama pun... tang mana yg dah tukar tu...

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 April 2014 at 14:11 delete

Salam.. haritu sy sehari je dh dpt.. seminggu tu mcm lama sgt la.. better email atau kol ssm tanya.. sy pun tak pasti sama ada terlepas pandang ataupun mmg perkhidmatan slow.. Gov punya servis tak laju mcm swasta. Baru2 ni ada dlm akhbar sape yg x daftar akan hukum penjara n denda. Mgkin jgk ramai org daftar skrg. Mungkin la...

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 April 2014 at 14:18 delete

Sama ke...
Sy pn x pasti. Ada reader email ckp dh lain, x sama mcm ni..
Sy tak check lg...

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 April 2014 at 14:26 delete

Terima kasih ros atas perkongsian.. :)

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 April 2014 at 14:28 delete

Tq lin...
Sesiapa yg ada prob bole rujuk link linteddy ni ya.. :)

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
7 April 2014 at 14:30 delete

Sama2..
Terima kasih jgk sbb sudi berkongsi pernyelesaian masalah tu.. :)

Reply
avatar
shawl icia
AUTHOR
9 April 2014 at 08:04 delete

Salam kak asma, nak Tanya, kite dah bayar untuk RM5 (dah lepas)( dah dapat emel), lepastu bila cek transaksi dekat MYPAGE dia tulis not submitted , jadi kena tunggu pihak diorang approve ya? baru boleh teruskan untuk ROB ya?
Sebab ROB bila kite tekan open form dia kuar -please register as SSM user.

Reply
avatar
9 April 2014 at 12:39 delete

Tapinyer.. kolo nama syarikat yang kita nak daftar tu dah berulang so kena repeat ler step utk permohonan nama sekali agi.. berapa lama plak nk tggu di aapprove?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
9 April 2014 at 21:44 delete

Biasanya dh dpt email dh bole guna. Cer try lagi...
Portal gov mmg kene byk sabar.
Saya pun 3 hari nak siapkan semua steps.. :)

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
9 April 2014 at 21:48 delete

Berapa lama tu bergantung kpd berapa laju penjawat awam tu proses permohonan... :)

Reply
avatar
12 April 2014 at 17:29 delete

assalam...maaf ye saya ingin bertanyakan pendapat dan cadangan kalian semua. kami yang tinggal di sabah sarawak x boleh daftar perniagaan online kat SSM kan..so mcm mn cara penyelesaian tu. saya berniaga online dari rumah sahaja..ada sesiapa yang sudi membantu bagi cadangan ke apa..

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
12 April 2014 at 19:53 delete

Salam.. sy pernah baca dlm forum, peniaga kat sabah sarawak tak perlu daftar ssm. Tapi sesiapa yg lebih jelas tentang hal ni sila respon ya.. :)

Reply
avatar
25 August 2014 at 11:35 delete

Salam. Saya nak daftar menggunakan nama lain selain nama sendiri. camne ye? sbb sy dah reg letak nama sendiri. ingat kena buat dua2. ke camne huhu

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
4 September 2014 at 22:46 delete

Setahu saya kalo dah register tak bole tukar sis.. Kene register nama baru.. Untuk kepastian bole rujuk portal ssm tu, saya ada terbaca haritu kat sana.. :)

Reply
avatar
29 September 2014 at 22:23 delete

terima kasih asma =D sy suka sgt tuto ini, amat mmbantu..

Reply
avatar
29 September 2014 at 22:34 delete

tapi kan kenapa sy asyik ke mypage? aiyuyu T.T

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
4 October 2014 at 04:42 delete

Ramai yang tanya macam ni.. Kemungkinan website ssm dah upgrade atau tukar sistem, jadi ada steps dalam tutorial ni yang tak sama dengan website tu..

Memandangkan saya buat ssm utk 5 tahun, jadi saya masih belom renew lagi dan belom masuk ke website ssm yg baru ni..
Maaf ya sis..

Reply
avatar
10 October 2014 at 02:14 delete

Sy dr sabah.. sy suda mendaftar ssm di kl sentral dkt dgn stesen sentral...xjauh xsampai 5 min je..sesudah daftar..anda bole buat on9 biz. Tp mslh skrg, sy nak buat akaun semasa dkt sbh. Tp takut pulak bank kat sbh xapprove ssm..walhal sy dah daftar company. Ada sesiapa sudi membantu?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
13 October 2014 at 00:12 delete

Rasanya takde masalah utk online business asalkan ssm tu valid.. :>

Reply
avatar
wulfehunter
AUTHOR
21 October 2014 at 13:56 delete

Salam.. tumpang tanya.. dh buat step 1.. step 2 stuck kat PDF from tu.. tak boleh nak fill in & tak boleh submit.. click 'finish' dia terus save file dlm komputer.. takde link fpx semua tu.. for info, i dah update latest adobe. Tolong sat..tq

Reply
avatar
wulfehunter
AUTHOR
21 October 2014 at 14:00 delete

tolong.. i stuck kat step 2..

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
1 November 2014 at 01:29 delete

Alhamdulillah...terima kasih byk2 sis..:-))..Toturial nih byk membantu sy untuk register...

Reply
avatar
awan
AUTHOR
7 January 2015 at 16:49 delete

salam sis. kalau dftr menggunakan nama dlm ic, apa nak isi kat name approval no. yg ade kat Form A tu ? sy stuck kat situ :'((((((((((((((((((((

Reply
avatar
Nanie Nani
AUTHOR
21 January 2015 at 16:45 delete

sis... klu sis yg dftrkn bpe upah yg dikenakn?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
9 March 2015 at 13:17 delete

Salam.
Alamak, sori.. saya pun dah tak ingat, dah lama sis..

Sapa2 bole membantu.. ?

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
9 March 2015 at 13:18 delete

SAya tak amik upah daftar perniagaan sis..

Reply
avatar
12 March 2015 at 11:59 delete

salam sis asma. saya nak tanya sikit. saya dah ikut step mcm sis and other blogger nyatakan, tapi kenapa every time saya na daftar sebagai subscriber ssm asyik gagal ye sis? dia tulis status not admitted dan pendaftaran gagal. lepas tu saya daftar lah lagi dah masuk 4 kali. nak pergi ke page untuk isi form bg online transaction pun tak ada sis. mcm mne tuh ye? nanti maksudnya saya nak kena bayar rm20 ke sis?

Reply
avatar
Suha Patta
AUTHOR
5 November 2015 at 12:46 delete

Daftar guna SmartPhone boleh ke?

Reply
avatar
Amir Azman
AUTHOR
15 March 2016 at 05:27 delete

nak register punn xlehj

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
9 June 2016 at 23:52 delete

A'ah kene guna internet banking utk kedua2nya..:)

Reply
avatar