29/11/2010

Blog Review untuk Creative Blogger

Salam...


Tetibe saya baik hati la pulak...
Saya planning nak wat blog review utk creative blogger...


Tujuan sebenar: 
- Bosan, setiap entry asyik CRAFT of THE DAY dan tampal gambar je... Nk tambah variasi dlm blog..
- Nak kenal2 blogger yg creative... Mane la tau ada produk atau service yg rare dan menceriakan hidup..
- Nak exchange banner...


Syarat:
- Ada blog
- Blog yang share projek dan kreativiti korang. Contoh, jahitan, lukisan, pertukangan, atau apa2 saja yang blog owner buat dengan tangan sendiri. 
- Blogshop pun diterima asalkan items tu buatan tangan (handmade, art-work)
- Terbuka kepada seluruh warga bumi...


Cara menyertai:
- emailkan saya: (asema84@gmail.com)
  1. Nickname
  2. Blog URL
  3. Banner 125x125
  4. Tiga handmade/art-work paling cool yg korang wat sendiri. Kalo ianya service atau untuk dijual, sila nyatakan sekali harganya...
  5. Berikan serba sedikit maklumat mengenai korang dan blog korang. Apa2 maklumat menarik utk dikongsi bersama.. Kalo ada tutorial atau tips yg simple2, itu adalah amat digalakkan...

Banner blog tersebut akan saya tampal di sidebar selama sebulan bemula dari tarikh review tu disiarkan..
As a return, sila la bersetuju utk tampalkan  banner saya ni (berserta dengan link ke blog ini) di sidebar blog anda..
Walaupun banner ni hodoh, tapi bersabar la yer.. Sebulan jer...


Inilah banner yang menakutkan tu... Muahahaha...

BAYARAN: Tak perlu bayar... Kalo nk bayar juga, bagi singgit ke tabung masjid...

AMARAN: Blog saya ni tak popular dan takde trafik.. Review ni dibuat sekadar suka2 nk share dan berkenalan dgn mereka yg kreatif. Jadi, kebarangkalian blog anda akan trafik jem setelah review ini disiarkan adalah rendah. 

Review akan dibuat sebulan sekali atau dua kali sebulan...
Jangan segan2 k... 

Wassalam...

27/11/2010

Handpone Pouch Dwi-Kaler

Salam...
Craft I've made recently...


Handphone Pouch...


 Ni mukanya sebelah yg pertama...

 Ni mukanya sebelah yang satu lagi...

 Sebelah dalamnya pulak...

Sebelah dalam yang posingnya berbeza...

Ni saiz standard HP la...
Kalo blackberry ke, Iphone ke saya tak tau...
Sebab saya tak penah memegang kedua-duanya...

Baru balik dari kendri dan jalan2 ngn mak saudara...
NI nk sambung jahit lagi...
Baru td dpt 4 order baru,..

Kene siakan cepat!
Henshin!

26/11/2010

Mini Purse FLower..

Salam...

Igt tak mini purse for kids yg saya bt utk adik2 saya tu...
La ni muncul langi dengan pattern terbaru...
Jeng.. Jeng.. Jeng...

 Muka depan dia yg cute tu.. 
Huhu...

 Ni posing ala2 Dunhill

 Jangan pandang belakang....

Ni gaya seksi sket..
Ala kat kolam renang..
Dedah2 sket.. 
Huhuhu...

Sedih!
Belom dapat buka kedai lagi next month. Tak tau bila boleh....
Woo....Woo.... T_T

Sedih sgt nk guling2 jer....
Tp depan owner kedai, berlagak cool cam takde masalah jer...

Waaa!!!!


25/11/2010

Pendrive Case

Salam...

Nak try buat pendrive case plk...

Ni muka depannya...
 
 Ni muka belakang...

 Saya ikot saiz pendrive adik saya

 WooHoo.. Macam muat jer...

Yay! MUET2... 
OPs.. Muat-muat jer...
Seronok2!

K, nak sambung bulk order plk...

Wassalam....


24/11/2010

Borong

Salam...

Dh siap scan n defragment...
Tp AVG kata takde virus pun..
Leh caya ke AVG ni....

Aritu dah siapkan order borong dari sorang ejen...


