30/09/2011

My New ToolBox.. ^__^


Salam.... 

Tengok gambar kat bawah ni...



Cer teka... Mana satu toolbox saya...
(Alamak, sepah betul la.. MAlu la pulak..)

Betul... Betul...
Yg kaler biru tuu..
Tepuk tangan.... *clap clap clap*


Nah... Saya masukkan seme basic organel dalam toolbox ni... (organel... ???  )
So pasni nk jaet depan TV ke, jaet kat dapur ke, jaet kat taman bunga ke (amboi, romantiknyer..), jaet kat pejabat pos sambil menunggu giliran ke (tak, ni tipu jer..); cuma perlu bawak toolbox ni dan terus ke tempat kejadian... Tak perlu lg nk ceduk sket2 ke dalam tray, pastu sampai kat tempat kejadian terus frust sebab tertinggal gunting dan terus takleh wat ape2..

WooHooHooo!!


Dan nampaknya stok butang saya dah kurang...
Kapal yg bawak butang saya, chaiyuk2!

Wassalam..... 



28/09/2011

Nk jadi Normal...

Salam....

Yep! Kali ni saya rasa saya ni betul2 teruk...
Nk tau kenapa...
Cer tgk jadual idop saya di bawah ni:

11pagi : Bangun tido...
.
.
.
.
.
. (skip bahagian ni sebab boring sgt nk baca..)
.
.
.
.
.
.
.
.6.30pagi: Tido...

Wokep... U get the idea... Amalan idop yg sangat tidak sehat...
Saya dah berusaha sedaya upaya utk tido kul 12mlm dan bgn 6pagi... Tapi masih tak berjaya...
Tiap kali masuk tdo kul 12 mlm, mesti tak dapat lelap...

Pastu cuba kira kambing biri2, tapi masih tak dapat lelap..
Golek2... Guling2.... Masih takmo lelap...
Kul 4 pg bru start ngantok... dan kul 5 pagi baru lelap...
Esok paginya bangun kul 11 jugak!

Dari masuk tdo kul 12 tp x dpt tdo smpai pukul 5 pgi dan bgn kul 11 jgk, baek saya wat keje smpai pagi  baru tdo, betul tak...

Hadoi....
Camne nk jadi normal ni.... T___T

Saya kene buat sesuatu!

Mulai esok, saya kene make up my mind yg my business wajib start beroperasi pada pukul 9pg...
So kene siap2 mandi, makan seme dan start jaet, atau baca email, atau apa2 je la yg berkaitan dgn craft kene bermula pada pukul 9pagi.. Faham tak....

Walaupun faham, tapi masih susah nak buat.. Apa laaa... T__T

Untuk menjayakan operasi ini, saya telah menyediakan radas yg secara logiknya berguna....


TAU!!!

Arini ialah 28hb, so 28hb 10 nnti kita tgk brape byk singgit yg terkumpul...
Seme yg terkumpul ini akan dibuat aper ek...
Yg pasti saya tidak akan dapat memanfaatkannya utk diri sendiri...
Tau....!!!

Untuk memastikan saya betul2 buka kedai kul 9 pagi, setiap hari kul 9 pagi saya akan update status FB saya.. Kalo kul 9 pagi belom update lagi, confirm sy masih dibuai mimpi dan wajib didenda...

Alamak, cam susah jer...
Tapi kalo tak susah tak buat...

CHAIYUK2!!!!

Wassalam....


27/09/2011

Hilang......0_0

Salam....

Saya rasa, saya ni agak teruk la jugak..
Sebab saya tak spend time utk comment kat mana2 blog yg saya singgah...
I'm a good loyal silent reader...
Dan mengejutkan jgak bila blog ni mcm sunyi sepi je kan, takde org lalu lalang; tapi bila check stat, alamak.. cam tak caya jer..
Huhu.. ramai jgk yg kunjung ke blog oren ni ek...
Mekasih2 seme...
Cayang korunk.. MUah!

Baru2 ni Asma-Felt-Box agak kelam kabut gara2 Buku Order yg saya catitkan kesemua order dah hilang...
Huwaaaaaaa.....!
Tapi takpe....
Memandangkan saya ialah Orang Super Saiya; I know that I can overcome this prob...
Buktinya ialah 80% dpd stranded order yg tidak diketahui siapa punya telah berjaya diposkan..
Dan tinggal lg 4 items yg belom dipos... dan 2 lagi belom diketahui sape punyer... T__T

Takpe la...
Dah wat silap kan.. Tanggung sendiri la akibatnya...


Tengok! Felt saya dah tinggal byk ni jer lagi....

FELT! FELT! Cepat la sampai....
Saya panik niey....

Coming soon: Acrylic Felt...

Wassalam....




26/09/2011

ELMO

Salam...

Erm.... erm....
Camne nak start entry ni...

Wokep... Sy dpt byk request yg minta buat ELMO...
Saya menolak semua request tu mentah2... sebab saya tak tau ELMO tu haper...
Ingatkan dorang cakap EMO...

Tetiba beberapa hari lepas, adik sepupu saya minta saya buatkan HP strap ELMO utk dia..
Nak 2 biji pulak tu...

Kalo org laen, mmg tolak mentah2 dah, tapi demik darah daging sendiri, tak dapek nk menolaknya...
Pastu tanya ENcik Google; camne rupa EMO...
Encik Google marah. Dia kata, "Bukan EMO la; ELMO!" Pastu dia terus tunujkkan gambar ELMO yg hepi memanjang...

