30/05/2011

Bantal Baby Boy

SAlam...

Ni 2 biji batal yg saya wat aritu....


1st time wat bantal utk baby...


Sy cuma jahit tulisan.. YG lain2 tu upah org laen jaet... 
Kasar kan jahitan tu...

Sekarang ni (bukan sekarang je, malah dah berbulan2 lepas lagi) RightBrain Thinkers Group asyik discuss pasal ceduk2 design... Walapun kita tak patternkan design sendiri (maybe sbb ramai tak tau camne nk patternkan design) tapi terkilan sgt bila tgk design kita, org lain duk buat, paparkan di blog masing2 dan jual...

Although, it's not a big deal bg mereka, tapi utk hasilkan sesuatu yg novel atas dasar kreativiti sendiri adalah satu proses yg amat menyaketkan kepala sebenarnya...

YG paling best bila ada yg copy gambar dan terus tepek je gambar yg sama kat blog masing2... Sebelom post tu of course la dorg crops dulu kan.. Saya belom pernah kene, tapi dah ramai sangat yg kena...

Harap2 saya tak kena la sebab design saya pun biasa2 je (dan design yg novel mmg saya tak upload. Better jual offline je)...

Skrg ni everytime nak upload gambar, saya mesti nak pikir 14 kali... Kalo design yg biasa2 tu tak kesah la.. Tapi kalo design rekaan sendiri, selalu je tak jadi post.. Sebabnya mesti la takot...

Baru2 ni saya check kat statistic dan dapati sepanjang 2 minggu ni ada ramai yg copy gambar dari blog saya.. Tu yg cuak tu.. Paling byk gambar felt dan gambar design yg comey2... Tertanya2 depan nk watpe ngn gambo tu...

Kalo sebagai rujukan takpe la.. Jgn tetiba tepek kat blog sendiri n claim hasil jahitan sendiri... Kalo ada pun yg wat camtu, jgn sampai saya jumpa.. Sebab saya bukan crafter yg lemah lembut gemalai...

Saya crafter merangkap Orang Super Saiya yg akan memporak-perandakan bumi bila dah marah <--hyperbola...

Wassalam....

27/05/2011

RBT 1st Event..

Salam...

Korang yg pegi HAri Belia Negara dari 27-29 Mei ni; jgn lupa singgah2 la ke Lorong Seni...
Group RightBrain Thinker telah buka 2 booth jualan brg2 handmader...
Booth No. 4 dan No. 5 tau....


Ni la poster @flyers yg dah direka oleh dorang...
Nampak tak nama saya tu...
Ala yg No. 2 dari kiri tu...
Huhuhuhuhuhu....
Sukanya tgk nama sendiri kat atas flyers ni...

Sedey, tak dapat pegi...
Peruntukan tak mencukupi....
T____T

InsyaAllah tahun depan saya join...

Wassalam...


26/05/2011

My Masterpiece..

Salam...

Jom tgk special request....
HUhu.. NI kira MasterPiece saya la ni...
Mmg syg sgt2 nk bg kat customer tu....



Bantal Gergasi....

TAkde la gergasi mana pun...
Ni bantal standard yg bantal kita wat tido tu...
Customer tu nak sangat sayang dia tdo atas bantal ni..
Huhuhu...
Comel betul la...

Sajak di atas tu adalah gubahan customer tu sendiri...
Gasak la.. Asalkan mereka bahagia...
Weeeee... ^_^

Wassalam...



25/05/2011

Big Project Completed!

SAlam...


Baru pas pos brg utk dijual kat Hari Belia kat Putrajaya ujung minggu ni...
Planning nk wat 100 pcs, tapi cuma mampu wat 72pcs (dan sebiji darinya telah dirembat oleh adik tercinta..)
Harap2 semuanya berjalan lancar pd hari itu dan saya pun tak sure mampu ke tak nk join pi Putrajaya...
Kewangan seolah2 tak mengizinkan.. :'(
Apepun kpd RightBrainTHINKER (pitstop only 4 CRAFTER) yg yg turun padang hari itu, CHAIYUK! CHAIYUK! diucapkan...