20 biji semuanya..
Cuma tunggu payment dan bleh trus pos...

Smlm adik saya komplen...
Katanya tak suka tgk blog ni...
Blog ni tak nampak mcm saya...
Sebab pink sangat tak sesuai dgn karakter saya...

Iyo la..
Kene henshin lg la nmpak gayanya...

Tgh jalan2 cari idea, tetibe terserempak ngn pakwe saya..
Lalu saya luahkan masalah yg terbuku di hati ini..
Dan dia telah memberikan satu cadangan header yg sangat menarik...
Saya sangat gembira lalu terus menerima lamaran tersebut...
Dengan syarat dia kene la jadi model, baru gempaq!

Huhuhu...
Dengan paksarela dia bersetuju lalu memegang papan "Welcome" dengan muka yg tak ikhlas...
Tak caya tgk header saya kat atas tu..

Huhuhu...
Wassalam...

Re-Branding yg Betul Punyer...

Salam...

Ingat tak saya penah tunjukkan header yang ala-ala klasik yg saya nk guna sangat tu,..
Nampaknya ia akan terus kekal menjadi kisah klasik untuk masa depan..
Header tu mmg saya suka, tapi makin lama tgk, main mengantuk la plk..

So saya dah buat header yg korang nampak kat atas tu..
Dah blog ni pun dah di cat menggunakan kaler yg senada...
Kenapa hitam pink....
Ntah la... Takde sebab2 tertentu...
Cuma saya sangat suka hitam dan sangat tak suka pink..
Bila digabungkan jadi la diri saya yg sebenar..
Seorang manusia yg ada buruk baik, kuat dan lemah...
Ketaksempurnaan yang menjadikan manusia itu sempurna (ni Edward Elric yg cakap)

Huhu...
Berapa hari ni balik kampung, beraya...
Raya2 pun masih menjahit lagi tau...
Tapi takleh upload sbb lappy saya ni sangat slow tahap siput mengantuk disorongkan bantal.....
Adik cakap lappy sy ada virus sbb dia jumpa virus dm harddisk dia yg sy pinjam utk tgk kamen rider...
Tp saya tak pecaya langsung..
Hard disk dia tu yg virus, sbb sebelum ni lappy saya tak pernah seperlahan ini...
Ni bukan tahap perlahan, tapi dah kejap2 hang... Lama plk tu...
Saya taip entry ni pun dah amik masa sejam, percaya tak...

Pasni sy nk scan dengan bersungguh2..
Pastu nk uninstall apa2 yg adik2 sy download senyap2 (td terjumpa software Game Michael Jackson Moonwalker. Game camni pun budak2 ni maen...)
Pastu nk defragment...
Pastu nk bg lappy ni take a nap...

Pastu leh upload gambar!
Huhu..
TAk sabar betul..
Dah lama tak tulis blog, rasa gian la plk...

Wassalam.....

23/11/2010

Re-Branding yg Betul Punyer...

Salam...

Ingat tak saya penah tunjukkan header yang ala-ala klasik yg saya nk guna sangat tu,..
Nampaknya ia akan terus kekal menjadi kisah klasik untuk masa depan..
Header tu mmg saya suka, tapi makin lama tgk, main mengantuk la plk..

So saya dah buat header yg korang nampak kat atas tu..
Dah blog ni pun dah di cat menggunakan kaler yg senada...
Kenapa hitam pink....
Ntah la... Takde sebab2 tertentu...
Cuma saya sangat suka hitam dan sangat tak suka pink..
Bila digabungkan jadi la diri saya yg sebenar..
Seorang manusia yg ada buruk baik, kuat dan lemah...
Ketaksempurnaan yang menjadikan manusia itu sempurna (ni Edward Elric yg cakap)

Huhu...
Berapa hari ni balik kampung, beraya...
Raya2 pun masih menjahit lagi tau...
Tapi takleh upload sbb lappy saya ni sangat slow tahap siput mengantuk disorongkan bantal.....
Adik cakap lappy sy ada virus sbb dia jumpa virus dm harddisk dia yg sy pinjam utk tgk kamen rider...
Tp saya tak pecaya langsung..
Hard disk dia tu yg virus, sbb sebelum ni lappy saya tak pernah seperlahan ini...
Ni bukan tahap perlahan, tapi dah kejap2 hang... Lama plk tu...
Saya taip entry ni pun dah amik masa sejam, percaya tak...

