Watermark guna Photoscape

SAlam....

Saya baru je discover camne nk wat watermark dgn guna Photoscape...
Kalo Photoshop mmg sy tak reti...
Ni pun saya extendkan dari tutorial kat group Right Brain Thinker.. (RBT)
Tapi yg ni sy wat step by step utk korang yg payah nak faham macam saya..
Ngehehehe....

So kpd korg yg nk wat watermark tp tak pandai (macam saya), meh nak share cara yg sgt simple ni...

Ops... Sebelom ape2 sila download dulu software tu kat SINI

1. Bila buka Photoscape tu, korg akan nampak ni...  SO klik kat "EDITOR"


2. Pastu korang pilih gambar mana korg nak.. Tgk kat anak panah tu yer....

 Saya pilih gambar Mini Strap ni je la...

3. Sekarang nak tambahkan watermark kat atas ni... Korg klik kat OBJECT dan klik icon GAMBAR tu...
Sila tengok anak panah merah...



4. Sekarang pilih PHOTO (yg saya dah bulatkan tu..)



5. Pilih la gambar yg korg korg nk jadikan watermark tu.. Memandangkan saya belom reka lagi watermarknyer, so saya pilih gambar kartun comel ni je la,.. sbg contoh...



6. Dah klik tu, gambar kartun akan muncul kat tengah2, dan tak semena2 ada satu kotak muncul...
Adjust transparency gambar kartun tu dgn adjust OPACITY pada kotak tu...



 7. Tengok ek, saya adjust jap... Ha.. Kan dia nk hilang tak hilang... Adjust ikot kesesuaian jiwa masing2...
Pastu klik OK



8. Bole la adjust kedudukan watermark korang tu dgn drag ke mana2 area yg korg minat...
Kemudian SAVE



 9. Kalo takmo letak gambo pun bole.. Kita letak tulisan je nak...
Meh, klik kat OBJEK pastu klik huruf "T" (seperti dlm gambar)



 10. Pastu taip tulisan apa yg korg nak.. Saya taip "ASMA FELT BOX"
Kemudian adjust jenis font, kaler dan saiz...
Nampak tak OPACITY yg saya bulatkan tu... Itu la tempat nk adjust tansparency... Jom kita main2 kat situ...



11. Adjust2 la ikot kegembiraan hati anda.... :D



12. Pastu bole adjust kedudukan watermark  dgn drag je kat mana2...
Kemudian SAVE cam biasa...


Ha... Senang kan....
Sebenarnya byk lg unction lain kat Photoscape ni utk korang adjust2 gambar...
Saya baru je discover yg ni satu, pasni ada masa saya godek2 lg dan share lg ngn korang yer...

Kalo korg nk apply tutorial ni dlm kehidupan seharian, satu je saya minta...
Minta korg wat watermark korang cantik2 dan gempaq2 punya...
Jgn wat cincai cam saya punya tau...

Selamat Berjaya.. (^_^)

Wassalam...
Previous
Next Post »

8 comments

Write comments
anie
AUTHOR
16 November 2011 at 08:12 delete

terima kasih.. ilmu baru untuk saye.. hehe..

Reply
avatar
RandaLasa
AUTHOR
7 December 2012 at 09:15 delete

terima kasih...dah dpt 1 ilmu free pepagi ni...:)

Reply
avatar
RandaLasa
AUTHOR
7 December 2012 at 09:16 delete

terima kasih, dah dpt 1 ilmu free pepagi ni...:)

Reply
avatar
28 April 2013 at 15:23 delete

terima kasih Asma,

tutorial yang sangat mudah ikut. Buat sekali terus jadi :)

Jemput ke blog kami..

Reply
avatar
thenunu
AUTHOR
15 August 2013 at 22:57 delete

salam asma felt box, memang mudah la sangat tips ini. saya buat dan alhamdulillah ia berhasil. Jemput baca blog saya http://superdotnunu.blogspot.com/2013/08/cubaan-buat-watermark-yang-mudah-tanpa.html , saya telah kreditkan blog asma untuk tutorial yang useful ini. :)

Reply
avatar
asma langit
AUTHOR
15 August 2013 at 23:14 delete

Salam... Mekasih krn sudi baca n kreditkan...
Harap ia membawamanfaat kpd semua.. ^_^

Reply
avatar
Nor Dila
AUTHOR
20 August 2014 at 19:46 delete

salam kenalan sis,,,nice blog and tutorial,,,sudi2 singgah and follow my blog..tq ^_^

Reply
avatar

Copyright

Hakcipta Terpelihara. Dilarang mengeluar ulang atau menggunakan mana-mana kandungan laman ini dalam apa jua bentuk dan apa jua cara sama ada elektronik, cetak, mekanik, fotokopi, rakaman atau pengstoran maklumat termasuk sistem dapat kembali tanpa mendapat kebenaran bertulis pemilik hakcipta.