Ni nk show-off produk2 yg dah dipos...


 Big Flower Brooch

 LOVE brooch

 Flower Hair Clips

 Butterfly Straps
 Mini LOVE  Straps


 Owl Keychains

 Big FLower Brooch Design 2

 Tu la antara 72 pcs brg yg nak dijual..
Actually ada lg 12 purse yg dah siap dipotong dan dah siap design dah pos, tapi saya dah totally flat n surrender.. Pg td dah jahit sebiji, tp tgk jahitan betul2 tak cantik.. Maybe badan dan sampai limit kot..
Paksa2 pun nnti tak dapat jahit jugak...


Semenyer telah dipacked dan dipos kepada mama baru...
Baby seme jgn nakal duk ngn Mama Mona tau...
Mama cayang baby seme...
Muah!

Wassalam...

23/05/2011

DIY Simple Sticker Label

Salam...

Sempena bersama2 meraikan Hari Belia Negara akhir bulan ni, saya dah decide nk join booth The Right Brain Thinker (RBT)...

Saya tidak dapat menghadirkan diri, namun itu tidak mematahkan semangat saya untuk join sama...
Dorg mengalu2kan members yg nk letak barang, jadi saya pun apa lagi dengan penuh semnagat (tgk, sampa dah salah taip) memulunkan diri utk menjahit 100 items utk hari tersebut...

Setakat ni, dah siap 62 pcs items...
Eh, ye ke... Tapi tak nampak cam byk pun... Mybe sbb items kecik2 je yg say wat ni....
Disebabkan nk letak kat booth tu nanti maka kami wajib packing cantik2 dan letak label masing2...

Tadi dah minta adik wat design label yg tersangat simple...
Satu minit je dah siap dah... (tau la hang nk tgk Masked Rider W, sampai ati wat cepat2...)
Dah dapat tu, cepat2 saya pi ...... ala... pakwe ni kan... Jap, nk balas mesej jap...... Korang tgk gambar kat bawah ni dulu ek....


 Demi menjimatkan kos, saya print out sekeping label byk2 yg adik saya designkan tu lalu saya fotostate kat atas kertas sticker...
Abes citer.... 
<---kedekut.... X( ------>

Bukan kedekut... Meh nengok sini meh....


Gambarajah di atas menunjukkan 3 jenis label milik syarikat yg sama tetapi ditempah dari tempat yang berbeza...

LABEL YANG ADA MUKA SOTONG itu adalah sticker label saya yang pertama..
Ditempah di kedai printing dlm bentuk yg besar dan saya potong2 sendiri...
Siap selepas 2 hari...
Kos sekeping 30sen...


LABEL KUNING tu ialah sticker label kedua yg saya tempah dari sorg member...
Ditempah dalam bentuk yg besar gak dan sy potong2 sendiri...
Siap lepas 4 minggu....
Kos sekeping 40sen...

LABEL IJAU tu ialah yg adik saya designkan dalam temph 1 minit.. (Adik saya student Art n Design Tahun 3 sbb tu la teror sgt bab2 komputer ni... TAk cam sy cuma tau guna tenet....) 
Kemudian saya print dlm kertas A4 dan pegi fostostate kat kedai depan tu...
Siap dalam setengah jam....
Kos 2sen sekeping.... DUA SEN tau.. Bukan 20sen....

Tanpa befikir panjang PEMENANGNYA IALAH...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


LABEL IJAU YG TERSANGAT COMEY INI...

Ulasan Juri:

"Label Ijau memang layak menang kerana pemilihan warna yg tepat dan sesuai dgn bentuknya yg comel serta menepati ciri2 syarikat"

"Saya belom pernah melihat label yg begitu simple, memikat hati dan dalam masa yg sama audience terus dapat menerima mesej yg ingin disampaikan."