Pasni sy nk scan dengan bersungguh2..
Pastu nk uninstall apa2 yg adik2 sy download senyap2 (td terjumpa software Game Michael Jackson Moonwalker. Game camni pun budak2 ni maen...)
Pastu nk defragment...
Pastu nk bg lappy ni take a nap...

Pastu leh upload gambar!
Huhu..
TAk sabar betul..
Dah lama tak tulis blog, rasa gian la plk...

Wassalam.....

19/11/2010

Dah Dapat Premis...

Salam...

Mungkin rezeki kot...
Ada seorang organizer offer saya sebuah premis kecik dgn sewa yg tak masuk akal...
Saya de-phrase semula yer...
Sewa RENDAH yg tak masuk akal...

Pada mulanya, ingatkan kongsi kedai separuh2...
Rupanya mmg nk sewa sepenuhnya utk saya...
SUKA!  SUKA!...
Tp takleh suka sgt cos takde pengalaman buka kedai....

So saya accept dan citer kat ayah...
Huhuhu...
On da way nk citer kat ayah tu mmg dah doa byk2  supaya ayah setuju...
Alhamduliilah ayah setuju..
Suka sgt...
Macam nak guling2 ke sampai ke dapur...

Start 1 Dec 2010 ni...
Alamak...
Cam byk keje je nk buat...

1. Siapkan bulk orders para ejen
2. Buat produk byk2 utk display kat kedai (takkan buka kedai tapi kosong je dlm kedai tu kan)
3. Perabot and displayer (alamak! Kat ne nk cari displayer..)
4. Promote - cari idea nk promote cammana
5. Daftar Perniagaan --> sangat2 penting tahap Gaban!

Nanti dpt kunci, saya amik gambo n uploadkan kat sini ek....

Wassalam....


18/11/2010

Brand New Header...

Salam..

Kan saya cakap nk tukar nama kan...
Tak jadi...
Masih nak kekalkan Asma's Felting Box....

Cuma ada sedikit adjust pd nama tu...
Tapi sebelum tu, nak habaq yg saya dah wat header merangkap logo yang baru...
Jom kte tgk "Kronologi Header Asma's Felting Box..."

1st Header

Time mula2 buka blog ni, saya letak nama KEDAI LANGIT...
Sbb LANGIT adalah surname saya di alam maya ni...
Pastu rasa cam terlalu umum la plk...
So tukar la ke Asma's Felting Box..

 2nd Header

Ni la yang paling cantik yang mampu saya buat time tu..
Saya download satu free trial software utk wat banner...
Tu pasal la ada watermark "Unregistered" kat sebelah kiri header ni...

Disebabkan 2nd header tu terlalu hodoh, saya sebulat suara nak tukar kpd header yg lebuh cun...
Maka terhasil la header kuning ijau ni...

  
3rd header
Dan ini adalah header yang paling saya suka sampai bila2 pun...(mungkin..)

Pada suatu hari....
Adik saya yg belajar seni tu bgtau bahawa kalo nk wat label, kene ada 
1. Nama @ jenama
2. Motto @ phrase yg menggambarkan brand tu
3. Logo

Dan adik saya juga bg software flash dan dgn tekunnya ajar saya camne nk guna flash ni...
Godek punya godek maka terhasillah ini...

 
 4th header

WooHoo...
Time ni bangga giler sbb 1st time dpt hasil dari software flash tu...
Sotong menjadi logo kerana ini adalah my 1st own design yg tak inspired dr mana2 pun...

Kemudian..
Saya rasa bosan asyik2 nampak sotong tu terbeliak pandang saya..
Lalu nk re-brand sesuatu yg berbeza pula...

Maka lahirlah LOGO @ HEADER terbaru ini...

 New Header....

Oleh kerana Asma's Felting Box tu panjang sgt namanya, sampai rata2 org sebut "Falling Box" yg membuatkan saya tercengang 5 minit krn tak faham, lalu saya singkatkan menjadi A.F.B...

Same je kan...
Cuma leh la sebut AFB... bukannya "Falling Box"...
Hm....
Kalo wat name card pun cun gak ni...

