26/03/2012

IDEA: Cara Simpan Ribbon

Salam...

Camne korang simpan ribbon korang...?
Dalam bakul...?

Sangkut kat dinding...?

Atau sangkut kat palang yg macam penyidai baju tu....?


Saya biasa letak dlm bakul je... Pastu mula la sepah2 dalam tu...
KAn... korang pun sama kan....
Huhuhuhu....

Ala2 cam gini larupe ribbon saya...
Cuma darabkan kuasa tiga...

Tadi tetiba saya dapat satu idea camne nk arrange ribbon dgn mudah, murah dan kemas....
Mudah sbb cuma masukkan dlm bekas pastu kalo nk guna, cuma tarik pastu potong sket, takyah buka bekas tu.....
Murah, sbb kosnya cuma beberapa posen...
Kemas, sebab bole susun bertingkat2 dan ribbon tu tak mungkin akan bercampur aduk dan senang nak cari... Kalo tetiba gempa bumi berlaku pun, paling teruk pun ia akan bergolek2 dalam lingkungan 1km, tapi tetap takkan tercampur aduk n korang tak perlu gulung2 semula....
Huhu....

Saya dapat idea ni bila tgk measurement tape pakcik saya:

Ini ialah measurement tape...

Ok, takmo cakap byk, ni ialah ribbons yg berjaya saya susun dgn idea baru tadi...


Cara2...
1. Beli bekas ni kat pasaraya...
2. Tebuk sket kat bahagian tepi bawahnya ngn pisau
3. Masukkan ribbon dan kuarkan ujung ribbon kot lubang tadi
4. Tutup bekas ni dan susun ikot kreativiti korang...

Kalo:
1. Banyak duit, beli bekas yg lagi comel, lagi colourful atau lagi apa2 la yg korang suka
2. Kalo ribbon tu pendek2, guna bekas yg kecik
3. Kalo tak suka susun bertingkat, susun melintang, kalo tak suka susun melintang, susn la ikot suka korang ea...

Kelebihan:
Cam sy cakap tadi, mudah,murah dan kemas
Weeee... >_<

Kelemahan:
Tak comel n nampak cam idea murahan jer...
Woooo... T__T

Tak kesah la ....
Dan saya mmg org yg tersangat simple kuasa dua,,,,
Yg penting, kini tak perlu pening2 kepala lg tgk ribbon yg serabut dlm bakul tu...

Skrg kalo nak; tarik, ukur dan potong... \
Harap ini membantu...
Sila share dan selamat mencuba.,..
>_<

Wassalam




10 comments:

  1. Waaaa....best gak idea ni..kak,cube akak tindih beberapa ribbon dlm 1 bekas, ok x? so xde la gune byk bekas...ehehheee....

    ReplyDelete
  2. tp lubang jgn buat memanjang...buat 1 lubang utk setiap ribbon supaya kalau tarik 1ribbon, ribbon yg lain xterkeluar sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dh try... Ok tu ok. Cuma x nmpk byk mana ribbon yg tggal.. Try la n antara ribbon2 tu letkkan kadbod utk elakkan ribbon lan terpusing sama time tarik ribbon <--ayat belit cam ribbon...XP

      Delete
    2. Dh try... Ok tu ok. Cuma x nmpk byk mana ribbon yg tggal.. Try la n antara ribbon2 tu letkkan kadbod utk elakkan ribbon lan terpusing sama time tarik ribbon <--ayat belit cam ribbon...XP

      Delete
  3. hmm bagusjugak idea ni,,nak try jugak laaaa hehe tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la Angah... Ikot cam FeltCraft cakap td, masukkan byk ribbon dlm 1 bekas, x byk makan ruang :>

      Delete
  4. nak upgrade idea.. bekas plastik tu ada yg jenis rendah punya, sesuai untuk riben yg x berapa lebar dan bila disusun bertingkat x makan space sangat. apapun mmg mabeles idea ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Patutnya cari yg pendek sket tu... Excited punyer pasal smpai x terpikir.. Huhuhuhu.. :P

      Delete
  5. Waaaa! Sngt berguna! Thanks atas perkongsian! Suka! Suka! Suka! Bukan setakat reben je yg sllu bersepah kat bilik sy ni. Tp Felt2 yg lebih lebihan pun sma bersepah. X tau nak buat mcm mn. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Sama la.. Felt tu sy pn xde jalan penyelesaian lagi.. Dh letak dlm plastik, dlm box, dlm beg, tp msih sepah gak.. Nnti sy fikirkan cara ea.. (ceh, konon).. Hahaha...

      Delete