"Ia jauh lebih murah, siap dalam tempoh yang sangat pantas, ringkas dan tidak terlalu banyak warna serta corak. Sekali tengok, mata terus tertumpu pada penegasan utama itu."

Kesimpulannya : SIMPLE (baca cheaper) is BETTER

Wassalam...

21/05/2011

Pokok sampai Rumah....

SAlam...

BAru2 ni sampai satu parcel kecik dari luar negara...
Seingat saya, saya order felt tp takkan la kecik macam ni parcelnya...
Takkan la supplier gulung2 felt sampai jadi sekecik ni gara2 nk jimatkan kos postage.,.,..

Dengan penuh tanda tanya dan rakusnya saya menyiat2 wrappernye yg ternyata tersangat kuat di seal....
Maka muncul la.....



Button kayu bentuk pokok yang tersangat la comelnye...
Wooooooo.....
Saya sangat sukakan nature, nak2 kayu pulak tu...

Waideminit....
Bila masa pulak saya beli button ni...
Betul, saya ada ushar hari tu, tapi bila masa pulak saya bayar...

Dengan penuh sifat profesional, saya pun mengecheck akaun Paypal saya...
A'ah, betul la saya dah byr...
Tapi tak igt pun saya ada klik utk bayara button ni...

Takpe la .. Dah jadi kan....


So, sape2 nak beli button kayu yg menawan hati ni, bole inbox saya yer...
Harganya 20sen sebiji...
1 pack = 12 biji = RM2.00

Ermmmm.... Bau kayu yg sungguh mengasyikkan...
Huhu.. Sayang nk guna.... 

Wassalam...

P/S: Apesal gambar ni laen2 kaler.. Tak paham la kamera ni.. :(

Bulk Order...

SAlam...

NI order lama bebulan2  yg lepas... Tak ingat nk upload...
Byk lagi yg tak igt nk amik gambar pun..
T_T

 Alamak, gelapnyer...

 Haha... Tak muat.. Kena amik belah kiri dan belah kanan...

Macam byk la pulak designnyer...
Nampaknya akibat kejar pending order, saya dah jadi kurang kreatif...

Harap dapat refresh semula...

Ganbatter Neh!!!

Wassalam...

19/05/2011

Watermark guna Photoscape

SAlam....

Saya baru je discover camne nk wat watermark dgn guna Photoscape...
Kalo Photoshop mmg sy tak reti...
Ni pun saya extendkan dari tutorial kat group Right Brain Thinker.. (RBT)
Tapi yg ni sy wat step by step utk korang yg payah nak faham macam saya..
Ngehehehe....

So kpd korg yg nk wat watermark tp tak pandai (macam saya), meh nak share cara yg sgt simple ni...

Ops... Sebelom ape2 sila download dulu software tu kat SINI

1. Bila buka Photoscape tu, korg akan nampak ni...  SO klik kat "EDITOR"


2. Pastu korang pilih gambar mana korg nak.. Tgk kat anak panah tu yer....

 Saya pilih gambar Mini Strap ni je la...

3. Sekarang nak tambahkan watermark kat atas ni... Korg klik kat OBJECT dan klik icon GAMBAR tu...
Sila tengok anak panah merah...



4. Sekarang pilih PHOTO (yg saya dah bulatkan tu..)



5. Pilih la gambar yg korg korg nk jadikan watermark tu.. Memandangkan saya belom reka lagi watermarknyer, so saya pilih gambar kartun comel ni je la,.. sbg contoh...



6. Dah klik tu, gambar kartun akan muncul kat tengah2, dan tak semena2 ada satu kotak muncul...
Adjust transparency gambar kartun tu dgn adjust OPACITY pada kotak tu...