Tapi...
Sebutan AFB ni cam tak idup jer...
Dan macam orang tak tau ape benda la produk dia ni...
Skali tgk cam brand rokok pun ada gak...
Hohoho...


Tak tau la kalo kene re-branding lg pasni...

Wassalam...

16/11/2010

Nak Re-branding

Salam...

ASMA'S FELTING BOX...
Camne leh dapat nama ni...
Nama ni saje2 letak time mula2 buat blog ni...
Lama2 rasa cam panjang la pulak.

Saya ingat nk letak nama lain la...
Nama yang lebih pendek dan unik..

Pendek... Supaya senang ingat...
Unik... Sebab saya lebih suka buat design yg berlainan setiap hari...

Saya pun nak tukar header...
Huhuhu... 
Tak mahir guna software pelik2, so yg basic je la yg mampu buat...

Agak2 nk letak nama ape ek....

Wassalam...

15/11/2010

My Display...

Salam...

Ingat tak tempat gantung keychain yg saya buat hari tu...
Jom tengok saya display produk2 kat sini....

 Hair Pins yang ready made...
Yg kaler itam budak2 skolah slalu je tempah, so saya buat la byk2 sket...
Tp yg sudu garfu tu tak pernah laku...
Huhuhuhu...

 Tissue Holder  yg sayang sgt2 nak let go...
Huhu....


 Hairbend....
Corak sama, cuma kaler je lain2...
Ni baru2 start buat aritu...
Tp skolah dh nak tutup, so takde akses ke budak skolah lagi da....

 Car Charm...
Yg ni buat terlebih kembung la pulak...
Patut leperkan sket "hati tu"

Dan ni semua keychain dan HP strap yang tinggal...
Ada lg yg dalam Reject Box tu takleh kira...
Sbb sgt tak comel...

Yg ready made ni macam takkan lepaskan...
Sayang sgt...
Dpt order, saya akan buat lain...
Huhuhu....

Wassalam....

14/11/2010

Tempat Display Keychain yang Gembira...

Salam....

Hm...
Mini wokshop dah berjaya di set upkan comel2...
2nd prob is tempat display keychain...
Nape nk tempat display keychain...
Sebabnya, senang nk amik gambar...
Maklum la, saya ni mana pandai amik gambo....

Mula2 igt nk paku kat dinding je (saya duk umah papan..)
Tp cam tak cun je la memaku dinding..
Pkir punya pkir, ternampak la sesuatu yg hodoh, lalu saya culik dgn rakusnya, terus bawa ke workshop...


 Inilah objek hodoh itu...
Sekeping papan lapis (kot..)
Kat dalam gambar nmpak cun la plk...

Lalu saya membalutnya dengan kertas pembalut hadiah yg saya beli 2 tahun lepas...

Mangsa kejadian....

Lepas balut, saya pun pakukannya dengan paku la kan, ape lagi..
Huhu..
PAstu nampak annoying la pulak biri2 tu semua pandang saya...
Lalu saya terjumpa manila kad, dan balut kat bahagian bawahnya supaya biri2 tersebut tak dapat melihat saya lagi...

Maka jadilah ini....


Tempat Display Keychain yg Gembira...

Tak sabar dah ni nk display keychain ni...

Wassalam...

12/11/2010

My Mini Workshop

Salam...

Tau tak, saya dah kemas2 bilik kosong (yang sebenarnya tak kosong dan dijadikan stor kedua sbb stor yg sebenar dah penuh), dan dah sediakan satu sudut utk menjahit..
Sebelum ni saya menjahit kat ruang tamu dpn TV, tapi nampak gayanya ibu tercinta agak kurang senang dengan kehadiran saya serta barang2 kesayangan saya, menyebabkan saya membawa diri ke store... 

Haha.. Cam sedih la plk...

Kemas punya kemas, jadi la ini...


 Huhu.. 
Meja tu saya kidnap dari sekolah depan umah ni (tipu. Saya jumpa kat dlm stor..)
Cupboard tu saya kidnap yg ayah punya sbb cupboard tu kosong je...
Box biru tu adalah box yg saya bawa pi depan TV sambil menjahit..
Barang2 laen tu, saya yg punya tau.. Bukan Ahmad Albab yg punya...