Rasanya cam takde la sesusah mana kan..
Lalu, terus buat drafting dan jahetkan utk Shafiq ni...
Inilah rupa ELMO ituuuu.....


Shafiq nk 2 biji...
Dia satu, awek dia satu....


Elmo ni kecik je haaaa...
Saya jual RM3.50 sebiji...
Ok la kot...

Leceh gak nk wat ni....

Wassalam....

23/09/2011

Muah!

Salam..



Nak dengar citer tak...


Arini befday Pakwe...
Jadi Makwe pun wish "Hepi Befday, Baby" .... >_<


Awak, terima kasih krn igt befday saya...
Kasihmu diterima, sayang...


MUah!

- TAMAT-

P/S: Saya harap citer ni tak di'rated' 18SX...




21/09/2011

Ribbon Baru Sampai...

SAlam...

Huhu.. Terkejut gak tgk byk komen utk entry AKAUN yg lepas...
Mekasih krn sudi baca.. (walaupun tak abes..).. HUhuhu...

Sebab dah penat menulis entry yg panjang lebar tu, saya pun rest dari menulis entry (dan rest dari menjenguk blog oren ini) utk beberapa ketika...

Semalam, ada brg sampai... Biasanya, packing kecik gini Encik Posmen Kacak yg hantarkan, tapi kali ni van poslaju plk yg antar.. Takpe la.. Takde jodoh gamaknyer... (tetiber..)

Okay, untuk pengetahuan anda seme ribbon bunga dan polka dot dah out of stock, dan saya beli ribbon pesen lain plk... Ini lah pesennyer....

 Yup, ada lapan pesen...

 1. Pesen Polka Dot Pink
2. Polka Dot Biru
3. Polka Dot Ijau

 4. Pesen Rerama Hepi
5. Pesen Tengkorak Kiyut
6. Pesen Bear Guling2

7. Pesen Pink Bulat Tak Abes
8. Pesen Rimau Bintang Albino

Ni seme lebarnya 1cm... (sbb sy byk guna yg lebarnyer semacam ini..)

Harga, cam biasa: 
70sen utk half meter each

Ataupun 

RM5.50 utk sepaket (half meter X 8 pesen di atas)

Skrg saya ni dlm mood MALAS...
Keje saya setiap hari ialah menyanyi2 kat depan lappy pastu rakam suara, pastu macma tak sedap je, terus delete dan rakam lagi... Nampak sgt saya membuat perkara yg sia2...

Wassalam....







16/09/2011

THe Simplest Way to Manage your Small Business Account

Salam

Pergh.. Panjang giler tajuk...
Tak tau nak letak tajuk apa yg lebih ringkas dari ni...

Ok, harini nk share ngn korang camne cara sy manage my business account...
Sy mmg SANGAT TAK SUKA BUAT AKAUN dan ZERO KNOWLEDGE dlm buat akaun...

Tapi sejak tahun lepas, ayah minta sy handle akaun family bisnes; dan akibatnya setiap malam kene torture tiap kali wat closing.. Sebab saya mmg sgt lembab dgn number.. Tak percaya, cuba tanya no tepon saya.. Mmg akan copy n paste jer...

Actually, apa yg sy nk share ni mmg sgt2 basic..  Hampir 90% dari korang dah tau cara ni... 
So entry ni hanya dikhaskan kpd 10% dari anda yg:
1. Tak suka subjek akaun (mcm sy)
2. Budak Sains Tulen (mcm sy)
3. Masuk U tapi tapi course takde kaitan ngn number (mcm sy)
4. Tapi terpaksa buat akaun sbb nak tau gak byk mana dapat tiap2 bulan (mcm sy)

Okay, straight to the point!

1. BUKU AKAUN

- Sediakan sebiji buku (tak kesah buku apa2 pun)
- Buat page: CAPITAL, SALES, PURCHASES, EXPENSES, DRAWING

- CAPITAL ialah MODAL.. Tulis kat situ berapa modal yg korang guna utk bisnes ni. Dan kalo ada tambah modal lg, tulis kat sini juga. Page ni mmg jarang tulis; sebab the good busines akan dapat pusing modal yg sama. Kalo ada penambahan modal, biasanya sebab expend bisnes, ataupun sebab dah termakan modal utk beli mende2 lain (mcm beli baju raya.. Huhuhu..)

- SALES ialah JUALAN... Setiap kali korang dapat duit hasil urusniaga, sila masukkan kat page ni. Dan bole tulis Sales tu dari sumber mana. COntoh CASH, CIMB (maksudnya payment tu dimasukkan ke CIMB), PAYPAL dan sebagainya.. Kpd korg yg wat urusniaga 100% melalui bank dan gunakan bank yg sama pulak tu; maybe korg rasa tak perlukan page SALES ni kot sebab seme transaksi bole view secara online kan... Tapi ada baiknya juga korg buat page ni dlm buku akaun. Ini akan memudahkan korang track duit dlm akaun bank tu adalah duit hasil jualan, duit mak ayah bg, atau duit loan atau ape2 je duit yg muncul dari sumber lain... Mana la tau kot2 kene loteri RM20,000; closing akaun nnti korang lupa plk yg RM20,000 ialah duit loteri dan ter"total" sebagai hasil jualan.. Karang pening pulak; "aku jual apa smpai RM20,000 ni". <--(contoh yg tak logik.. Kekeke.. )

- PURCHASES ialah BELIAN... Setiap kali korang beli barang utk dijualkan kembali, sila tulis kat page ni. Sebagai contoh, korang beli keychain, benang, butang dan felt (sy guna contoh yg berkaitan ngn bisnes sy je ni) secara borong dan jualkannya kembali secara retail; atau hasilkan produk dari brg2 tersebut utk dijualkan kpd pengguna... Seme brg2 yg korang beli tu; sila tulis kat page ni yer...