 7. Tengok ek, saya adjust jap... Ha.. Kan dia nk hilang tak hilang... Adjust ikot kesesuaian jiwa masing2...
Pastu klik OK



8. Bole la adjust kedudukan watermark korang tu dgn drag ke mana2 area yg korg minat...
Kemudian SAVE



 9. Kalo takmo letak gambo pun bole.. Kita letak tulisan je nak...
Meh, klik kat OBJEK pastu klik huruf "T" (seperti dlm gambar)



 10. Pastu taip tulisan apa yg korg nak.. Saya taip "ASMA FELT BOX"
Kemudian adjust jenis font, kaler dan saiz...
Nampak tak OPACITY yg saya bulatkan tu... Itu la tempat nk adjust tansparency... Jom kita main2 kat situ...



11. Adjust2 la ikot kegembiraan hati anda.... :D



12. Pastu bole adjust kedudukan watermark  dgn drag je kat mana2...
Kemudian SAVE cam biasa...


Ha... Senang kan....
Sebenarnya byk lg unction lain kat Photoscape ni utk korang adjust2 gambar...
Saya baru je discover yg ni satu, pasni ada masa saya godek2 lg dan share lg ngn korang yer...

Kalo korg nk apply tutorial ni dlm kehidupan seharian, satu je saya minta...
Minta korg wat watermark korang cantik2 dan gempaq2 punya...
Jgn wat cincai cam saya punya tau...

Selamat Berjaya.. (^_^)

Wassalam...

18/05/2011

Project: 100 Items for RBT Booth..

Salam...

INi adalah simple design utk HP Case...
Actually dah lama da ni, tapi baru nk upload..
Byk lg yg belom upload dan byk lagi yg tak sempat amik gambo...




Utk Hari Belia Negara kat Putrajaya nanti, saya tak perlu buka booth..
Sebabnya, groups saya iaitu Right BRain Thinker (RBT) dah decide utk buka booth for the groups...
Ada antara ahli yg duka area sana bersetuju nk sewa n jaga booth tu, manakala saya pula salah sorg ahli yg akan menyumbangkan barang...

Wah! Sangat excited...
Actually, saya nk join jaga booth kat situ (sebab saya kan mmg suka menyebok); tapi tak bese area Putajaya dan peruntukan buat masa ni kurang mengizinkan.. Jadi saya akan bg barang je la... Harap2 semenye akan berjalan dengan lancar...

Oleh itu, my next project ialah:
100 items for RBT's Booth for Hari Belia Negara...
Akan update items kat sini daily...

CHAIYUK!!!

Wassalam....

17/05/2011

Borong Lagi Craft Supplies..

Salam...

Aritu sy dah pi memborong sampai kontang duit...
Haha.. PAdan muka...

Jom tgk ape sy beli semalam...



 Colourful HP strap... Comelkan,... HUhuhu...



Keyring....


Ni muka mereka yg sebenar.. Weeee.....


Ni tak tau la name ape...
Brooches kot...

Ada 2 saiz tau...


NI yg kecik...

Ni pulak yg besar sket...

Ada byk lg sy beli cam hair clips, bow pin, hairband, dan craft supplies laen yg mudah nk cari kat mana2...
So brg2 yg dlm gambar sahaja la yg akan masuk kedai....

Erm.. Malas la pulak nk update....

Wassalam....


16/05/2011

Selamat Hari Guru...

Salam...

Ni Special Request dari adik bongsu sy yg 9 tahun yg comel dan kuat membebel tu...
Dia minta wat something utk 3 org cikgu kesayangannya sempena Hari Guru...

Jom ushar...

 Sebenarnya time jahet ni sy langsung takde mood, tapi adik bongsu tu setiap saat tanya, "Dah siap da order Anis.." Adoi, tak larat nk dgr..
Kadang2 dia cakap, "KAklong tak menjahet ke. Order Anis camne.." 
Saya cakap, "Sabar la.. Nanti Kaklong buat la.."
Dia cakap, "Anis nak Sabtu malam tau.. Kalo tak siap, Kaklong kene denda..."
Amboi, sesuka ati je minat bebel ni sorang...