Jom kita zoom in....

 Alamak, gambo tak clear...
Okey, buku biru tu adalah buku nk jot down tempahan dan conteng2...
Container lain tu utk letak benang, buttons kain perca, templates dan stationary...
Sila abaikan "Blackberri" saya tu..
Haha...


 Atas cupboard tu pula container tempat isi macam2 juga...
Dlm cupboard saya letakkan felt yg dh dibuka...
Felt yg masih dlm pack, tersimpan kat bawah katil...
Dah abes ni nnti baru buka yg baru...
Huhu...

And CRAFT I'VE MADE THESE DAYS....


Order dari ejen gak ni...

P/S: Nampaknya kualiti gambar dah makin OK...
Chaiyuk!!!!

Wassalam...

11/11/2010

Heart Hair Band

Salam...

Hari ni nak wat sesuatu yg baru pulak..
Dah lama kir idea ni, tapi ni baru nak menjadikannya nyata...
Huhuhu...

CRAFT I'VE ME TODAY...

My Heart Hair Band..
RM2.50 seunit

Jom2 tempah...
Wassalam...

10/11/2010

Asma's 1st Giveaway @ FB

Salam...

My 1st Giveaway dah start pagi tadi, tapi bukan kat sini...
Kat Fesbuk..

Nape bukan kat sini...
Dun worry k...
Kat blog ni pun saya nak wat gak...
Maybe on 1st December nanti...

Kalo korang ada akaun FB n beminat nk join giveaway ni sila ke link berikut:


Nk tau apa hadiahnya...
Encik Comel dan rakan2...

So, apa lagi...a
Jom la join ramai2...
Huhuhu....

Wassalam....

09/11/2010

Under Construction

Salam...

TQ atas email korang...
Nampaknya saya perlu selaraskan harga lagi...
Dan mungkin saya perlu letakkan harga pada every pic yg saya pos...

Sebab, walaupun harga keychain RM4.50 sebiji, tapi ada antara mereka yang mudah dibuat dan ada pula yg rumit...
Contohnya Mr. Funny Face tu kejap je buatnya, dan yang kereta MyVi tu pulak leceh sket. So harganya tak sepatutnya sama kan... Betul gak...

Nampaknya saya kene kemaskini balik semua produk saya dan pastikan betul2 harganya...
Dan cadangan setiap gambar diletak harga tu pun idea yang baik...

Saya akan usahakan...
Terima kasih semua...

Wassalam....

08/11/2010

Leaf Tissue Holder

Salam...

CRAFT I'VE MADE TODAY...

LEAF TISSUE HOLDER
Harga: RM6.00 sekeping


Follower saya dah cukup 50 orang...
Sbenanya dh 51 orang...
Igt nk wat LUCKY DRAW utk 50 org follower ni...
Dan LUCKY DRAW utk mereka yg LIKE page FB saya...

Tapi tak tau nk bg hadiah apa...
Igt nk bg tissue holdefr, HP Strap dan Keychain...
Tgk la camne...

Wassalam....

07/11/2010

Car Charm

Salam...

CRAFT I'VE MADE TODAY...


CAR CHARM..
RM6.00
Untuk gantung kat rear mirror dlm keta tu.
1st time wat design camni dan nampaknya tak begitu sempurna....
Pencarian ejen sudah pun ditutup, sebab dh dapat 10 orang..
Cukup la buat masa ni dan banyak bulk order yg perlu disiapkan...

Skrg nk kumpul duit nak beli phone..
Phone yg ada kamera...
Phone SE tu tak tau la nape time sumbat USB, lappy tak recognized plk...
Awat la byk benar dugaan ni...

Huhu..
Simpanan pun dah abes beli brg2 supply...
Dapat duit bulk order ni boleh la beli HP kot...
Harap2 la...

Wassalam...

05/11/2010

Mini Straps 11 Beradik...

Salam...

Design terbaru kali ni tersangat la simplenya...
Dan harap2 takde siapa nk tiru...
Saya wat mini strap dan mm suka sgt mende2 cenggini....

HOROSKOP MINI STRAP
Cute kan....
Tapi awat tgh2 tu rompong....
Bukan tertinggal...
Dah wat dah dah pun sign tu....