- EXPENSES ialah BELANJA... Okay, masa mula2 wat akaun, ini adalah part yg selalu kene marah ngn ayah. Saya mixed-up antara Purchases dan Expenses.. EXPENSES ialah setiap duit yg keluar yg takde kaitan dgn beli brg utk dijual atau utk menghasilkan produk utk dijual. Dlm bisnes saya Expenses saya ialah 
loan kete (ya, ini adalah kete syarikat -konon), minyak kete (kecuali balik kampung, anta adik2 pi skolah, atau pi beraya - ni seme masuk dlm DRAWING), Broadband, Poslaju, Plastik utk Bungkus Barang (sbb korg tak jual plastik ni kan), PRINTER BARU BELI SEMALAM <--(saje nk show-off), boxes dan containers utk simpan brg, drawers, almari, selotape dan alat2 tulis, dan apa saja brg yg korang guna dlm bisnes; tapi tak jualkannya kembali. Sewa Kedai, Bil Letrik dan Bil Air pun include... Gaji pekerja dan upah org yg turut sama menyumbang dlm bisnes korg, pun tulis kat sini gak...

- DRAWING ialah AMIK DUIT DARI LACI UTK BERSUKA RIA... atau ayat profesionalnya ialah WITHDRAW (cewah! :P)... (Tau2 mesti korang igt nk lukis apa2, tapi itu adalah tidak benar sama sekali. Ajaran sesat semata2...) Setiap kali anda membuat PEMBELIAN dan BERBELANJA untuk kegunaan PERIBADI; sila tulis kat page DRAWING. Jadi tiap kali korang beli syampoo, kepit kuku, aiskrim, kasut tinggi, belanja pakwe tgk wayang, bg duit kat mak, byr loan PTPTN (jgn cakap Loan PTPTN ialah tanggungjawab syarikat.. Anda telah menyalahgunakan kuasa..), minyak kete nk pi vacation, dan sebagainya dengan menggunakan duit bisnes; sila tulis dalam page DRAWING ni yer... 

Adoi, cam susah jer.. 
Takkan beli aiskrim singgit pun kene tulis - KENA!
Takkan byr parking 40sen pun kene tulis - KENA!
Takkan masuk supermarket dan beli byk2 brg dan campur2 brg kedai dan brg peribadi smpai RM400 pun kene asingkan mana brg kedai dan brg peribadi pun kena tulis - KENA!

Arrggghhh! 
Malas la camni.. (pegang mouse dan nk click back..)

TUNGGUUU!!!!...tungguu.. tungguuuu...(gaya gema)

Jika dilanda masalah, jangan larikan diri dari masalah.. Tetapi cuba utk menyelesaikannya... 
Kalo malas pikir, takpe....Saya dah pikirkan cara yg best wa cakap lu....
Lu cuma perlu baca jer....

2. MENYELESAIKAN MASALAH DRAWING YG MENYESAKKAN NAFAS

Page drawing ni mmg sgt menyaketkan ati... Nak2 bila saya pegi beli barang kedai, pastu adik2 nak beli coklat la, selipar la, air vitagen la... Pastu byr RM500, dan kene check balik resit yg panjang tu dan asingkan yg mana satu barangan rumah dan barangan kedai, pastu tulis balik dlm buku akaun... Hadoi.. Kan senang kalo bole tulis PURCHASES>GIANT RM500... Abes citer... (kesah sadis ini adalah aplikasi dari family business, bukan craft busines saya..)

Di sini ada jalan penyelesaian untuk masalah AMIK DUIT DARI LACI UNTUK BERSUKA RIA:

a) ALANG2 AMIK DUIT DARI LACI, BIAR AMIK BANYAK SEKALIGUS
   - Yep... Utk merealisasikan impian ini kita perlukan satu lg radas yg bakal menjadi stepping stone yg dpt mempermudahkan lgi urusan kita.. (Ngihihi - ketawa licik).. Radas itu ialah...
Gambar ehsan Encik Google Kacak..

Ya! Bertenang2.. Nak explen la ni...
Alang2 korang dah amik duit bisnes utk beli eskrem singgit, apa kata korang amik RM100 sekaligus dan masukkan dalam purse comel ni.. Pastu tulis kat DRAWING yg arini korg DRAW RM100... Abes citer

Jadi bila adik kata, "kaklong, nk coklat ni..." korg pun terus kuarkan purse comel ni, keluarkan note RM1 (bukan note RM100 yer..) dan bg pada adik dan suruh dia byr sendiri kat Kaunter Express.. Kalo dorg takmo byr sendiri, jangan beli.. <--(kakak kejam..) Kalo dorang nanges guling2 kat supermarket tu, korang wat dek jer.. Biar pun org kata kita jahat ke aper ke, sila jgn peduli.. Melentur buluh biar dari rebungnya... Dun worry, mak n ayah je takleh tahan dgr anak nanges; kakak bole tahan.. Huhuhu... Dgn cara ini adik2 anda takkan dapat pijak kepala anda sampai bila2 sbb mereka tau yg kakak mereka adalah dictator yg tidak mampu dijatuhkan.. Muahaha! (Amaran: sekiranya anda ialah kakak seperti saya, sila pastikan salah seorang ahli keluarga anda ialah seorang pemujuk... Kalo tak, abes la institusi keluarga korang... Cam saya ni kan, dulu ayah yg biarkan saya guling2 dlm supermarket dan balik rumah ibu pujuk saya dan bgtau knp ayah buat camtu... Sekarang, ayah pulak jadi tukang pujuk adik2 dan bgtau knp kaklong buat mcm tu... YA, I learned it from u dad...)