Sebenarnya (lagi) saya nak wat design depan je, tapi Anis nk gak letak nama cikgu... So terpaksa la buat jugak...
Actually saya kurang suka menyulam, tapi demi adik tersayang kugagahi jua....

Wassalam...


15/05/2011

Entry Saja2 Membebel...

SAlam...

LApar la... Jom makan apple....



Nah, amik sorg satu... :D

Nape ntah saya ni cam gian je nk update blog, tapi tak tau nk update ngn aper...


Baru siap potong2 pek felt utk di pos esok...
Ini ialah Tri-Tone Felt Pack.. 
KAler pun dah start berkurangan.. Dah order dah minggu lepas, tapi amik masa la jugak nk sampai...
Kaler itam laju betul jalan....


NI antara yg belom diikat lagi...
Ada lagi nk potong tu tapi mood memotong dah abes...
Skrg mood nk jahet brooch bunga besar....

Sape yg baca  post Amarah Saya, utk pengetahuan korg saya pun bg org yg samam potong bentuk bunga besar2... 
Hasilnya sama gak.. Bengkang bengkok dah takde gaya bunga dah... 
Gaya cam roda2 mesin merentas masa (tak tau namanya..)

Sepatuntya bunga jadi cenggini:


Tapi dah jadi cenggini:


TAk tampal gambar sebab malas nk amik gambar mende2 buruk...
Susun2 heat semalam utk amik gambar pn dah saket hati tahap babun...
Nak lupakannya...

Okey, nak sambung wat brooch...
Td dah siap 3, nk wat lagi 7 biji, pastu wat brooch bentuk lain pulak...
Jom jahet sama2... 

Wassalam...


Craft Booth kat HAri Belia Negara....

Salam...

Ada sket lg order terbengkalai yg belom buat...
Dlm masa yg sama siapkan order yg minggu lepas punyer...

Ni salah satu dari order minggu lepas... (kot.. ke bukan ek..)

Saya rasa ia kelihatan seperti muka org...
Agak menakotkan la pulak...

27-29 Mei ni akan ada craft booth kat Putrajaya sempena Hari Belia Negara...
Sy nk sgt pegi sana n sewa 1 booth...
Tp tak penah langsung pi sana n tak tau keadaan kat situ...
Transport, accommodation, props, jalan2 nk ke sana, jalan2 kat Putrajaya--> BLURR...

Tapi nk sgt pegi... :(

Camne ek...

Wassalam...


Amarah Saya...

Salam....

BERITA HANGEN!!!!!!!

Sebab upah org jahet seme pun failed...
So upah potong je la... Jahet biar sy buat...

 Ini adalah hati yg telah dipotong oleh salah seorang pembantu saya...
Jumlah mangsa ialah seramai 80 dan ke atas...

 Ini ialah hati saya --> yg saya potong... (comey tak..)

 Yg atas sekali tu ialah hati saya...
Yg bawah yg ramai2 tu ialah hati pembantu saya...

 Yg tengah tu hati saya... Yg tepi2 dia tu bukan hati saya....
Sila lihat bentuk bahu masing2...

 Yg tengah tu hati saya... Yg tepi2 tu bukan...
Sila lihat bahu dan lekuk atau celah masing2...

 Yg tengah tu hati sy.. YG tepi2 dia tu hati org lain...
Sila lihat celah masing2...

 Tak sanggup nak tengok dah....
Tak sanggup nk tgk dan cakap apa2 dah...

Org ramai duk suggest supaya cari pembantu utk mempecepatkan proses...
Sy dah cari dan dah rugi...

Saya tak tau nk cakap apa dah...
SAYA SANGAT SANGAT SANGAT SANGAT MARAH...

Wassalam...