Ni la sign yg takde dlm 12 horoskop tu...
Tak silap saya ni simbol VIRGO kot...
Walaupun jahitan dah MANTOP....
TAPI....

Bla diterbalikkan jadi gini...
So saya takmo amik risiko jual sign ni....

Korang yg berbintang Virgo, sorry byk2...
Sy takleh jual sign ni...
Nanti sy cari idea laen utk korang ek...

Wassalam....


04/11/2010

Membebel Sorang Diri.,....

Salam...

Actually, bukan malas update blog...
Nk update, tapi takkan tak tepek gambar kan...

Yg hal gambar ni masalah betul la...
Lps capture byk2, view tgk cam terang n puas hati...
Tp bila upload kat PC, adoiya....... kecewa betul...

Malap... Suram... n gelap jer...
Kaler dh terus lari dah tak sama langsung...
Geram tul!!!

Tak tau la apesal...
Arini wat okay, esok wat dgn setting yg sama dan temapt yg sama...
Tp tak okay...
Tak tepek sini pun dh takde mood...

Naseb la td dh jumpa phone cybershop lama tu...
Phone tu dh rosak cos slalu hang n keypad die dah ke'ot...
Tp snap pic msih sempurna...
Esok (kalo ada masa) nk pi beli charger dia la..
Nk guna phone plk utk capture pic...

Yg camera canon tu ntah ke mana ntah peginya...
Suka sgt lari2...
Merajuk la tu, aku belom baiki dia lagi...

Dan CRAFT I'VE MADE TODAY tu, sebenarnya adalah tipu...
Tu semua gambar CRAFT I'VE MADE A COUPLE OF WEEK BEFORE...
Order terbaru yg aku snap byk2 mmg takde selera nk upload...
Memang takde selera la...
Rugi dah 2 order....
Dah pos tapi takde gambar....

Memang Marang Perapu KEmponden Marang Sekeper betul la!

Wassalam....

03/11/2010

Keychain Donut

Salam...

Kenapa letak gambar diri sendiri kat blog ni...
Sbb ada yg nak tau dgn siapa mereka berurusniaga...
Takot2 kena tipu, atau brg tu tak wujud, atau takot dah bayar, pastu senyap...

Walaupun agak terluka dengan pernyataan tersebut, tapi mereka tak bersalah...
Malah mereka perlu berasa sangsi dan berhak mendapatkan maklumat dengan tepat...
Kalo tgk kat FB ada page khas untuk pelanggan2 yg kena tipu dgn online shop...
Malah ada yang burned beratus2 krn membeli brg2 dr online shop...

Takpe2...
Saya sendiri pun beli dari online shop yg saya rasa yakin sahaja...
Tp mmg susah nk meningkatkan keyakinan pelanggan terhadap kedai baru seperti saya...
Apapun saya tetap akan berusaha dan ikhlas dalam apa yg saya lakukan...

InsyaAllah....

Okey. CRAFT I'VE MADE TODAY...
DONUT!!

Ni order dari Mira...
Mira nk gantung kunci keta dan kunci rumah...
Katanya Donut ni senang, sbb leh sarung kat jari n tak jatuh time dia pi kedai runcit...
Hmm.. Betul juga kan...

Wassalam....



02/11/2010

TRanslate Punya Pasal...

Salam...

Tadi gatal tangan guna Google Translate n translate blog ni into Bahasa Melayu...
Akibatnya.....

GELAK GULING-GULING...
Patut la ada mat saleh komplen bahawa dia tak faham apa saya tulis...
Ingatkan tak faham versi Bahasa Melayu...
Rupa2nye tak faham versi Bahasa Inggeris...

Adoi...
Bahasa Melayu kini berada di tahap kritikal...
Tak caya, try la translate...
Jangan lupa sediakan tilam di sebelah, untuk anda guling2...
Huhuhu...

CRAFT I'VE MADE TODAY...

 Hair Pin....
Sperti biasa, memang kualiti gambar sangat tak sama dengan rupa yang sebenar...
Tolong!!!
Saya tak pandai amik gambar...

Ni pula brooch...
Next entry saya akan bg tutorial tentang cara2 jahit brooch ni okay...

Wassalam....