Aik! Apa kene mengenanya ngn akaun ni... 

Back to the STORY of ACCOUNT....

b) JOT DOWN

Kalo korg punyer idop sgt busy dan tak sempat nk asingkan duit dari laci ke dlm purse comel korang tu; dan kalo dah asingkan pun masih tapi tak sempat nk update dlm akaun pastu terlupa pulak..; ternyata korang perlukan radas yg kedua...


  Apa yg kita perlukan... BUKU NOTA! (gaya Blue Clues)

Yep, simpan buku nota ni dalam beg... (yg purse tu bole kuarkan, kita tak perlukannya utk cara kedua ni).. Kemudian, tiap kali beli brg2 peribadi dgn duit kompeni ni, tulis dlm buku nota ni; "Arini (tarikh) sy beli pen singgit, taugeh utk dinner singgit, kasut RM50". Balik rumah; kemaskini akaun. Contohnya: korang buat purchases kat GIANT  RM500. Jadi cuma tolakkan RM500 (purchases dari GIANT) - RM52 (drawing dari duit kompeni) = RM448.00 (purchases arini)... Jadi tulis kat PURCHASE>GIANT RM448.00; dan DRAWING>DRAW RM52.00.. Abes citer....

Sila apply cara ni utk EXPENSES jugak jika perlu... Cam saya kan, saya takde buku nota ni; tapi saya gunakan ini :


Saya beli ni satu dan simpan dalam kete..
Bila duit dlm purse kecik tu kontang, saya terus kuarkan sekeping dan terus tulis brg2 peribadi yg saya beli tadi... Pastu tepek kat dashboard... Time nk update akaun, bole terus rujuk kertas ni... Kadang2 sampai beberapa keping kertas ni tertampal kat dashboard tu.. (Ya, saya mmg malas update akaun.. Tapi saya tak risau, sebab seme maklumat yg saya perlukan dah ada, cuma ia berada di merata2)
HUhu....


Dan cara penyelesaian terakhir utk masalah AMIK DUIT DARI DALAM LACI UNTUK BERSUKA RIA <--(sy dah tak larat dah nak taip ayat panjang ni..)

c) MAINTAINED

Kebanyakan small busines yg dikendalikan seorang diri; atau free-lance; ownernya malas nk track down byk mana duit kuar utk peribadi... Sebab biasanya, small business camni dikendalikan oleh kaum wanita; dan hasil jualan digunakan utk beli pampers anak, susu anak, barang2 dapur, brg kemas, pakaian dan sebagainya.. Jadi malas la nk amik tau byk mana kuar.. Lagipun leceh la, nk wat keje rumah lagi, bisnes lg, jaga anak lg, masak lagi, basuh kain, lipat baju, gosok baju suami dan anak2; mana la ada masa nak mengadap buku akaun tu...

Betul3... Saya setuju....
Jadi utk anda yg takde masa buat akaun, ini adalah jalan terakhir utk anda memastikan bisnes anda tu tak mengalami kerugian... Radas yg diperlukan ialah 

PENSEL DAN DINDING

Jgn pelik...
Korang cuma perlu tulis kat dinding jumlah modal yg anda guna utk bisnes ni...
Contoh: Mula2 korg guna RM200 dr duit simpanan, pastu korg pinjam dari suami RM500 utk beli brg2 stok.. Dan sejak tu korg tak guna duit lain dh bisnes.. Seme guna duit RM700 yg sama tu dan korang pusing2 modal tu kan...


Nak wat kaler2 camni pun bole gak... Takde hal...

Jadi tulis kat dinding RM200+RM500..
JUmlahnya RM700 kan...
Oleh itu, sila pastikan dlm bank account korg tu ada sekurang2nya RM700...
Lebih takpe, kurang jangan... 

Kalo tetiba tinggal RM150; tapi kat umah ada mesin jahit (yg dibeli dgn duit bisnes, buka yg suami hadiahkan tau..); kain, stok brg2 utk wat craft dan sebagainya yg juga dibeli hasil perniagaan korang; cuba kira roughly nilai brg2 tu.. Kalo secara kasarnya jumlah nilai stok tu kira2 RM600; bermakna bisnes korang ni baru nk stabil.. Takde untung lg ni... Sila buat sales dgn lebih byk... Dan hati2 dgn wang yg keluar... Sebaiknya guna stok yg ada dan jgn buat sebarang purchases lg sehinggalah cash ada RM700 kembali...

Kalo dlm bank tinggal RM150, tapi kat umah pun takde stok brg, atau nilai stok dlm RM50 je; bermakna korg sedang rugi.. Cara terbaik ialah buat sales dgn menggunakan stok yg tinggal tu dan hanya gunakan RM150 jika benar2 perlu.. (mmg sgt susah dan merunsingkan; tapi saya pernah berjaya..).. 
Cara kedua ialah tambah modal... Dan jgn lupa catatkan kat dinding +RM500 (contoh)... Jadi jumlah modal korang sekarang ialah RM1200... Dan pasni kene pusing modal baru yg RM500 tu sehingga la baki dlm bank+stok brg = RM1200 (sekurang2nya) <---ini tahap baru nk stabil (sama cam dlm perenggan sebelom ini).. Tapi dah bole tarik nafas lega...

Kalo dlm bank ada RM700 dan stok brg kira2 RM200, bermakna korang sedang untung... Tapi jgn gembira dulu... Untung korang tu tak begitu byk, kene ada byk lg cash tu... Dan bole la nk byr balik modal yg suami bg pinjam dulu tu... Tapi tak byr pun takpe kot.. Sekurangnya beliau rasa bangga sbb turut menyumbang dlm bisnes isteri tercinta... HUHuhu

3. TUTUP AKAUN

Closing biasanya dibuat bila tutup kedai dan bila tukar cashier... Ini utk pastikan wang masuk yg stated kat cash register tu sama dgn wang dlm laci... Dan kalo kat kedai runcit, akan tolak wang keluar utk byr cash kat supplier cam ROTI, SAYUR, TELUR dan sebagainya... Bayaran lain dari supplier biasanya dibuat dgn kredit 30 hari atau 60 hari atau 90 hari begantung kpd supplier... So itu bukan TUTUP AKAUN yg saya maksudkan...   

Tutup akaun yg saya maksudkan ialah TUTUP AKAUN AKHIR BULAN..
Setiap 1hb setiap bulan saya kan gunakan muka surat baru dlm buku akaun utk buat page CLOSING..
Mula2 jumlahkan SALES, PURCHASES, EXPENSES, DRAWING kat page masing2...
Pastu kat page CLOSING, tulis macam ni...
  COntoh:   
                      SALES             RM5000
                      PURCHASES  RM2000
                      EXPENSES     RM1000
                      DRAWING      RM1000 (-)
                         PROFIT        RM1000  

Okay, kalo korang tgk kat sini, PROFIT pada bulan ini ialah RM1000.. Bila dah tgk profit bulan ni RM1000, sila pastikan profit bulan depan akan ada peningkatan yer... 

Kalo korang baru je start niaga dlm setahun dan tgk dpt profit RM1000, mesti korang rasa bangga kan, pastu tunjuk kat adik beradik dan kawan2 yg korang punyer profit ialah RM1000 utk bulan ni... Perghhh.. Tak sia2 penat lelah aku berniga bulan ni...

Tiba2 muncul suara sumbang, " Ek eleh... Berniaga susah2, baru boleh dapat seribu .. Aku jadi kerani duk relax je, dapat seribu... Keje kilang pun leh dapat lebih dari seribu... Orang lain berniaga dapat berpuluh ribu sebulan, ni dh setahun berniaga baru dapat seribu sebulan... Apa barang..."

Ya! 
Suara sumbang ni memang suka muncul di saat kita tak memerlukannya... Ia lebih dasyat dari kemelesetan ekonomi, lebih dasyat dari inflasi, lebih dasyat dari kenaikan harga barang, lebih dasyat dari kehabisan stok dan kebuluran..

Suara sumbang ini akan membuatkan hati kita menjadi sangat2 kecil.. Merangsangkan kelenjar air mata utk merembeskan air yg penat 2 kita kumpul.. Membuatkan muka kita merah menyala2 menahan malu (nak2 suara tu cakap kuat2 dpn org ramai.. Adoi.. MAlunya...)... Dan menjatuhkan keyakinan diri, semangat dan meningkatkan negativity dalam diri kita....

Perghhh! Saya paling tak suka suara itu.....

Tapi.. Sila bertenang... Tarik nafas dalam2.... Hembus pelan2...
Okay, sekarang tgk balik CLOSING ACCOUNT korang tu...

Berapa sales korang bulan ni----->RM5000

Lepas tolak beli stok brg2, tinggal berapa-----> RM3000

Lepas tolak loan kete, minyak kete, brg2 bisnes seme tinggal berapa-----> RM2000

Jadi inilah keuntungan sebenar korang bulan tu...
Aik, nape tak tolak DRAWING...
Sebab DRAWING sendiri ialah duit yg korang guna utk peribadi kan... TAk igt ke... Mkn KFC, pegi karaoke, beli brg dapur, beras, ikan, byr loan PTPTN, bg duit kat mak, baju, mekap; kan seme keperluan korg bulan tu, korg dah guna....

Jadi RM1000 tu sebenarnya ialah keuntungan sebenar, pendek kata itu adalah baki yg tinggal selepas korang berbelanja sakan bulan tu...

Okay, jom compare ngn suara sumbang tu...
Beliau bergaji seribu, dan seribu tu belom tolak breakfast dan lunch ,transport, sewa, loan dan shopping... Dan berapa baki yg tinggal di akhir bulan....

Sekarang, bgtau saya, siapa yg lebih bertuah...
Okay, tak perlu balas balik apa yg suara sumbang tu sound kat korang...
Korang cuma senyum jer dan berlalu pergi...
Kita ni org yg intelectual.. Tak perlu beperangai sumbang cam beliau...

Alaaaaaa....
Itu kalo dapat RM5000 sebulan... Kalo dapat seribu je sebulan aper cer.... Kalo dapat seratus je sebulan apa kes plk... Bila nk senangnyer.. Baik makan gaji confirm dapat seribu sebulan...

Kalo korang terfikir camni, then it's fine...
Itu bermaksud korg lebih sesuai bekerja utk org lain....
Dan ia sebenarnya sesuatu yg sangat bagus

Cam jadi guru, tentera, engineer, doktor, peguam, lecturer; mereka semua ada peranan masing dlm dunia ni...
Bayangkan kalo seme org nk jadi guru, sape nk buka bengkel utk baiki kete guru, sape nk amik tender kantin utk bg guru2 makan, sape nk buat kasut, jahit pakaian utk guru2, sape nk jual beras, minuman, sardin ; dan sape nk baiki paip kalo tetiba paip rumah guru tu bocor...

Dan kalo seme org nk berniaga, sape pulak nk keje sebagai operator kat kilang yg kita buka, sape nk tanam padi utk kit dpt makan nasi, sape nk jadi pekeje kita kalo seme org nk berniaga....

Kalo korang terserempak dgn org yg nk berbahas tentang "berniaga dan makan gaji, mana lebih baik"... Please ignore them... You have your own thought, your own point of view, your own way of thinking.. You have your own DNA... 

Allah dah jadikan dunia ni seimbang.. MUngkin Allah jadikan korang salah seorang manusia yg akan bina satu perniagaan yg akan membuka ruang kerja utk masyarakat... Dan mungkin juga Allah jadikan korang sebagai seorang manusia yg mahir dgn skill2 tertentu yg diperlukan oleh peniaga utk korang berbakti dlm perniagaannya... Ingat, peniaga biasanya takde skill.. Mereka ada buah fikran, dan mereka perlukan manusia yg mempunyai skill utk merealisasikan buah fikiran mereka tu... 

Dun worry, dan jangan paksa diri utk jadi seseorang yg bukan diri korang...

Kalo org tu nak berbahas juga, cuma jawab;

"Takpe la.. Saya suka makan gaji sebab tak perlu fikir byk sgt. Tiap2 bulan dh tau berapa byk yg masuk. Siang keje, malam luangkan masa bersama keluarga, ajar anak2 mengaji dan buat keej sekolah... Ujung minggu bawa mereka jalan2..Kuar makan2, main ngn anak2...  Bos baik hati, staff pun beri kerjasama.. Sy happy dgn idop saya.. Wang bukan segala2nya.. Kebahagian adalah segala2nya." Pastu minta diri nk ke tandas dan jangan datang balik...

atau jawab...

" Takpe la... Saya suka bekerja sendiri. Sebab saya suka wat keje waktu mlm. Saya suka mencabar diri sendiri dan cuba cari sesuatu yg baru utk bersaing dgn peniaga2 lain. Sy suka bila customer puji servis saya, dan bila dorang kritik saya jadi maken bersemangat utk buat yg terbaik.. walaupun saya berniaga ni takde la dapat riban2, tapi saya happy tiap kali customer saya ucap terima kasih dan mereka datang beli lg," Pastu minta diri ke tandas dan jangan datang balik...

ASMA, SILA BERHENTI MEMBEBEL....

Erm....
Rasanya cam saya dah share seme tentang The Simplest Way to Manage your Small Business Account...
Dan sebenarnya ada byk lagi yg korang boleh include dlm akaun.. 
Yg saya tunjukkan ni cuma the most basic dan simplest and laziest account you can make...
Ada byk lg mcm page dan macam2 term yg saya pun tau (dan takmo tau)...

AKaun yg saya tunjukkan ni sesuai utk bisnes enterprise yg 
- dikendalikan seorang diri 
- tidak melibatkan ramai pekerja
- beli stok secara cash

Untuk busines yg melibatkan partnership, ramai pekerja serta amik credit ngn pembekal; korang perlukan akaun yg lebih detail... (Maybe saya patut share akaun utk kedai runcit jugak kot.. Tapi saya pun dah igt2 lupa gak)...

Kalo korang ni berotak kanan seperti saya, ini adalah akaun yg paling sesuai utk korang...
Bila dah terer kendalikan akaun yg sgt simple ni, sila la upgradekan diri anda ke tahap yg seterusnya,.,.
Time tu sila cari guru lain, sebab saya yakin saya takkan upgradekan pengetahuan akaun saya lagi (kerana saya tak mau..).. 

Paling hebat pun saya akan hire akauntan pastu tanya, 

Saya            : Camne keuntungan kita bulan ni.."
Akauntan     : Bagus, bos...
Saya            : Apa maksud awak bagus.. <----(bos kerek..)
Akauntan     : Keuntungan meningkat 20% bos..
Saya            : Wah! Bagus.. 
Akauntan     : Sales dan expenses pul.....
Saya            : Takpe2.. Sy takmo tau.. Cuma nk tau untung je.... Okay, balik dulu.. Tata...
Akauntan     : ............

Tapi sebagai bos, korang patut amik tau dan mesti tau serba sedikit; sebab kebarangkalian utk staff gelapkan duit syarikat adalah tinggi kalo bosnya bersikap seperti "SAYA" di atas.... Jadi, nnti masuk la kursus akaun kalo dah ada syarikat besar yer...

Okay, tu je kot....
Diharap kpd anda yg 10% tu, sedikit sebanyak dapat mempelajari sesuatu secebis ilmu yg saya kongsikan ini... Rasanya ilmu ni takde kat tenet kalo korang Google pun.. Kalo ada pun mesti dlm English.. dan lepas 4 perenggan terus click back sebab boring sgt nk baca sampai abes... (saya macam ni la...)

Dan di bawah ni ada sedikit NOTA KAKI utk peringatan buat korang....

Sekian.. Wassalam....

Nota Kaki: 

Untk lebih detail lagi, korang boleh pecahkan page SALES ni kpd beberapa page seperti SALES utk COD, SALES utk CIMB, SALES utk MAYBANK, SALES utk PAYPAL. Ini akan memudahkan korang track duit dlm akaun bank tu adalah duit hasil jualan, duit mak ayah bg, atau duit loan atau ape2 je duit yg muncul dari sumber lain... Tapi utk yg baru2 start nk wat akaun; sebaiknya guna SATU PAGE SALES je dah ok. Bila rasa perlu nnti baru up-grade k...;)

Detail utk PURCHASES pula ialah pecahkan kpd PURCHASES CASH, PURCHASES DEBIT CIMB (utk belian dgn debit card), PURCHASES PAYPAL dan lain2 yg sesuai ngn keperluan korang cam CREDIT CARD ke...

EXPENSES pun bole dipecahkan kpd beberapa page yg lain mcm EXPENSES POSLAJU, EXPENSES STATIONARY, EXPENSES PLASTIC, EXPENSES PETROL, EXPENSES WAGES dan sebagainya.. Camne nk tau ia perlu dipecahkan... Bila senarai "dia" terlalu byk dlm page EXPENSES; bermaksud, ia sudah bersedia utk berpindah ke page sendiri dan mula berdikari.. Contohnya cam tiap2 hari pi pos brg, dan tiap2 hari upah org packing brg; jadi POS dan WAGES dan bole ada page sendiri... (Poslaju dan Wages jerit: Yay! :D)

Untuk memudahkan korang tracking setiap wang yg keluar, sila amik resit setiap kali beli brg... 

Sebaik2nya buat filing utk resit2 yg korang dapat... The best ialah 1 company, 1 fail...
Tapi utk permulaan bole buat 1 fail dan guna kertas kaler2 tu untk asingkan setiap company (lupa plk nama kertas tu)... Ni utk memudahkan korang rujuk harga borong yg korg dpt dari supplier.. 

Ada satu lg buku yg dinamakan journal..
Ayah saya suruh saya buat utk memudahkan track down kuar masuk duit harian... Tapi saya memang malas... Jadi saya jawab, "buat" jer... HUhuhu....
Journal ni cam buku akaun bank. Ada column BIL, PERKARA, DEBIT dan KREDIT. Cam bank statement la rupa dia. Bole gak jadikan BUKU NOTA korg sebagai JOURNAL.. Mmg ia mmg sgt membantu dan korg takkan garu kepala dan termenung lama2 depan buku akaun semata2 nk ingat mana perginya lagi 20sen... (padahal masuk tandas awam, lupa nk catit..)

Sila share info ni kpd mereka yg memerlukan.. Dan jangan lupa kreditkan kpd saya tau.. Penat saya menaip panjang lebar ni.. Sian saya.... :(


15/09/2011

Baby...

Salam....

Sy tak tahan betul tgk video ni..
Walaupun takde kene mengena ngn craft, tp nak share gak...


Tak kelakar kalo tak dapat faham apa baby ni cakap....

Wassalam...


14/09/2011

Mini Felt Pack

Salam...

Dah jarang post pasal order customer dan ready made items...
Sebabnya malas nak show-off..
Nak2 bila terserempak design yg sama (yg saya reka) kat blog org lain yg dijahit oleh org lain dan state kat bawah tu, "for sale"...
Pergh.. Sentap siot!!

Tapi memandangkan saya tak register it as my pattern..
Dan mengikot akta yg berkaitan ngn internet, setiap gambar, atau cerita, atau apa2 hasil artistik, karya dan sebagainya yg dipublish kat internet (tanpa register n trademark) maka hasil artistik dan karya itu boleh digunakan oleh sesiapa saja tanpa perlu minta izin dari tuannya...

Penah baca hal ni kat suratkabar aritu..
Tapi tak tau la kot2 ada akta baru yg digubal...
Malas nak cari....

Yg saya tau bile design kita ditiru dan dijual pulak; memang sentap abes!
Paling best jual murah2 plk tu....
Sabar je la...
Tapi org yg tak kreatif ni tak perlu la diamik port sangat..
Customer akhirnya dapat menilai sejauh mana ketelitian dan kasih sayang yg dicurahkan ke atas setiap produk yg dihasilkan... Nama pun handmade kan... (Perghh... ayat.. :P)

Ok, cam biasa la kalo post kat Asma-Felt-Box ni; mukadimah mesti nk panjang lebar...
Tapi yg nk diceritakan sebenarnya mende lain...

Kali ni saya nk memperkenalkan Mini Felt Pack; ataupun Felt Pack versi Kecik...

Inilah rupa mereka..

MINI FELT PACK ini mengandungi...
Polyester Felt 30 Kaler
Setiap satu saiznya memang kecik iaitu 11.5x12.5 (alamak ai.. Keciknyer..)
HArganya  RM12 setiap pack tidak termasuk postage...

Ini ialah mereka bila amik gambar guna flash..

Mengapakah mereka muncul...

Mereka muncul akibat dari beberapa customer yg request kerana:
1. Nk tgk dulu qualiti felt ni. Nak beli pack besar, takot nnti tak sesuai, tak guna plk.
2. Baru belajar wat felt craft dan nk byk kaler.
3. Nak budget...

Oleh itu, saya dengan kembang ati menyediakan Mini Felt Pack ni utk anda yg memerlukannya...
Sila la email utk order. yer...

Mekasih korang.. ^_^

Wassalam...


11/09/2011

Sape Belom Dapat BArang...

Salam...


Ni ialah Starter Pack versi Excited yg bernilai RM35.00 termasuk postage....


Saya nak buat satu pengumuman...

Sesiapa yg dah byr tapi belom dapat2 lagi barang, sila email saya di asema84@gmail.com.
Saya mengalami Short Term Memory Lost.. 
(dalam hati: Sebenarnya senarai order dah hilang.. Kui..kui..kui..)


Mekasih.. :)


Dan skrg tgh siapkan satu projek yg sangat menggembirakan hati saya...
Ya! Projek itu memang sgt menggembirakan (hati saya)..

IsyaAllah saya akan launch minggu ini...
Huhuhuhuhuhu...

Mesti bekerja kuat! CHAIYUK! CHAIYUK! ASMA!!! :D

Wassalam....



09/09/2011

Kucar Kacir

Salam...

Ini ialah Hair Clips BUnga Simple...



Idop saya agak kucar kacir...

Sejak Isnin lepas, saya tolong makcik kat gerai pisang goreng...
Sebab pekerjanya yg 2 org tu belom balik dari Thailand...
Start kul 8 sampai Maghrib...

Balik umah terus je reply email, packing brg dan wat delivery kat area Kuantan...
Lewat malam baru jaet2 sampai tak larat baru tdo...

Tapi naseb baek sempat siapkan brg2 on-time (walaupun sambil jaet, sambil nanges...T__T)
Dan pos barang pun curi2 kuar time tak ramai org kat gerai...

Macam hape jer kejap2 basuh pinggan, kejap2 jaet,kejap2 buat air, kejap2 reply sms customer, kejap2 bungkus pisang goreng, accept kol customer, kejap2 goreng pisang goreng... MUka senyum, tapi hati nanges duk pikir sempat ke tak sempat dll...

Akibat kucar-kacir, dah tersilap tak masukkan 1 dozen keychain ring dlm order customer...
Dan juga tak masukkan balance dlm 2 parcel...
Malam tu pi bank terus transfer duit kat cash deposit...

Sy takleh guna online banking utk transfer duit sbb tak dpt number TAC tu melalui sms...
Tapi bagus jugak..Takde la shoping sesuka ati...
HUhuhuhu....

AKibat kucar kacir jugak, saya lupa nak reply tracking no kpd customer..
Dan tersilap bg tracking no kpd customer lain la pulak...
HAdoi.. Macam haper je service Asma-Felt-Box ni...

Dan customer yg beli e-book tu pun, ada antaranya yg dh byr tp belom dapat...
Kejap2 dpt email, kejap2 dpt sms reminder dari customer...

Mekasih2 krn remind saya...
Dan minta maaf sebab asyik silap2 jer...
Dan terima kasih kerana tak marah saya...
Sian saya ni... <--(minta simpati.. HUhu..)

Tapi kan....
Saya rasa sangat bersyukur...
Lepas baca kat forum2, groups dan FB yg berkaitan dgn craft n online business; saya dapati diri saya sangat bertuah...
Sebabnya saya tak pernah dapat customer yg cerewet, atau pemarah, atau suka merengek2, atau suka bargain tahap baboon, atau banyak songeh, atau back-out last minit, atau tipu cakap dah byr padahal belom, atau asyik2 nak sukar2 order, atau nak paksa2 orang pos brg cepat atau siapkan order cepat, atau suka maki2 kalo tersilap atau terlambat... seperti yg selalu dibincangkan kat forum2...

Customer yg saya dapat seme jenis cakap baik2 n remind baek2 atau bg nasihat baek2...
Dan kalo sy dah silap, atau lambat; dorang boley maafkan atau minta gantirugi secara elok2...

Bila baca kat forum isu2 customer yg mcm2 pe'el ni, saya takleh nak komen ape2...
Sebab sy takde pengalaman ni berurusan yg orang camni...
Dan harap2 akan terus camni sampai ke akhir hayat.. ^__^

Erm,...
Tadi tak tau nak tulis aper..
Sekarang tak jumpa nokhtah pulak...

K, la...
Sorry, korang terpaksa baca saya membebel (lagi..).. HUhuhu...

Wassalam...

04/09/2011

Button LOVE dan BUtton FLOWER (11mm)

Salam...

Seperti yg dijanjikan, buttons baru dh pun sampai...

BUTTONS BUNGA

 Ada 5 kaler
Diameternya 11mm
Harga: RM1.50 sepaket (10pcs)

Ini adalah perbandingan saiz dgn button bunga yg sebelom ini...
 Button atas tu yg 14mm...
Button bawah 11mm

Ada satu lagi buttons baru...

BUTTON LOVE

 Yg ni pun ada 5 kaler...
Dan diameternya pun 11mm..
RM1.50 sepaket (10pcs)

Ni ada perbandingan saiznya...
Button atas yg 14mm...
Button bawah yg 11mm

Buttons lain ada kat SINI
Saya dah kena selesema...
Idung ni sumbat2; kepala pulak saket...

Apepun; hari ni Asma-Felt-Box dah start beroperasi semula...
Arini pos barang, restock materials, dan start jaet2 ready-stock utk letak kat beberapa kedai...

CHAIYUK!

Wassalam...



02/09/2011

SI BUnga Lipat

Salam....

Nak update blog tp tak tau nak cakap apa...
Ni adalah gara2 perut yg membulat...
Membulat sebab pregnant kuih raya...
Hohoho....

 Ini ialah brooch...
Saya tak tau nama dia siapa..
Jadi saya menggelarnya Si BUnga Lipat...

Button baru dh sampai...
Bentuk bunga dan LOVE..
Yg ni kecik sket...
Saiznya 11mm...

Nnti sy update ek.. >_<

Wassalam...